Túllép a Juventus a legújabb kori Milan-fóbiáján? • SportTV

Túllép a Juventus a legújabb kori Milan-fóbiáján?

2023. 10. 22. 09:08    
Olvasási idő: 5 perc

Négy mérkőzést közvetítünk vasárnap a Serie A-ból, a csúcsot a listavezető es a rekordbajnok összecsapása jelenti, amelyet a tárgyhoz illő háromnegyed órás felvezetéssel tálalunk nézőinknek.

Felülmúlja-e a Pulisic, Giroud duó a Chiesa, Vlahovics tandemet a milánói rangadón? (Fotó: Getty Images)

Délidőben a Roma–Monza csatával kezdjük a Serie A-kvartettet. José Mourinho csapata harmatgyengén kezdte az idényt, első három bajnokiján csupán egyetlen pontot szerzett. Aztán az Empoli elleni gólzáporos sikert (7–0) követően következett egy 1–4-es bukás a Genoától is, de az utolsó két bajnokit sikerült megnyerni. Ezzel együtt a nyolc meccsen szerzett 11 pont és az ezzel elfoglalt 11. helyezés méltatlan a farkasok múltjához és rajongói táborához is. A felemelkedés záloga Romelu Lukaku leigazolásán kívül a most nem bevethető Paulo Dybala formajavulása, illetve Andrea Belotti további kiváló szereplése lehet. A vendég Monza nem hajlandó követni azt a sablont, hogy egy abszolút újoncnak az első év lendülete után a másodikban törvényszerűen vissza „kell” esnie. Ezzel szemben a lombard együttes inkább tartja erős középmezőnybeli helyét, a Romát meg is előzi 8 játéknap után egy ponttal. Legutóbbi három meccsén gólt sem kapott, a Bologna elleni 0–0 után Sassuolóból egyetlen gólocskával hazavittte mindhárom pontot, majd leiskolázta otthon a Salernitanát. Mivel mindkét együttes clean sheet-rekordokat döntöget, így az első szerzett gólnak hatalmas jelentősége lehet a találkozón.

A második találkozó is középmezőnybeliek összecsapása, a Bologna látja vendégül a Frosinonét. Utóbbit az említett újonc lendület hajtja előre. Igaz, nem abszolút újonc a Rómához legközelebb eső nem fővárosi csapat, hiszen korábban kétszer is feljutott már, de 2015–16-ban és 2018–19-ben is utolsó előttiként azonnal visszaesett a Serie B-be. Most mintha nem ezt az utat akarná járni Eusebio Di Francesco együttese, amely már olyan skalpokat is az övére tűzhetett, mint az Atalantáé vagy a Sassuolóé. Csupán két vereséget szenvedett eddig, a Napolitól és a Romától, egyik sem szégyen. Vendéglátója, a Bologna a mezőny „legmegalkuvóbb” csapata, igazi döntelenrekorder, öt mérkőzését is remire játszotta.  A Verona vagy a Monza elleni gól nélküli meccsre aligha lehet büszke, de a torinói 0–0 a Juve, a milánói 2–2 (ráadásul 0–2 után!) az Inter, vagy a hazai góltalan meccs a bajnok Napoli ellen már inkább megsüvegelendő. Bár a fogadóirodák inkább a házigazda felé hajlanak (1.70 körül), az ikszre a dupláját adják (3,40-3.50), nem lenne meglepetés a Dall’Arában két pont egyenlő megosztása.

A két kolumbiai góélvágó már  múlté, mostanság Gianluca Scamaccától várják a gólokat az Atalanta-drukkerek (Fotó: Getty Images)

Két döntetlen körüli esélyű csata után a harmadiknak van nyilvánvaló favoritja, az Atalanta, amely hazai pályán, a Gewiss Stadionban fogadja a Genoát. A bergamói együttes az élcsoportba törekszik, jelenleg Konferencia-liga-helyen (6.) áll, 5 ponttal gyűjtött többet a 15. genovaiaknál, akik 4-gyel előzik meg a már kiesési helyen szerénykedő Empolit. A meccs érdekessége, hogy a két kispadon az olasz edzői kar egyik hatalmas rutinú, de edzőnek semmiképpen sem öreg, 65 esztendős Pier Luigi Gasperini irányítja, aki mesterr volt az akkoriban még játékos Alberto Gilardinónak még genovai játékos korában. Nyilván a játékosként világbajnok, BL- és Szuperkupa-győztes szakvezető mindent megtesz, hogy megnehezítse volt mentora dolgát, de kevés a reális sansza erre,
A hazai siker egyik fő letéteményese Gianluca Scamacca lehet, aki az olaszok gólját szerezte a wembley-i 1–3-as Eb-selejtezőn. A csatárt alighanem De Ketelaere, Lookman németalföldi duó támogathatja a gólszerzésben, El Bilal Touré azonban még mindig hiányzik az ABC támadóegységéből. Scamacca három idénnyel ezelőtt 26 meccsen 8-szor talált be a Genoa színeiben, majd sassuolói játékosként is betalált a genovai kapuba, mielőtt egy gyengécske félidényt töltött volna a WHU-ban. Touré mellett Koopmeiners is hiányozni fog bergamóiaktól combsérülés miatt, csak novemberben térhet vissza.
Egy másik holland középpályás, Strootman viszont Gilardinónak fog hiányozni, ráadásul a gólreményt adó Mateo Retegui sem játszhat, térdproblémái miatt maradt ki Spalletti válogatottjából is, s nem utazhat Bergamóba sem a csapattal. A szélső Junior Messias és a kapus Josep Martínez is bevethetetlen, így Nicola Lealinak kell a Grifone védősorába beállnia. Ugyanakkor a jó formában lévő Gudmundsson az ukrán Malinovszkijtól kaphat használható labdákat, aki viszont az Atalanta exe, 30 gólt és 25 asszisztot jegyzett bergamói három és fél esztendeje alatt.

