A Roma felemelkedik, vagy… • SportTV

A Roma felemelkedik, vagy…

2024. 01. 14. 11:07    
Olvasási idő: 3 perc

A négy vasárnapi Serie A-meccs az élcsapatoké: a dobogóra hajtó Milan, Bologna és Fiorentina is pályára lép. A milánói óriás egyenesen a Roma ellen, amelynél egyre robbanásveszélyesebb a helyzet, s még Mourinho szerződéshosszabbítása is veszélybe kerülhet egy újabb vereséggel.

Christian Pulisic és Olivier Giroud együtt rohamozhatják majd a Roma kapuját a San Siróban (Fotó: Getty Images)

A Lazio–Lecce csatával kezdünk délidőben. A hazaiakat igencsak feldobhatja a kupa Derby dell Capitalén aratott győzelem, egy újabb Olimpicóban aratott sikerrel feljebb is kúszhatnának a táblázaton, függően persze az előttük álló Bologna, Fiorentina, Atalanta trió vasárnapi, illetve hétfői eredményétől. A kékek híveinek jó hír, hogy Provedel felépült és felválthatja a kapuban a kupameccsen debütáló fiatal Mandast, aki nem okozott csalódást, de azon az egy meccsen aligha szerezte meg Sarri teljes bizalmát. Luis Alberto combproblémái megszűnőben, ő is visszatérhet a kezdőbe. A kapitány Ciro Immobile még csak küzd a visszatérésért, egyelőre Taty Castellanos helyettesíti a tartósan a klubikont Zaccagni és Felipe Anderson mellett a támadósorban.
A gólpasszkirály Andersonhoz az ellenfélnél is van hasonló játékos, Strefezzánál senki sem adott több helyzetet érő passzt (20), igaz, egyikből sem lett assziszt, mert a csapattársak kevésbé voltak eredményesek, mint a római társak. A brazil szélső annál inkább, mert két gólt is szerzett a sasok ellen a Serie A-ban. Sansone vádlisérülés miatt továbbra sem játszhat a hazaiaknál. Mivel Lameck Banda Zambiával szerepel az Afrika-kupán, Strefezzának Piccoilt vagy Krsztovicsot kell támogatnia, aki a támadósorban mellette szerepel.

A Cagliari–Bologna összecsapást a szárdok kieső, a vendégel európai kupát jelentő helyről kezdik. A két együttes bajnoki örökmérlege csaknem tökéletes egyensúlyban van, ha a hazaiak nyernének, mindhárom féle végeredményből 22-22-sorakozna a statisztikákban. A két edző egymás elleni eredményei is egyenlőek, Ranieri és Thiago Motta is egy-egy győztes és vesztes meccsen vezényelt a másik ellen. A hazaiaktól mindenképpen hiányzik Somurodov, akinek lábsérülése megakadályozta, hogy csatlakozzon Üzbegisztán Ázsia-kupa-keretéhez, így viszont Szardínián maradt, a meccsen Lapadula pótolhatja. Marko Rog és Jakub Jankto sem szerepelhet – hosszabb ideje. A csapatnak egyetlen Afrika-kupás távollévője van, Luvombo (Angola), a vendég bolognaiaknak nincs a két induló kontinensbajnokság miatt hiányzó futballistája. Nem játszhat viszont Joshua Zirkzee, aki a Genoa ellen megkapta ötödik sárgáját, ezért automatikus eltiltását tölti. A holland csatár alighanem hiányzik Motta együtteséből, 7 eddigi találata csaknem a rossoblu góltermésének egyharmada. Ferguson az előző bajnokit ugyancsak eltiltás miatt hagyta ki, de a kupameccsen jól játszott, a vesztes 11-es párbajban ő belőtte a magáét a Franchiban. Sérülés miatt három állandó hiányzó, Ndoye, Karlsson és Soumaoro el sem utazott a csapattal Szardínia szigetére.

A Fiorentina–Udinese csatán is európai kupára (sőt: BL-re) hajtó együttes csatázik a kiesés ellen hajtóval. A violák nemcsak erősebb játékoskeretük, de közelmúltbeli eredményeik alapján is sokkal esélyesebbek a friuliaknál., s még a hiányzólistájuk is rövidebb.  Innen Castrovilli, Dodo, Nicióo González és Sottil bevethetetlen, amonnan Ebosse, Deulofeu, Brenner, Semedo, Zemura, Bijol, Pafundi és Davis sem szerepelhet sérülés miatt. Duncan válthatja a középpályán Mandragorát a firenzeieknél és Beltrán a kezdőcsapatban kaphat helyet. Az udinei csapat szélsőhátvédet vált, Hassana Camarát Masina váltja a pálya jobb oldalán.

