Derby d’Italia – az őszi elsőségért • SportTV

Derby d’Italia – az őszi elsőségért

2023. 11. 26. 09:58    
Olvasási idő: 5 perc

Öt mérkőzést rendeznek vasárnap a Serie A 13. fordulójában, négyet a Sport2-n, egyet az AMC Mikro alkalmazásban élőben közvetítjük. Egy közülük messze kiemelkedik. A másik négy párosítás nyolc szurkolótáborát persze az övéi érdeklik, de a calcio hívei túlnyomó többségükben a Derby d’Italiát, azaz Olaszország rangadóját figyelik, amelyben történetesen most az olasz élvonal listavezetője látogat közvetlen üldözőjéhez, a rekordbajnokhoz, a táblázat második helyezettjéhez.

Thuram és Lautaroo – lesz-e az Inter csodacsatár-párja főszerereplő az Allianzban az áthatolhatatlan (?) Juve-védelem ellen? (Fotó: Getty Images)

Délidőben a Cagliari–Monza meccsel kezdődik a napi program. A szárdok sokáig nyeretlenek maradtak, majd október végén egy nagy fordítással 0–3-ról térdre kényszerítették az egyik tavalyi B-ligás társ Frosinonét, majd a másikat, a Genoát is, és a nemzetközi szünet előtt csak egygólos vereséget szenvedtek Torinóban a Juvétól. A monzaiak bajnoki formája is több mint kielégítő, szeptember közepe óta 9 bajnokin csupán egyetlenegy vereséget szenvedtek el, az Olimpicóban a Romától, emellett ötször remiztek és háromszor győztek is, ezzel jelenleg a 9.-ek, pontszerzés esetén még feljebb is mehetnek. A szárd csapat továbbra sem számíthat a sérült Rog, Caparadossi, Nández és Di Marco szolgálataira, Viola viszont előkészítő támadó középpályásként visszatérhet a csapatba. A Monzában Caprari szereplése kérdéses, Izzo és Capradini sérülés, Papu Gómez eltiltás miatt marad távol Dani Mota viszont elfoglalhatja helyét a támadósor jobb oldalán.

A délután derekán az Empoli–Sassuolo csatát két rossz passzban lévő együttes vívja. A toszkán gárda vészes gólszegénységben szenved amellett, viszont ha nyer, egyben clean sheetet is végrehajt, három győztes meccsén a Salernitana, a Fiorentina és a Napol ellne góltalanul őrizte meg a hálóját. A Sassuolóra a szeszélyes, csúnyább szóval a hektikus teljesítmény a legjellemzőbb kifejezés. A neroverdi ebben az idényben képes volt megverni a Juventust és az Intert (utóbbi egyedüliként), meg a Laziót, ugyanakkor kikapott a Frosinonbtól és otthon a Monzától is többek közt.  Alsóházi csapatként meglepően sok gólt szerez – 9. a ligában a góllistán – ugyanakkor a védelme nagyon is „gólképes”, 21-szer találtak a kapujába, ennél több találatot csak az egyaránt kieső helyen álló Cagliari  és Salernitana ellen értek el az ellenfelek. Döntetlenre nem érdemes fogadni, eddigi 12 meccsükből egyszer sem végeztek remire az élvonalban.

Az AMC Mikrón láthatják élőben, éjféltől a Sport1-en felvételről a forduló „ex B-ligás” csatáját, a Frosinone–Genoa összecsapást, amely párosításból a genovaiak állnak sokkal jobban. Az első két osztályban vívott 8 ütközetükből a Lazio megyeiek csak egyet, a kikötővárosiak viszont ötöt nyertek meg, tavaly a Serie B-ben mindkét csapat otthon győzött, egy-egy góllal. Amúgy aktuálisan  tabellaszomszédok, a Frosinone 15 ponttal 12., vbdége egy ponttal és egy hellyel áll rosszabbul. Amelyikük győz, ideális esetben két-három hellyel is előrerukkolhat, annyira sűrű a tabella ezen régiója.