Dusan Vlahovics és Federico Chiesa, a Juve életveszélyes duója. Sikerül-e újra gólt ünnepelniük a San Siróban is? ( Fotó: Getty Images)

A nap záró mérkőzése a csúcsrangadó, Itália nemzetközi kupa- , illetve hazai királyának összecsapása, a Milan–Juventus csata. Az Inter elleni döbbenetes 1–5-ón kívül kiválóan teljesített a 2022-ss bajnok az idényben, 23 ponttal vezeti a táblázatot, vagyis arra készül, hogy története során harmadszor első 9 meccséből nyolcat megnyerjen egy idényben. Legutóbb két éve sikerült a rossonerinek ez a bravúr, annak az évadnak a végén el is nyerte a scudettót. Pioli együttese most is erre készül, elsősorban kiváló védekezése révén. (Ebben is a Derby della Madonnina volt az egyedi kivétel…) A nemzetközi szünet előtti mérkőzés emlékezetesre sikeredett Genovában. A 87. percig góltalan találkozón Pulisic megszerezte a vezetést, de a dráma csak ezután következett: kiállították mindkét kapust, a veterán világbajnok csatár Giroud pedig Maignan mezében vitézkedett, kapusbravúrt is bemutatva a 8 percesre nyúló hosszabbításban. A milánói óriás két gól döntetlen után Párizsban a PSG ellen tér majd vissza a BL-be, amely szintén minden forrását idénybe vevő csatának ígérkezik. Előtte viszont egy hagyományosabb riválissal kell megküzdenie a hazai színtéren, a Serie A-ban, ahol az elmúlt években rendkívül sikeres a rekordbajnok ellen. A Juve ugyanis öt bajnoki óta nyeretlen a Milan ellen, ez legutóbb a 80-as évek milánói aranykorszakában fordult elő, a holland „tulipánok” virágzásakor, amikor Van Bastenék uralták az olasz és az európai futballt egyaránt.
A Juve tehát az utóbbi időkben nem dominálja a Milan elleni csatákat, de legutóbb folytatta évtizedes uralkodását a Derby della Molén, a torinói városi rangadón, ezúttal 2–0-ra legyűrve a Torino FC-t, 19. alkalommal veretlenül maradva, ebből 15-ödször győztesen kikerülve a bikák elleni derbiből. Az Allianz Stadaion-beli mérkőzés – amelyen Milik és Gatti iratkozott fel az eredményjelzőre – már a harmadik egymás utáni clean sheetje volt a bianconerinek, amely ezzel együtt legutóbbi 13 bajnokijából nyolcadszor őrizte meg a hálóját a góltól. A védelem szilárdságát jelzi, hogy a csapat egyetlen rögzített játékhelyzet utáni gólt sem kapott az idényben, a mestere, a „toszkán taktikus” Allegri jelezte azt az utat, amivel csapatával járni akar az a szezon további részében. Szerinte a Juve korábbi dicsőségének visszaállítása – amelynek egy részében ő is tevékeny szerepet játszott – továbbra is hatalmas feladat, két gyengébb év után visszatérni a scudettóért folytatott küzdelembe, lehet, hogy meghaladja mostani csapata erejét. Mindazonátal, miközben korábbi csapata legyőzésére készül, a bianconerivel eddig is a harmadik helyen, csak a két milánói együttes gyűjtött náluk több pontot a Serie A első 8 versenynapján.  Juve az idényben már legyőzte a Laziót, gól nélkül zárt az Atalantával, de a legkeményebb próba a San Siróban vár rá, ahol a legutóbbi két meccsén nem sikerült a kapuba találnia a Milan ellen.
A hazaiak kapuját a 40 éves Mirante őrzi majd, hiszen az első kapus Maignan eltiltását tölti, állandó tartalékja, Sportiello pedig sérült. Pioli – a Juve korábbi védője – nélkülözni kénytelen még a szintén eltiltott Théo Hernándezt, és hajlítóizom-problémák miatt a csapatba gyorsan belépülő angol középpályást, Loftus-Cheeket is. Pozitív hír viszont, hogy Kalulu és Krunic a nemzetközi szünet alatt felépült hosszasabb sérüléséből, bár erőnléti állapotuk a meccshiány miatt nem engedi meg a kezdőcsapatba állításukat.
A Juventusban viszont ismét összeállhat a „nyerő csatárpár”, Chiesa és Vlahovics, ugyanakkor a két brazil védő, AlexSandro és Danilo továbbra sem állhat Allegri rendelkezésére. Chiesa egyetlen csapat ellen sem volt közvetlenül benne több idegenbeli gólban, mint a Milan , 3-3 gólt és gólpasszt jegyez a San Siróban a rossoneri ellen, mi több, az öt ilyen meccs mindegyikén részese volt egy Juve-találatnak. Allegrinek Danilo sérülése mellett még legalább plusz  változtatnia kell a Torino elleni kezdőjén, mert Fagioli belekeveredett a sportfogadási botrányba (7 hónapra eltiltották), így Mirettinek kell belépnie a csapatba, ha csak más megoldást nem talál a maestro.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 10. 22.)

