Rómában léphet el az Inter a Juvétól • SportTV

Rómában léphet el az Inter a Juvétól

2023. 12. 17. 11:58    
Olvasási idő: 5 perc

A Juve és a Napoli már pénteken, illetve szombaton lejátszotta soros meccsét a 16. körben, a top 6 másik négy tagja vasárnap lép pályára. Köztök a listavezető Inter Rómában, ahol egy esetleges sikerrel eddigi kétpontos előnyét négyre növelheti a rekordbajnok Juve előtt.

Lautaro Martínez és Marcus Thuram, az Inter argentin-francia "arany párosa" (Fotó: Getty Images)

Délidőben a két „testvér”, a Milan és a Monza lép pályára a San Siróban. A két klub „rokonságát” nemcsak a hasonló klunbév és klubcímer, hanem „fontos ember” is összeköti, az idén elhunyt Silvio Berlusconi volt például a nyolcvanas-kilencvenes évek „arany Milanjának” és az elmúlt fél évizedben feltörő Monzának is tulajdonos-elnöke, egykori jobbkeze, Adriano Galliani pedig most is a kisebbik testvér vezetője.
A nagy tesó azért mindkétszer lenyomta a kicsit az előz évadban, ha most is nyer, az Atalanta (egy harmadik lombard klub) örökébe léphet, amely korábban már a harmadik győzelmet is megszerezte a Brianzoli ellen.
A Milan sorozatban 10 meccset nyert meg a vendégek ellen, 7-szer kapott gól nélkül, összesen négyszer találtak a kapujába, erre a szilár védekezésre épít most is. Pioli sérülések miatt Sportiello, Thiaw, Caldara, Kalulu és Pellegrino szolgálataira sem számíthat, Kjaer felépült ugyan, de fittségi teszten kell átesnie, hogy leülhet-e a cserepadra. Calabria Atalanta elleni piros lapja miatt nem szerepelhet, eltiltását kell töltenie. A vendégek legutóbbi öt idegenbeli meccsükből csak egyet vesztettek el, viszont 16 góljukból csak 6-ot szereztek idegenben. Palladino mester Caprari, Izzo, Cittadini és Carboni nélkül kénytelen kiállni, Vignato szereplése kétséáges, Papu Gómez doppingvétség miatti eltiltását tölti.

A Fiorentina egyértelmű esélyesként kezdi a Verona elleni meccsét az Artemio Franchiban. A csütörtökön az Ekl-csoportgyőzelmét, s egyúttal nyolcaddöntős szereplését a Groupama Arenában véglegesítő lilák a Serie A-ban ádáz harcban állnak a Roma, Bologna, Atalanta, Torino kvartettel az 5. és 6., biztos európai kupaszereplést jelentő két hely egyikéért. A Hellas utolsó előtti, hosszú és nem feltétlenül sikerrel kecsegtető harcot kell folytatnia élvonalbeli tagsága megőrzéséért. A Viola aggódva érkezett haza Nico González sérülése miatt, aki combját fájlalva, könnyezve jött el a pályáról Budapesten, s könnyen lehet, hogy csak jövőre térhet vissza a pályára. „Szokás szerint” Castrovilli és Dodo hiányzik, a csapatkapitány Biraghi viszont már elfoglalhatja helyét akár a kezdőben is a balhátvéd posztján, mert letöltötte UEFA-eltiltását. Elöl M’Bala Nzola is kezdhet, a bizonytalan egészségi állapotú Beltránt pótolva. Bonaventura is visszatér a kezdőbe, ő kihagyta a budapesti meccset, esetleg Barákot „ülteti vissza” a kispadra. A Hellasnak is kötelező váltania, hiszen Dudát múlt héten kiállították, a helyére alighanem Honglát teszi be a csapatba Marco Baroni mester. Dawidowicz és Hien meg a védelemben kész a játékra, az edző tehát bővített választékból jelölheti ki csapatát. A francia Thomas Henry az elmúlt hetekben csereként nagyot alakított, Milan Djuric azonban alighanem bizalmat kap az él posztján.