A kora esti találkozón a már meginduló, az élcsoporthoz egyre közelebb nyomuló Roma fogadja az eddig csipán egyszer győztes Udinesét. Mourinho csapatának támadó hatékonysága nagy mértékben függ a múlt  héten nem hivatalosan az Eb-selejtezősorozat gólkirályává koronázott Romelu Lukakutól, a belga center szeptember 1. óta 10 meccsen hatszor talált a kapuba, ezekkel nem kevesebb mint 10 pontot hoztak a farkasoknak az eddigi 18-ból! A párosítás múltja, a bajnoki formam, a játékerő, a klasszisok szma min d-minr a hazai győzelmet vetíti előre, ez ellen ahogy mondani szokás, a friulik esélye teljes esélytelenségükben rejlik.

Massimiliano Allegri és Simone Inzaghi. Egyelőre kettejük csatájában a fiatalabb és eddig kevésbé sikeres Inter-mester vezet , igaz, a laziós eredményeket is az összesítésbe számítva (Fotó: Getty Images)

A nap csúcspontja a Juventus–Inter csúcsrangadó, azaz a a Derby d’Italia,  amely elnevezést 1967-ben alkotta meg Gianni Brera neves újságíró, azóta nevezik így a két klub csatáját, amely Észak-Olaszország két metropolisának rivalizálását is némiképp jelenti. (Igaz, Milánóban az Internek 9sszesslgében hasonló nagyságrendű ellenfel is akad a Milanban, a Juve városi riválisa, a Torino csak a második világháború idején a ’49-es supergai katasztrófáig tudta csak túlnőni az „öreg hölgy” eredményességét.)
Bár mindkét edző előjött a sablonnal, hogy ez a mérkőzés nem dönti el a scudettő sorsát „csak” egy a 38 idénybeli megmérettetés közül, igazából mindenki úgy véli, a Derby győztese egyszersmind vezetni fogja a bajnokságot az idényfelezésnél, s nagy pszichológiai előnyt szerez  a másikkal szemben, amely pontokban is megmutatkozhat a 2024-es naptári év elején is akár.
Csak a Serie A-mérkőzéseket tekintve ez lesz a nagy párharc 181. (tétmeccseket összesítve 212.) találkozója, az eddigiekből a Juventus 80-at (93-at) nyert meg, az Inter 55-öt (66-ot), 45 (52) döntetlen mellett.
A nemzetközi szünet előtt a torinói óriás ötös nyerő sorozatot produkált a , két pont közelségbe érve a listavezető Interhez. Massimiliano Allegri tanítványai a Torino, a Verina, a Fiorentina és a Milan legyőzése után a Cagliarit verték meg legutóbb 2–1-re, két védő, Rugani és Bremer góljával felülmúlva a mester egyik korábbi klubját. A csapat az előző scudetto megszerzése, 2019–20 óta legjobb rajtját produkálva. Első ízben küzdenek meg egymással úgy, hogy még a 14. forduló előtt már mindketten legalább 29 pontot gyűjtöttek (persze a győzelmet először 3 ponttal díjazó bajnokság bevezetése óta, amelyet, 1994–95-öt az itáliai statisztikusok egyfajta sarokpontnak tekintenek, számos adatot azóta tartanak nyilván). Noha a Milan és a Napoli is roppant erős, a szakmai közmegegyezés Juve, Inter páros versenyt vélelmez a scudettóért egészen májusig, a klubidény végéig.