ROMA–MONZA

A Roma a 2023-as naptári évben a legtöbb kapott gól nélküli meccset játszotta a Serie A-ban (9), az öt európai topligában csak a Barcelonának volt több clean sheetje (12) ebben az időszakban. + A Monza 348 perce nem kapott gólt a bajnokságban, ez a leghosszabb élő ilyen sorozat ez európai topligákban. Négy egymást követő érintetlen hálójú meccse pedig klubrekord. + Romelu Lulalu 87 percenként szerez egy gólt, amióta a Roma játékosa, ez a legjobb gól/perc átlaga, amióta európai topbajnokságban játszik (2010–11).

 BOLOGNA–FROSINONE

A Bologna csak egyet nyert meg négy, Frosinone elleni Serie A-meccséből (1 d., 2 v.), mindössze egy gólt szerzett ezeken, ez meccsenként 0.25-ös átlag, ez a leggyengébb átlaga bármely ellenfl ellen az élvonalban. + A Frosinone előtt a legutóbbi újonc, amelyik legalább 12 pontot szerzett egy idényben az első 8 meccsen, a Parma volt 2018–19-ben (13 pont). Ha nyer, a Frosnone lehet az első újonc, amely az első 9 meccsen 15 pontig eljut ebben az évtizedben, korábban ez az Atalantának (2011–12) és a Hellas Veronának (2014–15) sikerült.  + Riccardo Orssolini (11) az egyik az öt játékos közül, akik 2013-ban legalább 10 különböző meccsen is betaláltak a Serie A-ban, Victor Osimhen (18), Lautaro Martínez (16), Domenico Berardi (14) és Romelu Lukaku (11) társságában.

 ATALANTA–GENOA

Az Atalantából 11 különböző játékos szerzett már gólt a 2023–24-es bajnoki idényben. Az öt európai roligában csak a Barcelonának a Fiorentinána és a Leipzignak van több gólszerzője (12-12).+ A Genoa csak egyetlenegyszer győzött az Atalanta elleni legutóbbi 13 meccséből (2018 decemberében 3–1-re), a másik tucatból négy végződött remire, 8-at meg a bergamóiak nyertek meg.  + A Genoa edzőjének, Alberto Gilardinónak Genoa-játékos korában Gian Piero Gasperini volt az edzője, 14 gólt szerzett 30 meccsen 2013–14-ben az irányításával, amely meccsenként 0.47-es gólátlagnak felel meg. Csak két edző, Carmignani és Prandelli irányításával volt jobb a gólátlaga, akikkel három meccsnél többet dolgozott eddig.

 MILAN–JUVENTUS

A Milan veretlen legutóbbi öt meccsén a Juventus ellen (3 gy., 2 d.), hatos ilyen sorozatnál hosszabbat csak 1986 és 1989 között produkált (3 gy., 4 d.) a rekordbajnokkal szemben. Ráadásul Stefano Pioli lehet az első Milan-edző, aki egymás után hat mérkőzésen veretlen marad a fehér-feketékkel vívott meccseken. + A legutóbbi 11 San Siróban lejátszott Milan–Juve meccsből nyolcszor valamelyik csapat gól nélkül maradt (a legutóbb kettőn a Juve). Ezen időszakban a Milan 4-szer nyert. A torinóiak hatszor, egy meccsük pedig öntetlenül végződött. + Christian Puliic első 8 meccsén négy gólt szerzett a Milanban. Csak négy Milan-játékos jutott el öt gólig első 10 mérkőzésén a rossoneri színeiben korábban a hárompontos győzelmi érában 1994 óta (Sevcsenko, Ronaldinho, Alaxandre Pato és Bacca). 

SERIE A, 9. forduló. Sport2 12:15  AS Roma–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 14:45  FC Bologna–Frosinone Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János);   Sport2 18:00 Atalanta BC–Genoa CFC (kommentátor: Faragó Richard);  Sport2 20:00 AC Milan–Juventus FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és László Csaba)