Szuper Atalanta-védelem az „új edzős” Napoli ellen • SportTV

Szuper Atalanta-védelem az „új edzős” Napoli ellen

2023. 11. 25. 12:19    
Olvasási idő: 3 perc

A nemzetközi szünet után három, az utóbbi időben kissé – vagy nagyon – alulteljesítő csapattal tér vissza a Serie A: a Laziónak és a Napolinak idegenben, a Milannak otthon kellene bizonyítania, hogy sokkal többre képes, mint amennyit az első tucat játéknapon mutatott erényeiből. Természetesen mindhármukat élőben mutatjuk a Sport2 csatornánkon.

Hvicsa Kvarachelia újbóli bombaformájára ugyancsak szüksége lesz a Napolinak, hogy Bergamóban feltörhesse a hazaiak betonvédelmét (Fotó: Getty Images)

Elsőként a Salernóban fellépő Laziót mutatjuk. A hazaiak továbbra is első győzelmüket hajszolják, a rómaiak meg az elmúlt több mint egytucat esztendő legrosszabb rajtjának gödréből akarnak kikecmeregni. A hazaiaknál az edzőváltás nem hozta meg a kívánt változást, Filippo Inzaghival éppúgy nem tud nyerni a csapat, mint elődjével, az október elején elbocsátott Paulo Sousával. Pedig a Sassuolo elleni 2–0-nál már-már zsebében érezte az első három pontot, de a neroverdi végül egyenlíteni tudott. Végül a gránátvörösöknek az egy pontnak is örülniük kellett, Ochoa nagy védései akadályozták meg a teljes fordítást. Így elmaradt az első totális siker, a csapat egyedül nyeretlen a ligában, de mégis utolsó előtti, s csupán öt pont a hátránya az Empoli mögött. De az első győzelemnek mielőbb meg kell jönnie, különben kilátástalanná válik a salernóiak helyzete.
A vendég fehér-kékek két egymás utáni nyeretlen meccs után győznének. Sarri csapata lapos rangadón van túl, a Derby della Capitalének nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A szerzett egy pont megakadályozta, hogy a felemelkedést jelentő hármas nyerősorozat után egymás utáni két vereség következzen. A tavalyi ezüstérem szintjéig azonban roppant nehéz lesz elérni, bár az élmezőny alja igen szoros, a jelenleg 4. Napolihoz képest csupán 4 pont Sarri együttesének hátránya. Visziont ha nyer Salrnóban, a többi eredmény számára kedvező alakulása mellett akár az ötödik helyre is előrerukkolhat.
Ochoa sérülése miatt a salernói kapuban Inzaghinak mindenképpen váltania kell, legalább decemberig nem számíthat a mexikói kapusra. Tchauna és Cabral izomsérülés miatt hagyja ki a szombati mérkőzést. A mester nemrég áttért a négyvédős felállásra, s ezen aligha változtat a meccsre.
A Lazióban Luis Alberto ötödik sárgával járó eltiltása miatt kénytelen kihagyni a találkozót. Sarrinak a jövő hónapig nélkülöznie kell Vecinót izom-, Marusicsot boka-, Zaccagnit pedig térdérülés miatt.

A Serie A legrégebbi és legújabban hivatalban lévő edzőjének csatája is lesz az Atalanta–Napoli rangadó. Gian Piero Gasperini 2016 júniusa, azaz lassan hét és fél éve irányít Bergamóban, Walter Mazzarri pedig november 14-én, azaz 11 nappal ezelőtt kezdte meg harmadik edzői időszakát Nápolyban. (Az elsőben másodedző volt az 1998–99-es idényben, a második több mint 3 és fél évig tartott, vezetőedzőként 2009 októbere és 2013 májusa között.) Kétségkívül a hazaiak ősz mesterének van könnyebb dolga, neki volt távol kevesebb játékosa a válogatott szünetben, és az ő csapata van lendületben. Ráadásul pazarul zár a védelme, főleg otthon, a Gewiss Stadionban öt meccsen csak két gólt kapott, igaz, azzal az Inter el is vitte mondhárom pontot… Viszont a nápolyiak játékoskerete az erősebb és őket viheti az új mester megjelenésekor szokásos „kezdő lendület”.
A bergamóiak szokott sérültlistája – Holm, Tolói, Scalvini, Ruggeri, De Ketelaere – két új névvel hosszabbodott, Palomino és El Bilal Touré is bevethetetlen szombaton, De Roon pedig eltiltását tölti. Nápolyi részről Mario Rui, Zielinski, Demme és Meret mellett az eélső számú csillag, Osimhen sem játszhat, ágyéksérülése még mindig nem engedi pályára lépni. Kvarachelia viszont egyre jobb formába lendül, a grúzok utolsó két Eb-selejtezőjén a két továbbjutó kapujába háromszor talált be, a skótok ellen duplázott, a spanyolok ellen az övé volt a szépítés, a 8 meccsen szerzett 4 góljával messze ő volt csapata legeredményesebbje a selejtezősorozatban.

