Hat pont a magyar BL-álom • SportTV

Hat pont a magyar BL-álom

2024. 01. 20. 12:00    
Olvasási idő: 3 perc

Mindhárom női Bajnokok Ligája-csapatunk szombaton lép pályára. A legnehezebb dolga alighanem a Debrecennek lesz a csoportmásodik Odense ellen hazai pályán, a Fraditól a versenyben maradásért elvárható a győzelem Érden a szlovén bajnok ellen, a Győrtől viszont szinte elképzelhetetlen, hogy ne nyerjen az egykori óriási rivális, a montenegrói rekordbajnok otthonában.

Stine Oftedal utolsó félévében sokat szeretne tenni az ETO hatodik BL-győzelméért (Fotó: gyorietokc.hu)

DVSC–ODENSE (A-csoport)

Az európai szövetségnél ezt a találkozót jelölték ki a Hét mérkőzésének.
A Buducsnoszt elleni podgoricai 27–21-es győzelemmel csaknem biztossá tette, hogy első indulása alkalmával rögtön eléri a sorozat playoffját, azaz mérkőzhet a negyeddöntőbe jutásért. Ugyanis 9 pontja van az utolsó továbbjutó, 6. helyen, legyőzött ellenfele pontszámban csak akkor előzheti meg, ha mind a égy hátralévő mérkőzését megnyeri, a DVSC Dcaheffler pedig nem szerez egynél több pontot. Ez szinte elképzelhetetlen, s szombaton este alighanem teljes bizonyosággá válik. Az Odense a múlt héten elszenvedte első hazai verségét az ezzel továbbra is 100%-os Győri ETO-tól 31–30-ra kapott ki. Az erőnyerő második helyen azonban csak két pont az előnye a Bietigheimmel szemben, azaz a dán klassziscsapatnak is kell(enek) a pont(ok). A tíz eddigi meccsen szerzett 335 gólja az Odensének a legjobb az A-csoportban, az egész mezőnyt tekintve pedig a harmadik a Mrtz ésás a másik dán együttes, az Ikast mögött. Kécsor Gréta a debreceniek házi gólkirálya 46 góllal, míg Maren Aardahl a dánok legeredményesebbje 55 találattal. A fordított pályaválasztású meccsen szeptember 30-án szoros csatában az Odense végül 33–30-re győzött.
„Nagyon fontos győzelmet arattunk a múlt héten a Buducsnoszt ellen, karnyújtásnyira vagyunk a továbbjutástól, szóval remélem, hogy felszabadultabban játszhatunk. Az Odense Európa egyik legerősebb csapata, nagyon gyorsan kézilabdázik, és fizikailag is nagyon erős játékosai vannak. A kulcs az lesz, hogy fel tudjuk-e venni ezeket az erős játékosokat. Ha sikerül, ismét szoros meccset játszhatunk velük, akárcsak Odensében” – idézi Szilágyi Zoltán edző

nyilatkozatát az EHF honlapja.

FTC–KRIM (B-csoport)  

Mindkét együttes keményem küzd a továbbjutásért, a Krim 9 ponttal az ötödik, a Fradi éppen mögötte áll a táblázaton 8 pontjával. Az FTC csupán egy pontot szerzett az idei két BL-találkozóján két dán gyüzttes elélen, megosztozott a pontokon idegenben az Ikasttal (28–28), otthon Érden viszont kikapott az Esbjergtől. Meglepő módon Andrea Lekics, a csapat házi gólkirálya azon a meccsen nem talált a kapuba, azonban így is 61 találattal 4. a kiírás összesített góllistáján. A Krimnek is nagyon hiányzott legeredményesebb játékosa, Jovanka Radicsevics, a szlován bajnok ki is kapott tíz góllal a legutóbbi három BL-kiírás győztesétől, a Viperstől. A ljubljanai együttes az őszi hazai mérkőzésen 32–26-ra megverte az FTC-t, legjobb góllövője Darja Dmitrijeva volt, ki a nyáron éppen a budapesti zöld-fehérek játékosa lesz. A szlovéniai találkozóról Simon Petra mondott pár mondatot a fradi.hu-nak: „Akkoriban még nagyon rossz formában voltunk, nem is szerepeltünk jól, most azért teljesen más lesz a felállás. Most jobb formában vagyunk, ha akadnak is problémáink, plusz hazai pályán teljesen más hangulatú mérkőzést várok. Bízom benne, hogy sokan lesznek kint, sokan szurkolnak majd nekünk.”

 BUDUCSNOSZT–GYŐRI ETO (A-csoport)

A csupán 3 pontos hazai együttes ha kikap, elbúcsúzik a rájátszástól. A montenegróiak támadnak a legkevésbé hatékonyan a teljes mezőnyből, a tíz mérkőzésen csak 230-szor találtak az ellenfél kapujába. Az Audi ETO-é viszont a legerőteljesebb védekezés: átlagosan meccsenként csak 23.8 gólt kapott.
Négy körrel a vége előtt az ETO már negyeddöntős, mert a harmadik Bietigheim ellen jobb az egymás elleni mérlege, azaz másodiknál rosszabb már nem lehet.
A két együttes tavaly októberi győri meccsén a hazaiak 37–19-es sima győzelmet arattak, a legtöbb gólt, 9-et éppen szlovén játékos lőtt honfitársnői kapujába.
Mindkét együttesből nyilatkozott valaki a meccs előtt az európai szövetség honlapjának.
„A Győr ellen játszani mindig nagy kihívás. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen csapatról van szó, és mik a játékosaik kvalitásai. Még mindig van bennünk erő, és ezt igyekszünk megmutatni a szezon hátralévő négy meccsén” – mondta Jelena Vukcsevics, a ZSRK Buducsnoszt jobbátlövője.
„Podgorica sosem a legkönnyebb színhely meccselni. Csapatuk küzdőszelleme nem engedi meg, hogy hatvan percig ne koncentráljunk maximálisan. Bár az elmúlt években változott a Buducsnoszt kerete, sok tehetséges fiatal játékos mellett tapasztalt kézilabdázók is szerepelnek náluk. A célunk egyértelmű, szeretnénk újabb két pontot szerezni” – ez pedig Ulrich Kirkely, az ETO dán vezetőedzője véleménye.

NŐI KÉZILABDA BL, csoportkör, 11. forduló. Sport1 15:45 DVSC Schaeffler–Odense Handbold (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Köstner Vilmos, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 17:45 FTC-Rail Cargo Hungaria–Krim Mercator Ljubljana (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 19:45 ZSRK Buducsnoszt Bemax–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)