Az Udinese–Sassuolo találkozót az AMC Mikro alkalmazásban láthatják élőben (ismétlés éjféltől a Sport1-en), azon egy effektív kiesőjelölt (sparreggio-helyen álló) együttes csap össze egy folyamatosan visszacsúszó csapattal. Ha nyer a friuli csapat., pontszámban be is éri Emilia Romagna-i vendégét. Az udineiek nem számíthatnak az ötödik sárga lapját is megkapó Joao Ferreirára, így Kingsley Ehizebue hosszú kihagyás után kezdőként visszatérhet a fehér-feketék védelmébe. Korábban csereként állt be Ebosse és Bijol helyére, akik most sérültek. A támadósor összetétele is problematikus, Deulofeu továbbra sem bevethető, akárcsak Brenner és Keinan  Davis.
Tressoldi a Sassuolóban kiállítás miatt nem játszhat, ő a román Boloca után már a másik emiliai játékos, aki pirostat kapott s noha durvaság miatt küldték le, csak egymeccses eltiltást kapott, s most visszatlrhet, akárcsak a csapatkapitány Berardi. Ugyancsak nem játszhat a fekete-zöldeknél Vina, Obiang, Agustín Alvárez és Viti sem.

A DybaGetty Images)

A Roma–Bologna párosításban az éppen a két nem BL-es európai kupahelyen, az 5.-en és a 6.-on álló két együttes mérkőzik meg követlenül egymással. Ez a helezés a farkasoktól elvárható minimum, a bolognaiak viszont önmagukhoz képest folyamatos remeklésben jutottak el idáig. A Mourinho-csapat ugyan magabiztos győzelemmel, a Sheriff elleni 3–0 val fejezte be Európa-liga-csoportkörös szereplését, ám ez nem volt elég a prági íSparta megelőzéséhez, így februárban még playoffot kell játszania a nyolcaddöntős szereplésért. A Bolognának nem volt európai kupakötelezettsége (több mint két évtizede, 1999 óta vár erre…), „csak” az Olasz Kupában szerepelt az ősszel, túl is jutott a Cesenán és a Veronán egy-egy idegenbeli sima 2–0-val, de kiemltekig elérve már a bajnok listavezető Interrel kell megmérkőznie a San Siróban.
A rossoblu február óta az összes tétmérkőzést beszámítva csupán egyetlen vereséget szenvedett el a Serie A-ban, legutóbbi hat meccséből ötöt meg is nyert az élvonalban, négyszer gólt sem kapott, tulajdonképpen esélyesnek is minősíthető a mérkőzésen. Ugyanakkor 2008 óta csupán kétszer (!) volt képes legyőzni fővárosi vendégét. Thiago Motta szilárdan védekező együttest hozott össze, csupán négy gólt kapott a Dall’Arában. Néhány játékos vissza is térhetett rövidebb-hosszabb eltiltását követően, csak Soumaoro, Orsolini és  Jesper Karlsson maradt meg a sérültlistán. A sárga-vörösök is hosszabb veretlenségi sorozatot építve jutottak el a csatáig, ez hat meccsesre rúg az összes sorozatot beleszámítva. Uztazásaik során azonban nem a kellő sűrűséggel szedegették a pontokat, legutóbbi öt idegenbeli meccsükből csak egyet, összesen 11 Serie A-találkozójukból csupán kettőt nyertek meg, azaz nem ritkán ütköznek nehézségekbe. .A mai megmérettetésen  a Special One nem számolhat szokás szerinti hiányzói, Abraham, Kumbulla és Smalling mellett a szintén hosszabb időre kieső Dybalára ls a talán rövidebb tartamban távol maradó Auarra sem,  Zalewski és Lukaku piros lap miatt marad ki, sőt Azmun és Spinazzola sem bevethető. Az ebből következő „összevissza” csapatnak óriási harci szellemmel kell pályára lépnie, hogy meglegyen akár csak az egyik pont is.

