BL-helyen marad-e a bajnok? • SportTV

BL-helyen marad-e a bajnok?

2023. 10. 30. 11:31    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőre két meccs maradt a Serie A 10. játéknapjáról. Két olyan csapat is pályára lép, mindkettő idegenben, amelyek győzelem esetén megelőzhetik a negyedik, BL-főtáblás helyet garantáló pozíciót elfoglaló címvédő Napolit.

Nico Gontzález gólja januárban egy pontot jelentett a violáknak az Olimpicóban (Fotó: Getty Images)

A délután derekán előbb a szokásos Nyerő SzériA olaszfutball-magazinunkban alaposan végig beszéljük szakértőinkkel a forduló két rangadójánek történéseit, hogyan nyert az Inter és vajon mi okozta a nápolyi meccs két homlokegyenest ellentétes félidejét amely „pontharmadolással” végződött: egyet-egyet kapott a bajnok és az egyik scudettóesélyes, a harmadik meg „elenyészett”, pedig a sokat emlegetett hárompontos győzelmet azért találták ki, hogy a mérkőzések megnyerésére sarkallják a csapatokat. S persze nem marad említés nélkül a Cagliari bravúrfordítása sem, az „újoncrangadón” az addig nyeretlen szárd együttes 26 perc alatt fordította meg 0–3-ról a Frosinone elleni csatáját.

Az est korábbi összecsapása Toszkánában kerül sorra, ahol mindkét csapat „szintet lépne” a három ponttal. A hazai Empoli elkerülne a kiesést jelentő helyről, mi több, plusz egyet előzve a 16.-ra lépne előre, a vendég Atalanta pedig a bajnok Napolit megelőzve negyediknek rukkolhatna előre, persze, hogy ott is maradna-e, az a rá következő meccs eredményének is függvénye.
Az Empoli legutóbbi két meccsét nem vesztette el, múlt héten második győzelmét aratta a tartományi rivális Fiorentina ellen Caputo és Gyasi góljával. A bergamói csapat ugyanannyira győzött Genovában, góljait Lookman és Ederson érte el, majd csütörtökön az Európa-ligában Grazban 2–2-t ért el Muriel első félidős duplájával, és csoportja élén maradt.
A két együttes 1981 óta 32-szer csapott össze négy sorozatban (Serie A, B és C1, Coppa Italia), az Atalanta 13-szor nyert, az Empoli csupán 6-szor, a maradék 13 alkalommal megosztoztak pontokon.   Az előző bajnoki évben mindkétszer Gasperini mester csapata győzött, Empolban 2–0-ra. A hazai gárda támadójátéka a legkevésbé hatékony a ligában, összesen három gólt ért el, ebből hazai pályán csupán egyet.
A hazaiaktól Pezzella továbbra is hiányzik, Ardijan Ismajli viszont újra edzésbe állt.  Andreazzoli mester legénysége a forduló előtt bent maradó helyen állt, legalább egy pont kell, hogy ismét visszajusson oda. Meglehet, a mester a violák elleni nyerő tizenegyét küldi pályára, pontosabban nem változtat kezdőcsapatán. Az Atalanta legutóbbi 8 meccsén veretlen maradt, 13 gólt szerzett és csak 6-ot kapott. Legutóbbi hat látogatása után ötször győztesen térhetett haza Empoliból. Az együttes Palomino nélkül utazott el a meccsre, El Bilal Touré pedig alighanem csak jövőre térhet vissza.

A Lazio–Fiorentina mérkőzésen két kupacsapat küzd meg egymással. A hazaiaknak a további felzárkózás a céljuk, közelebb kerülnének az élcsapatokhoz, a vendég violák pedig az Atalanta esetleges győzelmével is ha nyernek az Olimpicóban, a Milan mögé a negyedik helyre lépnek fel.
A dupla terhelés ellenére a Laziónak meglepően kevés a hiányzója, az állandó kezdők közé számítók társaságából csak Casale nem játszhat, combizomproblémák miatt. Mivel pénteken újra játszani kell Bolognában, a veszélyes, hosszú veretlenséget építő piros-kékek otthonában, Sarrinak gondolnia kell a rotációra is. Így lehetséges, hogy Lazzari bekerül a kezdő 11-be és esetleg Castellanos helyettesítheti a a klubidol Ciro Immobilét.
Vincenzo Italianónak hasonlóan kell gondolkodnia. Ő amúgy is a cserélgetések nagy híve, így a Csukaricski elleni gólzáporos Ekl-siker (6–0) sem csábítja arra, hogy változatlanul hagyja csapatát.  Az idősebb játékosok, Milenkovics, Bonaventura és Nico González visszatérnek az induló tizenegybe. Utóbbi 8 meccsből 5 gólnál jár az idényben, januárban a Lazio kapujába is betalált az előző szezonban.  A jobbhátvéd helyen mindenképpen változtatni kell, mert Kayodé megsérült a szerbek elleni kupacsatában, legalább két hétig nem bevethető. A korábbi állandó sérültek közül Dodo, Yerry Mina és Castrovilli sem elérhető, a ballábas Parisi vagy a tinédzser Comuzzo is bekerülhet az együttesbe, amely nagy csatában legalább egy pontot megkaparintana a fővárosban – abban az esetben pontszámban behozná az előtte álló Napolit, de kevésbé pozitív gólkülönbségével maradna az 5. helyen.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 10. 30.)

EMPOLI–ATALANTA

Az Atalanta 5 meccset nyert meg az Empoli elleni 8-ból Gian Piero Gasperini edzőségével (1 d., 2 v.), ez ugyanannyi, amennyit az előző 14 találkozón a klub megszerzett ebben a párosításban (5 d., 2 v.). + Az Empoli négyszer elmulasztotta a gólszerzést az idényben öt hazai meccséből, csupán egyszer talált a kapuba, kevesebbszer, mint bármelyik más csapat az öt európai topligában. + Ademola Lookman háromszor gólt szerzett abból a négy bajnokiból, amelyeken kezdett, azután, hogy az előző 8-ból egyszer sem talált be; ugyanakkor az Empoli ellen egyszer kezdett csak és akkor, 2022 októberében a Castellaniban feliratkozott a góllövőlistára.

 LAZIO–FIORENTINA

A Fiorentina egyszer sem nyert legutóbbi 7 meccsén a Lazio ellen az Olimpicóban (2 d., 5 v.), legutóbbi két 1989 ás 1997 között nem tudott egymás után több meccset megnyerni ellene idegenben úton (8). +  A Lazio hatot megnyert a legutóbbi 10 idegenbeli meccséből olyan ellenféllel szemben, amely a forduló előtt az első ötben volt a táblázaton (4 v.), a legutóbbi kettőt viszont elvesztette (Juventus és Milan) – ha most is veszt, ez először történik meg vele három egymást követő alkalommal 2021 áprilisa óta. + A Lazio középpályása Luis Alberto nyolc gólban volt közvetlenül érintve 12 Fiorentina elleni meccsén (4 gól, 4 assziszt), egyetlen más ellenfél ellen sem bolt ennél több találatban közvetlenül részes (ugyancsak 8-szor a Bologna ellen) , s egyetlen ellenfélnek sem talált többször a kapujába (4, ugyanennyit szerzett  a Sassuolo ellen).

SERIE A, 10. forduló. Sport1 17:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András);  Sport1 18:30 Empoli FC–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András);  Sport1 20:45  SS Lazio–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)