Noha a nerazzurri a legutóbbi Juve-arany óta elnyerte a scudettót, az Olasz Kupát és az olasz Szuperkupát is, a párviadal bajnokijaiból a torinóiak azóta 8-ból ötöt megnyertek. Mi több, az előző idényben oda-vissza győztek, kapott gól nélkül. 1977 óta most nyerhetnek harmadszor megszakítás nélkül a bajnoki Derbyn. Főként a történeti erénye, a sziklaszilárd védekezés eredményezi a legutóbb sikereket, s ennek megtartásáért mindent megtesz a Juve a hétközi edzésnapokon, mivel nincs olyan kettős terhelése, mint a nerazzurrinak, amely amúgy most is BL-csata előtt áll, kedden fellépése lesz a Lisszabonban a Luzban, Európa egyik legfélelmetesebb stadionjában. (Más kérdés, hogy a továbbjutás már megvan, ha Inzaghi emiatt rotál., a Derby az elsőleges szempont, a portugáliai fellépéssel szemben.)
Az Inter 12 bajnokijából 10-et megnyert, csak a Sassuolótól szenvedett el egyetlen sokkoló vereséget. 1929 óta tartó Serie A-históriájában (az egyetlen csapat, amely egyetlen évben sem hiányzott az élvonalból azóta) az első 13 meccsből 11-et csak kétszer nyert meg korábban, 1950-ben és 2019-ben, utóbbiban aztán nem nyerte el a scudettót, az éppen vasárnapi ellenfeléé lett. Elsősorban Lautaro Martínez csapatkapitány góljaitól hajtva az Inter még hosszabb, hatos nyerő széria után utazik Torinóba, legutóbb afféle kivételként az argentin világbajnok nem talált a kapuba, viszont Dimarco egy „csodagóllal” és Calhanoglu szokásos büntetőjével igen, azok eredményeztek 2–1-es sikert az újonc Frosinone ellen. A fekete-kékek egyébként 17 legutóbbi idegenbeli bajnokijukból  mindössze 2-t nyertek meg és 11-szer veszítettek a Juve ellen Torinóban, ezt a pszichológiai akadályt is át kell lépnie az Inzaghi-együttesnek.
Allegrinek a legerősebb összeállítási gondokkal a középpályán kell megküzdenie, az eltiltott Pogba és Fagioli mellet a frissen bordasérülést szenvedő, amúgy állandó kezdő Locatellivel sem számolhat, aki az Eb-selejtezők hajráját is kihagyni kényszerült. Rabiot viszont újra játszhat eltiltásának letöltése után,  ő lesz Miretti és McKennie társa a pálya közepén. Kosztics valószínűleg a bal szélen kezd, ő ugyan legutóbb bajnoki gólját márciusban szerezte éppen az Inter ellen, de a legutóbbi hat Juve-gólból háromhoz ő adta a gólpasszt. De Scihglio és Danilo mellett Allegri a csapat másik amerikai válogatottjára sem számíthat, Weah ugyanis combsérülés miatt bevethetetlen
Az Interből is hiányzik egy védőpáros, Pavard térd-, Bastoni vádlisérülés miatt nem szerepelhet, De Vrij és a sokoldalú Darmian játszik a helyükön immár hosszabb ideje. A korábbi Juve-játékos Cuadrado már csatlakozva a csapathoz teljes értékű edzéseket végzett, s már leülhet a kispadra Simone Inzaghi társaságában. Amúgy a két edző egymás elleni csatájában a fiatalabb és kevesebb sikert megérő Inzaghi 4–2-re vezet a nagyobb edzői reputációt szerző Allegri ellen…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A ’23. 11. 26.)