Szokás szerint a „fő falat” késő estére marad, a másik római óriás, a Lazio a másik milánói óriást, az Intert fogadja. A realitás azt diktálja, igen csekély nyerési, valamivel nagyobb remieséllyel. Mindkét csapat BL-akadályon hámozta át magát a hét elején- közepén, de egyiküknek sem sikerült a csoportelsőséget kiharcolnia, de másodikként is várhatják a hétfői nyolcaddöntő-sorsolást. Mindketten spanyol ellenféllel mérkőuztek idegenben, a Lazio alul is maradt a korábban BL-specialistának számító Atléticótól. A biancocelesti meglehetősen színtelen volt a Metropolitanóban azok után, hogy néhány nappal korábban a gyengécske Veronát sem sikerült legyőznie. Három egymást követő clean-sheet után – ami meglehetősen ritka az utóbbi időkben a rómaiaknál – , miközben két meccsen csak három gólt hozott össze a gárda. A tizenöt meccsen megszerzett összesen 15 ponttal, nemcsak a top 6-ból szorult ki, hanem még az alsóházba csúszás veszélye is fenyegeti. A jó formában játszó Inter ellen csekély reményt ad a győzelem megszerzésére. Sarri pazar mérlege az Inter ellen most kissé elromolhat: eddig mindkét hazai meccsét megnyerte a nerazzurri ellen Lazio-mesterként, otthon meg veretlen 7 meccset követően a milánói óriással szemben.
Simone Inzaghi ismét visszatér korábbi klubjához, amelyben emlékezetes játékoskarriert futott be, majd 2017 és 2021 között 197 Serie A-meccsen vezette a kékeket, nem csekély sikerekkel.
A Coppa Italia-győztes, BL-döntős nerazzurri is megerősítette helyét az elitliga nyolcaddöntőjében, igaz, egy nem sok tartalmat mutató gól nélköli meccsn San Sebastianban, amelyen a házigazda Real Sociedad sem törte igazán össze magát a három pontért. A bajnokságban az előny egy pont a Juve előtt, amely Rómában kettőre vagy négyre is nőhet az Olimpicóban. Az együttes 2.47 meccsenként szerzett- és 0.47-es kapottgólátlaga természetesen a legjobb az egész Serie A-mezőnyben.
A Lazio a vádlisérülést szenvedő Romagnoli  és a combjával bajlódó Isaksen nélkül maradt a hét közepén, de az olasz visszatérhet, hiszen részt vett a csütörtöki edzésen. A Juve-kölcsönjátékos Rovella európai eltiltása után jöhet vissza, emiatt esetleg Vecino a kispadra kerül – amúgy túl sokat nem változtat Sarri madridi kezdőjén. Esetleg Felipe Anderson visszakerül az induló 11-be, ő csereként állt be a kupameccsen. A brazil szélső az idényben csak egy gólt szerzett, ám öt gólpasszt adott, amivel csupán két játékos előzi meg a Serie A-ban, csak Thuramnak és Dybalának van eggyel több nála.
A Inter frontvonalában természetesen Lautaro Martínez szerepel, 2023-ban 28 bajnoki gól szerzett, ennél többel az Inter hatalmas históriájában csak három játékos büszkélkedhet., köztük Giuseppe Meazza (29), akiről elnevezték a San Sirót. El Toro, az argentin világbajnok most a rekorder Nyers István nyomába ered, aki 1951-ben 32 Serie A-gól szerzett. A holland duó, Dumfries és De Vrij sérülés miatt kiesik, a visszatérő Achilles-probléma pedig Juan Cuadradót húzhatja ki a rangadó játékosnévsorából. Inzaghinak örömteli hír, hogy Bastoni és Pavard végre visszatérhet, bár mindkettejükre erőnléti teszt vár még, és Darmian képes lehet pótolni a jobb oldalon Dumfries és Cuadrado együttes kiesését

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 12. 17.)

MILAN–MONZA

A Milan az egyetlen csapat a Serie A-ban, amely hazai pályán egyetlen döntetlent sem játszott az idényben  (5 gy., 2 v.). Legutóbbi remijét a Cremonese ellen játszotta májusban, azóta 8-szor nyert, kétszer veszített pályaválasztóként a San Siróban. + A Monza elkerülte 12 legutóbbi meccséből 10-szer a vereséget (4 gy., 6 d.), a két vesztett mérkőzését a Roma és a Juventus ellen bukta el. + Olivier Giroud legutóbbi négy mérkőzésén négy gólt szerzett, egyike a két játékosnak, akik 2023-ban a legtöbb fejes gólt szerezték az öt európai topbajnokságban (8-at, a másik Harry Kane.