A nap harmadik mérkőzése talán a legjobban várt összecsapás. A Milan–Fiorentina ütközet mindkét csapat számára kulcstalálkozó lehet. A rossonerit nyomasztja négymeccses nyeretlen bajnoki sorozata a szünet előtt, amelynek következtében az Inter és a Juve kissé megszökött a táblázat élén, igaz, ebben a fordulóban egymással mérkőznek, vagyis valamelyikük, vagy döntetlen esetén mindkettő pontokat veszít. Stefano Pioli a meccs előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem a kudarcsorozatra figyel, hanem keresi azt az utat, hogy ismét előcsalogassa csapata igazi erényeit. A szünet előtti nyeretlen sorozatban éppen a San Siróban ért el kritikus eredményeket a csapat, a Juvétől és az Udinesétől egyaránt 1–0-s vereséget szenvedett otthon. Giroud és Leao sem játszhat kisebb sérülés miatt, Piolinak tehát „kísérleti” támadóhármas lesz a Chukwueze, Jovics, Pulisic trióval, ami ráadásul úgy alakult ki, hogy eredetileg Okafor kezdett volna, de ő is megsérült a svájci válogatott bukaresti záró selejtezőjén. A legmeglepőbb változás viszont, hogy a mester egyik kedvence, Rade Krunic helyett Pobegának ad lehetőséget, ő alkotja a védekező középpályás tandemet Reijndersszel.
Mindkét csapatnak a látóterében azért ott van a jövő heti kupakötelezettség is a Milanra a BL-ben kedden hazai csata vár a Dortmund ellen, a Viola ugyancsak otthon lép fel a Genk ellen csütörtökön a Konferencialigában.
A Fiorentina három 10 millió eurónál nagyobb összegért szerződtetett játékosa, Beltrán, Nzola és Parisi egyre hójobban beválik, akárcsak a két kölcsönjátékos, Arthur Melo (Juve) és Maxime López (Sassuolo). Yerry Mina az Evertonból ingyen érkező középhátvéd viszont sokat volt sérült az idényben. A csapat összességében jól szerepel, mindössze egy ponttal van elmaradva a negyedik (BL-helyes!) Napolitól, s egy esetleges bravúrgyőzelemmel akár meg is előzheti házigazdáját is a táblázaton. A firenzeiek 12 mérkőzésük felét megnyerték, ugyanakkor négy vereségükből hármat, az Inter, a Juve és a Lazio ellenit szerzett gól nélkül szenvedték el. Középpályájukon lesz egy, a milánóiaknak igencsak ismert arc, Bonaventura, aki remekül kezdte az idényt. A Milan korábbi játékosa öt mérkőzésből kétszer volt eredményes, visszatérhetett az olasz válogatottba, amelyben 34 esztendősen is játszhatott a macedónok elleni 5–2-es meccsen az Olimpicóban.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A ’23. 11. 25.)

SALERNITANA–LAZIO

A Salernitana 13 bajnoki óta nyeretlen (5 d., 8 v.), ez a leghosszabb ilyen sorozat a Serie A-ban; ráadásul csak a Pistoiesének van hosszabb szériája jelenleg (17, legutóbb ilyen 1981-ben volt) . + A Lazio 17 pontot szerzett az idényben, ez a leggyengébb teljesítménye 12 forduló után 2013–14 óta, 16 pont és 9. hely az idény végén, amelyet Vladimir Petkoviccsal kezdtek el és Eduardo Rejával fejeztek be a kispadon. + Ciro Immobile közelít 100. idegenbeli góljához a Serie A-ban (most 99-nél tart, ezzel is a legjobb idegenbeli gólszerző az egész ligában); 2012–13 óta csak három játékos érte el házon kívül a centenáris számot az öt topligában (Lionel Messi 124 a LaLigában, Robert Lewandowski 116 a Bundesligában és Harry Kane 112 a Pemier League-ben)

ATALANTA–NAPOLI

Az Atalanta legutóbbi öt hazai bajnokijából négyen nem kapott gólt, csak háromszor fordult elő. hogy hatból ötször ússza meg gól nélkül (1964–65-ben, 1965–66-ban és 1989–90-ben), noha a legutóbbi meccsén két gólt kapott az Intertől saját pályáján, a legkevesebbszer került a labda a kapujába otthon (éppen az a kettő).Csak William Garbutt (92), Maurizio Sarri (79) és Eraldo Monzeglio (77) nyert több bajnoki meccset Walter Mazzarrinál (73) a Napoli edzőjeként, utóbbi most kezdheti újra a számlálást a Partenopei kispadján. + Matteo Politano a legtöbb gólna közvetlenül részes olasz játékos az idényben: 8 (5 gól, 3 gólpassz). Háromban eddig az Atalanta ellen is (két gól, egy assziszt), azok után, hogy első 9 meccsén nem volt ilyen formában gólveszélyes a Dea elleni mérkőzéseken.

MILAN–FIORENTINA

A Milan 76 mérkőzést nyert meg eddig a Fiorentina ellen (44 d., 46 v.), az egyetlen csapat a Juventus, amely a rossonerinél többször (81) legyőzte a violákat az élvonalban, az egyetlen  együttes meg a Roma, amelyet ennél többször (79) legyőzött a Milan. + A Fiorentina legutóbbi négy bajnokijából hármat szerzett gól nélkül vesztett el, viszont megnyerte a legutóbbit (2–1 a Bologna ellen), ugyanennyiszer kapott ki a viola legutóbbi 24 élvonalbeli találkozóján és ugyanennyi góltalan mérkőzést jegyzett a legutóbbi 27-ből. + A legutóbbi három Serie A-szezonban a Milan 20 meccset játszott Olivier Giroud vagy Rafael Leao nélkül, ezeknek a mérkőzéseknek a 45%-át nyerte meg a rossoneri, ugyanakkor 65% volt ez az arány akkor, amikor kettejük közül valamelyik a pályán volt; ebben a periódusban kétszer játszott a csapat mindkettejüket nélkülözve, 2021. december 1-jén (3–0 a Genoa ellen) és 2021. december 11-én (1–1 az Udinesével).  

SERIE A, 13. forduló. Sport2 14:45 US Salernitana 1919–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:15 Atalanta BC–SSC Napoli (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 AC Milan–ACF Fiorentina (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)