A Barca is elindul a Copa-úton • SportTV

A Barca is elindul a Copa-úton

2024. 01. 07. 19:55    
Olvasási idő: 2 perc

A nyolcaddöntőbe jutásért folyó 3. forduló első napi küzdelmeiben csupán egy LaLiga-csapat vérzett el a Copa del Reyben – az is egy másik élvonalbelitől szenvedett vereséget. A kupa örökrangsorának első négy helyezettjéből a második Athletic Bilbao, a harmadik – egyben címvédő – Real Madrid és a másik fővárosi óriás, az Atlético is már ott van a 16 között, vasárnap a ranfüőgelső FC Barcelona is megkezdi szereplését a 2023–24-es kiírásban.

Ha Xavi tényleg gálacsapatával játszik, Robert Lewandowski mindenképpen pályára lép Barbastróban (Fotó: Getty Images)

A Blaugranata első útja egy aragóniai, Huesca tartománybeli túrával indul, amelyen a mezőny két negyedosztályú csapat egyike, a Barbastro ellen lép fel. A Copa del Rey szabályai szerint (ellentétben a Coppa Italiával) mindig az alacsonyabb osztályú csapat a házigazda. Persze a Barca ellenfélként olyan érdeklődést generál, hogy a helyi Municipal de Deportes 5000 férőhelye mellé 700 néző elhelyezésére alkalmas mobil lelátót is létesítettek a mérkőzésre. A helyiek a meccset Julio Iglesias 2001-es koncertjéhez hasonl0tják, azóta nem volt ekkora érdeklődésre számot tartó esemény a mintegy 17 ezres lélekszámú városkában.
A találkozó a Barcának három nappal a nagy Las Palmas-i fordítás utáni erőpróba lesz, ráadásul két hosszú utazás, a kanári-szigeteki és a szaúd-arábiai közé ékelődik be, utóbbi a jövő heti Szuperkupa-megmérettetés lesz, amelyet legutóbb
öt év után sikerült megnyernie a katalánoknak. Noha a legtöbb nagycsapat a nemzeti kupa ezen fázisában erőteljesen rotál, Xavi mester legjobbjait ígérte a találkozóra. Mi több, a keretben a felépülő Inigo Martínez és az újonnan érkező ifjú brazi sztárjelölt Vitor Roque is helyet kapott. Habár Xavi korábban azt mondta, Joao Cancelo Las Palmasban rúgást kapott a térdére, de ez nem súlyos, mégsem nevezte az utazó keretbe a többi sérülttel, ter Stegennel, Pedrivel és Gavival a katalán fővárosban maradt.
Lamine Yamal sem játszhat, mert tavaly az ifjúsági kupában az utolsó meccsen kiállítottkk, és az ott kapott eltiktása érvényes a felnőttek között is.
A Barca első ízben találkozik tétmeccsen az 1934-ben alapított Union Deportivo Barbastróval, amely fenn
állása során sosem játszott harmadosztálynál magasabb bajnokságban, amely szintet legutóbb 2006–07-ben értek el, az akkori kiesés óta csak lejjebb szerepeltek. Az idei kupamenetelésük klubhistóriai jelentőségű, országos szinten most szerepelnek először. Már a a harmadosztályú Ponferradina kiverése (1–0) is jelentős fegyvertény, a második körben már LaLiga-együttes, az Almería lett az áldozat (1–0). A bajnoki formájuk messze nem ilyen kiváló, a táblázat közepén állnak, tíz ponttal a feljutásért vívandó rájátszás határa alatt. Még a Real Sociedad III. csapata is egy ponttal előttük áll, ez nagyjából mutatja a szintkülönséget vasárnap esti vendégeik és köztük. Egyetlen légiósuk van, as mali Souleymane Sidibe, a keret többi tagja spanyol állampolgár. Közülük is csupán egy játszott profiként, Javito, akinek két meccs jutott a másodosztályban. Egy másik futballistájuk, Adrián de Mesa néhány évig Barca-akademista volt, ma is a katalánok szurkolója „civilben”.
A csapat piros-sárga szerelésben és kék nadrágban játszik. Ami apró előnyt jelent, az a hőmérséklet, a Barca ritkán játszik 10 fok körüli hidegben. Bár a Barbastro a Barcelona első csapatával először játszik, a B-vel már találkozott korábban. Pep Guardiola éppen ellene érte el első edzői részsikerét, amikor a Barca B-t a harmadosztály rájátszásából a másodvonalba vezette.
Xavi pontosan tisztában van az erőkülönbséggel, de a meccs előtti nyilatkozatában a tavalyi első kört emlegette, amelyben a katalán óriás igencsak megszenvedett az a
licantei Intercity ellen. „Egy nagy hiba, és kiesünk” – mondta, bár ki tudja, mennyire gondolta komolyan.

COPA DEL REY, 3. forduló. Sport1 21:00 UD Barbastro–FC Barcelona (kommentátor: Faragó Richard)