CAGLIARI–MONZA

Ez lez a két csapat első találkozása az élvonalban, a .B-ligában már 38-szor találkoztak. A legutóbbi hat meccsből mind a fehér-pirosak ellen a szárdok hármat nyertek meg (2 d., 1 v.), éppen annyit, mint az azt megelőző 15 mérkőzésen (8 d., 4 v.)  + A Monza mind a 13 gólját olasz játékos szerezte az idényben. Az öt európai topligában csak egy másik együttes van, amelyben csak saját nemzetiségű játékos szerzett gólt az idényben, a Heidenheim (17-et). + A monzai Andrea Colpani már 6 gólt szerzett az idényben ez kettővel több, mint amennyit az egész 2022–23-as futballévben elért, az öt európai topbajnokságban a középpályások közül csak Jude Bellingham talált többször (10) a kapuba. Rúadásul a fehér-pirosak 5 pontot köszönhetnek a góljainak, ennáél többet csak Lautaro találataival szerzett az Inter (7).

EMPOLI–SASSUOLO

Az Empoli–Sassuolo párosításon kívül csak a Juventus–Pro Vercelli  (12) és a Milan–Pro Patria (12) összecsapások zajlottak le egyetlen döntetlen nélkül a tíznél nagyobb meccsszámú rivalizálások közül a Serie A históriájában. Ebból a párból a Sassuolo 7-szer, az Empoli 5-ször szerezte meg a győzelmet. + Az Empoli csak az ötödik csapat, amely nem szerzett ötnél több gólt az olasz élvonalban a hárompontos győzelem bevezetése (1994) óta, a Venezia  1998–99-ben (5), a Livorno 2009–10-ben (4), az Atalanta 2014–15-ben (4) és a Benevento 2017–18-ban (5) nem jutott többig. Közülük csak a velenceiek és a lombardok maradtak gól nélkül a 13. játéknapon is. + Francesco Caputo, az Empoli 5 találatából 2-nek a szerzője a Sassuolo kapujába is kétszer talált be négy találkozón (2018-ban az Empoli, 2022-ben a Sampdoria színeiben), 68 góljából 32-t a Sassuolo játékosként ért el 2018 és 2021 között.

FROSINONE–GENOA

Ötmeccses veretlen sorozata után (2 gy., 3 d.) a Frosinone hat legutóbbi mérkőzéséből négyet elvesztett (2 gy.), október eleje óta csak a Verona szenvedett több (5) vereséget a Ciocarinál. + Legutóbbi három idegenbeli meccsén egyaránt két gólt kapott a Genoa, enné többször egymás után csak 2019-ben kapott többször minimum két gólt útban, akkor 5-ször. + A minimum öt gólt szerző játékosok közül az európai topligákban csak Evan Ferguson (2004. 10. 19.) és Jude Bellingham (2003. 6. 19.) fiatalabb Mathias Soulénál (2003. 4. 15.), a Frosinone élvonalbeli históriájában csak Ciano (7), Dionisi (10) és Ciofani (14)  ért el többet gólt az ifjú argentinnél. 

ROMA–UDINESE

Az Udinese veretlen maradt legutóbbi olyan Roma elleni meccsén, amelyen gólt szerzett (3 gy., 1 d.), a legutóbbi meccs, amelyen betalált, de elvesztette, 2017 szeptemberében volt (1–3). + A Roma legutóbbi 14 hazai bajnokijából 12-t megnyert az Udinese ellen (2 v.), 34–13-as összesített gólkülönbséggel. Összesen 30 hazai mecsén a friuliak ellen a legmagasabb a szerzettgól-átlaga (2.2). + Paulo Dybala 17 gólban volt közvetlen részes az Udinese ellen (10 gól, 7 assziszt). Amióta az Opta számon tartja a gólpasszokat is (2004–05), csak Francesco Totti (20, a Parma ellen) és Domenico Berardi (18, a Milan ellen) volt több gólban közvetlenül benne egyazon klub ellen. Ugyanakkor egyetlen gólhoz sem volt közvetlen köze hat legutóbbi élvonalbeli mérkőzésén.

JUVENTUS–INTER

A Juventus az a csapat, amely a legtöbb meccset nyerte meg az Inter ellen (87-et a 180-ból) azok közül, amelyek 33-nál többet játszottak ellene.Először fordul elő a Serie A történetében, hogy a Juve és az Inter úgy játszik egymással, hogy 29 pontnál többje van mindkettőnek a 14. forduló előtt, s hogy 24 pontnál többet szerzett mindkét klub (37.-et a nerazzurri és 24-et a bianconeri 2008–09-ben, és 24-et, illetve 28-at a 11- fordulóban 2011–12-ben – mindkétszer az Inter nyerte meg a Derby d’Italiát. + A Juventus ellen a legrosszabb Lautaro Martínez perc/gól átlaga az olasz élvonalban azion ellenfelek közül, amelyek ellen öt vagy több mérkőzésen szerepelt; jelenleg 676 percenként talált a zebrák hálójába. Ha betalál a meccsen, a második lesz az elmúlt 60 évben, aki első 13 mérkőzésén 13 gólt szerez az Inter játékosaként egy Serie A-idényben, Mauro Icardi után, akinek 2017–18-ban sikerült ez a teljesítmény.

SERIE A, 13. forduló. Sport2 13:30 Cagliari Calcio–AC Monza (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Kéri András); Sport2 15:00 Empoli FC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Kéri András); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 0:00) Frosinone Calcio–Genoa CFC  (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 18:00 AS Roma–Udinese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 20:00 Juventus FC–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Holczer Ádám)