Fellép a Copában az örök-második is • SportTV

Fellép a Copában az örök-második is

2023. 12. 07. 12:24    
Olvasási idő: 2 perc

Három mérkőzést közvetítünk a spanyol nemzeti kupaküzdelem második körének hajrájáról. Előbb egy szerdai mérkőzést láthatnak felvételről a háromszoros kupagyőztes Betistől, este Szendrei József egykori együttese a Cádiz következik, este pedig a sorozat históriájának második legeredményesebb csapata, az Athletic Bilbao.

Adu Ares, az Athletic a fiókcsapatból a nagyokhoz irányított jobb oldali csatára duplázott az első kupafordulóban. Alighanem Santa María de Cayónban is pályára küldi Ernesto Valverde mester (Fotó: Getty Images)

ARANDINA–CÁDIZ

A negyedosztályú Arandina az első körben  a jóval nevesebb, egy osztállyal magasabban játszó Muciát győzte le 1–0-ra,  El Battaui 43. perces góljával. A klub 1987-es alapítása óta a4. és az 5. bajnoki osztály közt pendlizik, jelenleg az ötcsapatos ligában (RFEF Segunda División) 1. csoportjának sereghatója, azaz könnyen ismét az ötödvonalban köt ki az idény végén.  Ugyanakkor örökrekordját éppen beállítja a kapuban, hiszen nyolc esztendeje, 2015-ben szerepelt csak eddig a második körben (ezen kívül kétszer az első fordulóig). Az ellenfél, a jóval nevesebb vendég Cádiz 1935-ös alapítása óta 16. idényét tölti az élvonalban, a leghosszabb periódus az 1985 és 1993 közötti nyolcéves sorozat volt. Kuparekordja is erre az időszakra datálódik, az 1989–90-es kiírásban a Mollerussa, a Barcelona Atlético (11-esekkel!), a Betis és a Sporting Gijón kiverésével egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban kettős vereséggel, 0–4-es összesítéssal alulmaradt a Real Madridtól (akkoriban egészen a döntőig oda-vissza párharcokat játszottak a csapatok).  A sárga-kékek ebben az idényben igen nehezen verekedték túl magukat az első ellenfélen, gól nélküli 120 perc után csak a 11-es csatában tudtak továbbmenni a Badalona Futur ellen (4-2-vel). A LaLigában nagy harcban állnak a kiesés elkerüléséért, a 16. helyen állnak a húszcsapatos ligában, 3 ponttal megelőzve a már kieső pozícióban lévő vigói Celtát. Ám három osztály elég nagy különbség, a fogadóirodák szerint is: az Arandina sikerére a feltett összeg hat es félszeresét fizetik a fogadónak, ez az érték a Cádiz esetben csupán 1.45-szörös.

CAYÓN–ATH. BILBAO

Ebben a párosításban még nagyobb a különbség a két együttes között, persze elsősorban a kupamúltat is figyelembe véve. Az osztálykülönbség ugyanakkora, egy negyedosztályú együttes fogad egy élvonalbelit.
A Cayón nemcsak azonos osztályban, hanem azonos csoportban is szerepel az Arandinával, ugyancsak kieső helyen áll, kettővel jobb az előző párosítás házigazdájánál. Az első fordulójában az ugyancsak negyedvonalbeli Ursariát idegenben 2–1-re győzte le.  Ez egyben klubcsúcs is, az 1915-ben alapított egylet hasonlóan az Arandinához sosem volt még az 5. osztálynál lejjebb és a 4.-nél feljebb, korábban kétszer került be az országos első fordulóba, de nem ment tovább.
A vendég oldalon a 23-szoros kupagyőztes baszk gárda lép fel, amelynek a győzelmek mellett van még 16 vesztes fináléja is. Azaz az eddigi 120 kiírás egy híján csaknem egyharmadában bejutott a döntőbe, ennél több végküzdelemben csak a Clásico két gigásza, a Barcelona (42) és a Real Madrid (40) lépett fel. Az Athletic a LaLigában is jól szerepel, 28 pontjával az ötödik, Európa-ligát érő helyen áll. A legutóbbi fordulóban 4–0-ra lelépte otthon a Rayo Vallecanót, Guruzeta mellett a két  Wiliams fivér is betalált, valamint a madridiak egy öngólja is hozzájárult a fölényes győzelemhez. Az előző kupafordulóban a hatofdosztályú Rubi ellen csak 2–1-gyel ment tovább a baszkok egyik fő kedvence (a másik a helyi rivális Real Socir9edad, amely szerdán küszködve lépett a harmadik körbe.)
Az esélyszámokban még nagyobb a különbség, mint az előző mérkőzés esetében, de az első két nap tapasztalatai alapján az élvonalbeli csapatok mesterei többé-kevésbé a kulcsemberek pihentetésére (is) használják ebben a fázisban a kupát, afféle A-B vegyes csapatokkal, minimális erőkifejtéssel akarnak továbbjutni. Azaz nem bizonyos, hogy az Athletic legnagyobb csillagai pályára lépnek a 40 ezeres kantábriai városban a 2700 nézőt befogadó Fernando Astobiza Stadionban.

COPA DEL REY, 2. forduló. Sport2 15:45 Villanovense–Real Betis Balompié (felv., kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 18:45 Arandina CF–Cádiz CF (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 21:00 CD Cayón–Athletic Club de Bilbao  (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)