Folytatódik a Milan feltámadása? • SportTV

Folytatódik a Milan feltámadása?

2023. 11. 11. 12:37    
Olvasási idő: 3 perc

A válogatott szünet előtti forduló programján két nagycsapat szerepel. A Milannak a hétközi kupasiker a PSG ellen reményt ad a lejtmenet megállítására, a Juvénak pedig bizonyítania kell, hogy tartósan képes konkurrálni az Interrel, amelyet akár meg is előzhet, egy nap erejéig minimum.

Loftus-Cheek sérülése után visszatérve nélülözhetetlen tagja a Milan középpályássorának (Fotó: Getty Images)

A délután derekén lép fel a Milan Leccében a Via del Mare Stadionban.  Stefano Pioli legénysége

kedden a nemzetközi szinten megkezdte a felzárkózást a San Siróban a PSG legyőzésével. A Serie A-ban is minimumfeladat mindhárom pont hazavitele Leccéből, különben nehezen behozható előnybe kerül az élen robogó Inter, Juve kettős. Hátulról meg a javuló formában játszó bajnok fenyeget az előzéssel, azaz ezen a találkozón tényleg kötelező a győzelem a rossonerinek. A délolaszoknak meg azért kellene a pont, hogy a remek rajt és a jóval kevésbé remek, mondhatni pocsék folytatás után nehogy lassan visszasüllyedjenek a kiesőzónába.
A hazaiaknál Roberto D’Aversának újabb hiányzója van, a svéd szélső Almqvist, aki combizomsérülést szenvedett vasárnap a Roma ellen. A 18 esztendős Corfitzen vállsérüléséből lábadozik, egyelőre ő sem bevethető. Nagyjából a csatársor összetétele változik csak,  a svéd helyét Banda foglalka el a jobb szélen Krsztovics és Strefezza mellett.
Piolinak – szokás szerint – jóval hosszabb a hiányzólistája. Nem játszhat Pulisic (izomsérülés), Sportiello (vádli), Pellegrino (sarok), Kalulu (comb), Caldara (boka) és Bennaszer (térd) sem, Kjaer nem sérült, de alighanem a fiatalabb duó, Thiaw és Tomori alkotja a középső védőduót, a középpályát Krunic, Loftus-Cheek és Reijnders alkotja, elöl Pulisic sérülése lehetőséget nyújt Chukwuezének, hogy esetleg bejátssza magát a csapatba.

A kora esti találkozó még inkább egy esélyes, a Juventus az egyetlen, Sassuolo elleni kisiklástól eltekintve stabil formát árul el, tapad a listavezető Interre. Vendége, a Cagliari két hete még a nyeretlenek táborába tartozott, azóta egymás után két meccsen győzött, először bravúros hazai fordítással, másodjára ugyancsak otthon, az eredményből (2–1) kikövetkeztethetőnél simább mérkőzésen, s ezzel a kiesést jelző vonal fölé ugrott. Más kérdés, hogy az Allianzban még nagyobb bravúr lenne pontot szerezni, mint amelyen a Frosinone elleni szuper fordítás volt.
A Juve hiányzólistája a szokásos, De Sciglio, Alex Sandro,  Danilo és Weah egészségi okokból (sérülés), Pogba, Fagioli és Rabiot különböző szabálysértések miatt nem bevethető, utóbbi három nagyon sokáig. Aligha valószínű, hogy Allegri túl sokat változtat a Fiorentina elleni győztes ütközet kezdőjén, a védelemben Huijsen válthatja Gattit, a középpálya jobb szélén az eltiltott Rabiot helyén Cambiaso kezdhet és a csatárduóban Kean helyére visszatér Dusan Vlahovics. Amúgy a zebrák „minimalista” sikerstílusára két adat felettébb jellemző: a Sassuolo elleni 2–4 óta hat bajnokin összesen 7 gólt szerzett az együttes, de ezzel 16 ponthoz jutott, mert mind a haton megőrizte kapuját a góltól, ez statisztikailag 540 percet jelent. (Az ilyen statisztikákban a teljes meccsek 90 percnek számítanak, függetlenül a hosszabbítások effektív percterjedelmétől.)
A Cagliari mestere, Ranieri Rog, Capradossi, Nández és Di Pardo szolgálataira sérülés miatt nem számíthat, de aligha változtat szokásos 4-4-1-2-es felállítási szisztémáján. Sok múlhat a középpályás soron, hogy a Makoumbou, Prati, Jankto trió mennyire tudja megakadályozni a Juve folyamatos támadásépítését. Az esélyekre jellemző a fogadóirodák oddsainak alakulása, a bianconeri győzelmére 1.40-szeres, döntetlenre 5.85 körüli, vendég győzelemre 7.70–7.80-s szorzóval fizetik a sikeres tippet a bukmékerek.
Az esti találkozó a Monza–Torino összecsapás, két középcsapat csatája.  A hazaiak győzelemmel ünnepelnék félszázadik Serie A-mérkőzésüket, jó széria közepette, hiszen legutóbbi 8 bajnokijukból csak a Roma ellenit (0–1) veszítették el az Olimpicóban. A bikák viszont öt nyeretlen mérkőzés után (igaz, az ellenfelek közt ott volt a két római együttes, a Juve és az Inter is) a legutóbbi két találkozót győztesen fejezték be otthon a Lecce és idegenben a Sassuolo ellen. A táblázaton egy pont és három hely a különbség a monzaiak javára, azaz vendég győzelem esetén a gránátvörösök meg is előznék házigazdájukat.
A Monza hiánylistája a szokásos, sérülés miatt nem játszhat Caprari, Izzo és Cittadini sem, Papu Gómez meg el van tiltva, ám mivel ők korábban sem álltak Raffaele Palladino rendelkezésére, elképzelhető, hogy a mester a Hellas elleni győztes ütközet kezdőjén egy szemernyit sem változtat. A túloldalon az állandó hiányzókhoz (Djidji, Soppy, Schuurs) csatlakozott hétfőn az egyaránt  izomsérülést szenvedő Ricardo Rodríguez csapatkapitány és Samuele Ricci, Ivan Juricnak mindenképpen változtatnia kell. A svájci cséká helyett az osztrák válogatott Lazaro, Ricci posztján a horvát Nikola Vlasic kezdhet, utóbbi győztes  gólt szerzett a Sassuolo ellen, s ezzel alighanem „visszajátszotta” magát az induló tizenegybe.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 11. 11.)