FIORENTINA–VERONA

A Fiorentina megnyerte a legutóbbi idényben mindkét meccsét a Verona ellen, kapott gól nélkül (2–0 Firenzében, 3–0 idegenben), de még sosem nyert sorozatban három mérkőzést a Serie A-ban kapott gól nélkül. A Hellas nem nyert meccset a toszkánok ellen 2019. november 24. óta (1–0-ra győzött Di Carmine egyetlen góljával). + A Verona góljainak 38%-át cserejátékosainak köszönheti (ötöt a legutóbbi 13-ból, beleértve a legutóbbi kettőt). Csak a Lecce (41%) és a Cagliari (47%) esetében magasabb ez a részarány. + Antonín Barák a Verona játékosaként játszotta legeredményesebb szezonját (29 meccsen 11 gól 2021–22-ben), a violák középpályásának a Hellas az egyik kedvenc ellenfele, négyszer talált a sárga-kékek kapujába (a Sassuolo színeiben is).

UDINESE–SASSUOLO

A Sassuolo legutóbbi győzelmét az Udinese ellen 2018 márciusáig kell visszamenni (2–1 a Friuliban Fofana és Sensi találataival és Adnan öngóljával), azóta elmulasztotta a győzelmet mind a 10 alkalommal (5 d., 5 v.). + Május 23. óta a Sassuolo 21 meccséből 12-t elvesztett az élvonalból, ez holtversenyes rekord a Veronával, mindketten 0.81 pontot szereztek meccsenként (17, 21 mérkőzésen), ez a harmadik leggyengébb a 2022–23-as és a 2023–24-es idényben (a Salernitana és az Udinese mögött). + Azon csapatok közül, amelyek ellen legalább 10-szer játszott, az Udinese ellen szerezte a legkevesebb gólt Domenico Berardi – csak egyet 15 találkozón (a Friuliban 2021. november 7-én). Összességében 4 gólban volt közvetlen szereplő a fehér-feketék ellen (1 gól, 3 assziszt), egytől egyig idegenben.

BOLOGNA–ROMA

A hárompontos győzelmi érában először fordul elő, hogy a Bologna és a Roma. úgy találkozzon, hogy egyformán elérte a 25 pontot 15 játéknap alatt. A legutóbbi ilyen idény, amikor a Bolognának ugyanannyi vagy több pontja volt, mint a Romának, 2022–03-ban volt (Bologna 27, Roma 23). + A Roma igen egyenetlen formát mutat idegenben: 7 ilyen meccset játszott az idényben (2 gy., 3 d., 3 v.), sosem ért el ugyanolyan típusú eredményt kétszer egymás utá (legutóbb 2–21-re győzött Reggio Emiliában a Sassuolo ellen). + Joshua Zirkzee  a legfiatalabb csatár az öt európai topligában legalább 7 gólos játékosok között, két asszisztját is beleszámítva harmadik, aki legalább 9 gólban volt közvetlenül érdekelve, a Girona Sáviója és az Arsenal Sakája után.

LAZIO–INTER

Az Inter érte el a legtöbb kapott gól nélküli győzelmet az öt európai topligában a 2023–24-es idényben (10-et, et kettővel több bármely más csapatnál). Ez a negyedik idény, amikor az Inter legalább 12 győzelmet arat első 15 meccsén (2005–06, 2017–18 és 2019–20 után), és az ötödik, amikor legalább 10 kapott gól nélküli meccset számlál az idény ezen pontján (1971–72, 1972–73, 1988–89 és 2015–16 után). + A Lazio (28 év 287 napos átlag) és az Inter (29 év 56 nap)  két legmagasabb átlagéletkorú csapat a Serie A-ban azokat a játékosokat beleszámítva, akik legalább egyszer pályára léptek az idényben. + Nincs csapat az öt európai topbajnokságban, aki több kapott gól nélküli meccset számlál az Internél (ugyanennyi, 10 van a Nice-nek). + Yoann Sommer az első kapus, aki legalább 10 clean sheetet ért el első 15 Serie A-meccsén az 1994–95-es idény óta).

SERIE A, 16. forduló. Sport2 12:15 AC Milan–AC Monza (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hrutka János); Sport2 14:45 ACF Fiorentina–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hrutka János); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 0:00) Udinese Calcio–Sassuolo Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán);  Sport2 17:45 FC Bologna–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Kéri András); Sport2 20:30 SS Lazio–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Kéri András)