Derby della Capitale a Coppa-elődöntőért • SportTV

Derby della Capitale a Coppa-elődöntőért

2024. 01. 10. 17:46    
Olvasási idő: < 1 perc

Minden római derbi minden sorozatban igazi unikum, bármilyen állapotban is legyenek a farkasok és a sasok. Most éppen a kupaelődöntért csapnak össze, továbbjutást eldöntő ki-ki meccse, ás a találkozót kísérő érzelmek miatt talán még nagyobb is az érdeklődés az összecsapás iránt, mint amekkora a nap másik – nem városi, hanem területi – rangadóját, a lombardiai derbit övezi.

Luis Alberto is akár kulcsjátékos lehet a kupa–Derbi Capitalén (Fotó: Getty Images)

Róma két csúcsklubja ha hinni lehet a statisztikáknak, 198. alkalommal mérkőzik meg egymással. Ebben a számban benne vannak  a felkészülési meccsek, az egyéb találkozók. a római bajnokság csatái is. A modern fogalom szerinti tétmeccsek száma 181, ebből a kupamérkőzések szám a igen magas:  20, ebből az elsőt még 1935-benm azaz lassan 90 éve játszották,  a Lazio 2:1-re győzött. évtizede. A Roma nyert többször (10–7, három remi mellett, 24–21-es összesített gólkülönbséggel. Egyszer csaptak össze közvetlenül a trófeáért, 2013-ban, a Lazio 1–0-val vihette haza a trófeát Via di Santa Cornelia-i klubházba. Az amúgy a kékek 6. Coppa-sikere volt, azóta egyszer nyertek, a 7 nyertes mellett volt 3 vesztes döntőjük is. Ezzel a kupasorozat örökranglistáján a hjetedikek, a rivális AS Roma ennél is jobb. Csak a Juve előzi meg, összesen 17 döntőjéből (a legutóbbi az említett 2013-as volt) 9-et is megnyert.
Az örök ellenfelek legutóbb  bajnokin november 12-én csaptak össze, nem túl magas színvonalú mérkőzésen gól nélkül végeztek egymással. Mi jó náhány éves hagyomnyunkhoz híven két, a klubok iránt  bevallottam elkötelezett kommentátorunkkal közvetítjük a derbit, nopvemberben az Olimpicóban gólaszály részesei voltak, a budapesti stúdió kommentátorfülkéjáből remélhetőéleg most gólzápor jut nekik és nekünk. Mindenesetre a topbajnokságokban néha a kupát alárendelik a bajnokságnak és a nemzetküzi sorozatoknak, most a tervezett összeállítások arról árulkodnak, Maurizo Sarri és José Mourinho is legjobb erőit küldi csatába a két együttes közösen használt stadionjában, az Olimpicóban. A győztes az előre kisorsolt ágrajz alapján a sorozat egyetlen kétmeccses fázisában, az elődöntőben a Juventus–Frosinone mérkőzés győztesével találkozoik.

(folytatjuk)

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport1 17:45 SS Lazop–AS Roma (kommentátor: Méhes Gábor és Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 20:45 AC Milan–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)