A nap meccse természetesen a Milan–Roma rangadó. A rossoneri felvette a lét élcsapat tempóját, sorra nyeri a meccseit, de mivel az Inter és a Juve is folyamatosan megszerzi a három pontokat, hatpontos hátránya csak nem akar csökkenni az élduó mögött. A farkasok viszont egyre mélyülő válságban vannak. Ráadásul szurkolóik mind az eredmény, mind a mutatott (gyenge) játék miatt dühösek a játékosokra és Mourinho is sokat vesztett népszerűségéből az elmúlt időszakban. Pioli az egyi olyan olyan olasz mester, aki ellen Mounak még nem sikerült mérkőzést nyernie, öt összecsapásukbók hármat a kopasz Milan -edző csapat nyert meg, két döntetlen mellett. Ugyanakkor Pioli „Roma-mérlege” (8–10–12) erősebben negatív, mint Mourinho „Milan-balansza” (4–3–5).
A három középső védő, Kalulu, Thiaw és Tomori továbbra sem játszhat a Milanban, de ez a krízis legalább nem mélyült: Gabbia felépült ugyanis az Atalanta-meccsen De Roonnal csatázva szerzett sérüléséből, ami miatt le kellett cserélni. Pobega továbbra sem bevethető, Florenzo szereplése kétséges exklubja ellen, Bennaszer és Chukwueze az Afrika-kupán vitézkedik.  Pioli örülhet is, a svájci Okafor visszatért csapatedzésekhez, a kispadra már leülhet. A csatársort december játékosa, Pulisic mellett Rafael Leao és Giroud alkotja. A francia világbajnok egy gólra van attól, hogy Alexandre Pato után az újabb Milan-csatár legyen, aki három egymást követő idényben is két számjegyű gólt ér el.
A másik oldalon is lesz egy szupercsatár, Lukaku, aki Dybala sérülése miatt El Shaarawy vagy Belotti lesz a támadótársa. Mourinho dolgát nehezíti, hogy Azmun Iránnal oda van a katari Ázsia-kupán (hétközi kiállítása miatt két kupameccsen nem szerepelhet – jövőre, Mancininek meg három letöltendő meccse lesz a kupába, ugyancsak már a 2024–25-ös idényben). Mourinhónak is lesznek védőproblémái. Ndicka Afrika-kupás, Smalling tartósan, Mancini és Diego Llorente időlegesen sérült, míg a Juve-kölcsönjátékos, az ifjú Huijsen nagyot hibázott a kuparangadón, ami a továbbjutásba került…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 1. 14.)

LAZIO–LECCE

A Lecce legutóbbi négy meccséből hármat megnyert a Lazio ellen (1 d.), annyit, mint az azt megelőző 19 mérkőzésen összesen (4 d., 12 v.). + Maurizio Sarri Laziója három mérkőzésen nyeretlen a Lecce ellen (1 d., 2 v.). Sarri lehet az első Lazio-edző, aki első négy meccsén nem tud nyerni a sárga-pirosak ellen (Giuseppe Materazzi csak egyszer győzött 1988 és 1990 között). + Egy játékos sem adott több gólpasszt az idényben Felipe Andersonnál (6, ugyanannyi van Paulo Dybalának és Marcus Thuramnak). A legutóbb az Udinese ellen a hosszabbításban asszisztot adó brazil egymást követő meccseken készíthet elő gólt, ez legutóbb 2015 januárjában sikerült neki.

CAGLIARI–BOLOGNA

A két együttes legutóbbi 10 Serie A-mérkőzésén soha sem fordult elő egymás után kétszer ugyanolyan típusú eredmény. A Bologna 2–1-re nyert a fordított párosításban, ezek összmérlege tehát 4-4 győzelem mindkét oldalon, két remi mellett. + A Bologna az egyik a három legtöbb idegenbeli döntetlent (6) elérő csapat közül az öt európai topbajnokságban – a másik kettő a Real Betis és a Mainz. + Andrea Petagna mindkét hazai Bologna elleni meccsén gólt szerzett: a Monzával 2022. október 31-én, a SPAL játékosaként 2020. január 25-én. A Cagliari csatára 13 mérkőés óta nem talált a kapuba, ennél hosszabb gólaszálya 2022 januárja előtt volt, az 15 meccsesre nyúlt.

FIORENTINA–UDINESE

A Fiorentina egyfomán 2–0-ra nyerte meg legutóbbi két hazai meccsét az Udinese ellen, 1953 óta nem győzött háromszor egymás után a friuliak ellen otthon kapott gól nélkül. + Csak a Napolinak (-22) és az Empolinak (-12) negatívabb az első félidényes pontkülönbsége a jelen és az előző futballszezont összevetve, mint az Udinesének – tavaly az idényfelezéskor 28 pontja volt, most 17, azaz 11-gyel kevesebb. +  6 góllal Giacomo Bonaventura – aki a legutóbbi két találkozón bevette az Udinese kapuját – a legeredményesebb félidényét zárta Serie A-s karrierje folyamán. Ezzel együtt a violák csatára csupán két góllal szerzett kevesebbet eddigi teljes idényes legjobbjánál (a Milannal 2017–18-ban).

MILAN–ROMA

A Milan veretlen legutóbbi 5 hazai mérkőzésén a Roma ellen (3 gy., 2 d.), beleértve az előző idény 2–2-jét is, a sárga-pirosak legutóbb 2017. október 1-jén verték meg a rossonerit a Meazza Stadionban. + Amióta José Mourinho a Roma vezetőedzője, a farkasok mindig elvesztették az idényfelező utáni első (20. fordulós) bajnokijukat, 2021–22-ben a Milan ellen a Meazzában, 2022–23-ban a Napolitól a Maradonában kaptak ki. + A Roma Romelu Lukakuja a legutóbbi négy Milan elleni meccsen betalált, amikor a kezdőben lépett pályára, a belga az első félidényt 8 góllal zárta 16 bajnoki meccsen, ez néggyel kevesebb mint a 2020–21-es szezonban, és hattal mint a 2019–20-asban – az előző idényben csak 7 meccset játszott, egy góllal az első 19 Serie A-meccsen a klubjában.

SERIE A, 20. forduló. Sport2 12:15 SS Lazio–US Lecce (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport2 14:45 US Cagliari–Bologna FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport2 17:45 ACF Fiorentina–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:30 AC Milan–AS Roma (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)