LECCE–MILAN

Milan 23 A-ligás meccséből 22-szer vertlen maradt a Lecce ellen (12 gy., 10 d.), az egyetlen Lecce-siker 2006 árilisában született (1–0, Axel Konan góljával). + Azután, hogy a Lecce első 5 meccsén 11 pontot szerzett ai idényben, a következő 6 találkozón összesen kettőt sikerült összeszednie. A legutóbbi két csatáját elvesztette, hármat egymás után, először idén áprilisban történt hasonló, egy hatos sorozat részeként. + Rafael Leao 4 gólt szerzett 4 meccsen a Lecce ellen – beleértve az áprilisi duplát is – , ennél több találata egyetlen Serie A-együttes ellen sem volt. 2023-ban hoéltversenyben a legtöbb Milan-gólban (19 – 12 találat, 7 assziszt) volt részes, a társa Olivier Giroud volt (14+5). Leao lehet a második, akik két egymást követő naptári évben 20 gól közvetlen részese lesz az elmúlt 20 évben, Zlatan Ibrahimovic után (2011-ben és 2012-ben)

 JUVENTUS–CAGLIARI

A Juventus 11-et megnyert legutóbbi 12 Serie A-meccséből a Cagliari ellen (1 v.), 28 gólt szerzett ezalatt (2.3-as meccsenkénti átlag) és 8-szor megőrizte kapuját a góltól. + A Frosinone és a Genoa ellen aratott siker után először lehet a Cagliarinak hármas nyerő sorozata a Serie A-ban 2021áprilisa óta, akkor Leonardo Simplici volt a szárdok mestere. + A Cagliari 7 legutóbbi góljából hatot cserejátékos szerzett, beleértve az előző négy mindegyikét (Paoletti-dupla a Frosinone ellen, Viola és Zappa találata Genovában), csak a Napolinak volt több cserejátékos-gólja a Cagliarinál az idényben.

 MONZA–TORINO

A következő lesz a Monza 50. mérkőzése a Serie A-ban (18 gy., 14 d., 17 v.), a legutóbbi 65 évben bemutatkozó csapatok közül csak kettőnek volt több sikere az első félszázból, a Chievónak (24) és a Cagliarinak (19). +  A Torino megnyerte legutóbbi két élvonalbeli meccsét, hármas nyerő sorozata legutóbb 2019 májusa és szeptembere között volt (két idényt „átívelve”), Walter Mazzarri szakmai vezetésével. + A Monza kapuvédőjének, Michele Di Gregoriónak a harmadik legjobb a védési hatékonysága a három meccsnél többet játszók közül az öt európai topligában, csupán két lengyel,  Marcin Bulka (Nice, 85%) és Wojciech Szczesny (Juventus, 82%) előzi meg ebben a rangsorban.

SERIE A, 12. forduló. Sport2 15:45 US Lecce–AC Milan (kommentátor: Fülöp  László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 18:30 Juventus FC–Cagliari Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 21:45  AC Monza–Torino FC (felv., kommentátor: Faragó Richard)