A Juve újra átvenné a vezetést • SportTV

A Juve újra átvenné a vezetést

2024. 01. 21. 09:32    
Olvasási idő: 3 perc

Négy mérkőzést játszanak vasárnap a Serie A-ban, s mi mindet élőben közvetítjük. A fellépő nyolc csapatból hét alsóházbeli, a nyolcadik viszont – bajnokjelölt! A Juve december 9. után újra átveheti a vezetést a táblázaton, ha nyerni tud. Akkor egy napig tartott, most ha sikerül, legalább 7-ig, akkor játszik ugyanis az Inter…

Vlahovics és Chiesa ismét együtt kezdhetnek Leccében – vajon lesz okuk páros gólörömre vasárnap este? (Fotó: Getty Images)

Az „ebédidős” meccsen középolasz-délolasz csata lesz a folyamatosan visszaeső Frosinone és a folyamatosan gyengélkedő Cagliari között. Előbbi két pontnyira, utóbbi egyre van csak előrébb a már kieső helyen található Veronánál, a szárdok egyenesen a vonal feletti utolsók. Azaz igazi kieséselkerülő csata várható, a győztes egy kis lélegzethez jut a bennmaradási szuperversenyben.

Az Empoli–Monza csatában a hazai toszkánok is az „életükért küzdenek”, a vendég lombardok viszont „vezetik” az alsóházat. A páros csekély számú élvonalbeli meccse mindegyikén hazai siker született, az Empoli látatlanban aláírná a sorozat folytatását, csak éppen ezért a pályán keservesen meg kell küzdeni kilencven-egynéhány percen keresztül. Ráadásul a hazaiakat a futballbabona is támogatja, amely szerint az újonnan bemutatkozó edzők mindig (vagy legtöbbször) sikeresek. A kékek ugyanis szerződtették a neves „tűzoltó” edzőt, Davide Nicolát, aki most hatodik élvonalbeli csapatánál kezdi a munkát, s aki korábban sikeres kármentőként bent tartotta a Salernitanát, a Crotonét és a Torinót is. Daniele De Rossi szombaton győzelemmel rajtolt, Nicola vasárnap erősítené tovább a babonát.

A Salernitana–Genoa duó szereposztása megegyezik az előző meccsel. A hazaiak kieső helyen senyvednek – a legutolsón – , vendégeik viszont legjobb újoncként a 12. helyen állnak, de „csak” öt ponttal a kiesők előtt, azaz biztosra ők sem mehetnek. A salernóiaknak főként a rögzített helyzetek utáni szituációkra kellene figyelniük: 12 gólt kaptak ezekből az idényben, legutóbb például mindkettőt a Napolitól. S végre győzelemmel kellene megörvendeztetniük szurkolóikat, akik a tíz hazai meccsből csak egy után ünnepelhettek sikert: november 25-én, amikor 2–1-re megverték a Laziót. Ráadásul gondosabban kellene őrizniük az esetlegesen megszerzett előnyt: a bajnokság kezdete óta 15 pontot veszítettek nyerő pozícióból, ha azok megmaradtak volna, most a 11. helyen állnának. De tudjuk: a futballban sem játszik a „ha”…

A nap legizgalmasabb kérésére jóval fél 11 után kapunk választ: vajon visszaveszi-e ideiglenesen a Juventus a vezetést az Intertől. A rekordbajnoknak az idény előtt az elemzők sikereket jósoltak, hiszen mentesült erre az idényre a nemzetközi kupakötelezettségek alól – igaz, nem önszántából. Az elemzések helyesnek bizonyultak, praktikusan az öreg hölgy az egyetlen, amely tartani tudna a versenyt az élen száguldó nerazzurrival, méghozzá többnyire lőtávolon, azaz egy győzelemnyi három ponton belül belül maradva. Nem minmdig, sőt többnyire nem szórakoztató futballal, de elképesztő hatékonysággal. Allegri csapata többnyire csupán egy góllal győzött egészen január elejéig, azóta viszont kinyitotta a gólzsákot, két kupameccsen tízszer, bajnokin háromszor (Sassuolo 3–0) talált a kapuba, miközben egyetlen gólt kapott. Házigazdája ellen a legutóbbi 15 csatából csak egyet veszített el, ez is az esélyek egyértelműsége irányába mutat.
A legutóbbi sima győzelem ellenére Allegri néhány helyen változtatásra készül, mivel McKennie és Gatti is visszatérhet eltiltása után, s bekerülhetnek a kezdőbe. Chiesa is felváthatja a török tini Kenant, mivel a Sassuolo ellen csereként beállva góllal jelezte, hogy végleg befejezte rehabilitációs időszakát. Vlahovics egymás utáni hármas idegenbeli gólszériáját négyre hízlalná. Lassan kezdte ugyan a szezont, de most már csak egy kell neki a két számjegyű gólmennyiséghez. A hosszabb ideje távol lévő De Sciglio a leghosszabb ideje bevethetetlen, a többi tartós sérült lassan rendbe jön. Köztük Moise Kean is, aki a hírek szerint már most a télen Monzába igazolhat, kölcsönjátékosként.
A hazai Lecce közben Rafia, Touba és Bamda nélkül maradt, akik mindhárman az elefántcsontparti Afrika-kupán szereplő válogatottjukhoz csatlakoztak. A veszélyes Sansonét vádliproblémái tartották távol a pályától. a kispadra most már leülhet, de D’Aversa mester továbbra is bízik továbbra is bízik az Oudin, Krsztovics, Strefezza támadósorban, noha tagjai nem találtak kapuba legutóbb az Olimpicóban a Lazio elleni mérkőzésen (0–1)

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 1. 21.)

FROSINONE–CAGLIARI

A Cagliari veretlen a Fiorentina ellen a Serie A-ban (2 gy., 1 d.). Csak a Crotone (6), a Salernitana (5) és a Ternana (4) ellen játszott több meccset vereség nélkül az élvonalban. + Csak a Frosinone (2) szerzett idegenben kevesebb pontot a Cagliarinál (3) az idényben. Ezen kívül ők ketten benne vannak a három csapatban (a harmadik a Lecce), amely idegenben még nem nyert 2023–24-ben. + Matías Soulé 8 ligagólt lőtt eddig a szezonban, csak két Frosinone-játékos szerzett ennél többet egyazon Serie A- évadban: Daniel Ciofani és  Federico Dionisi (mindkettő 9, 2015–16-ban). Soulé (44) az egyike a három 2003 óta született játékosnak, akik legalább 40-szer lőttek a kapura a szezonban az 5 európai topligában, Alejandro Garnacho (43) és Xavi Simons (42) mellett.   

EMPOLI–MONZA

Az eddigi három Serie A-meccsen az Empoli és a Monza között mindig a hazai csapat nyert: 1–0-ra a toszkánok 2022. október 15-én a Castellaniban, 2003. március 4-én 2–1-re és tvaly augusztusban a Brianzoli az U-Power Stadionban. + Davide Nicola, az új Empoli-edző 342 nap után irányít ismét csapatot az élvonalban (Salernitana–Verona múlt februárban). Veretlen a legutóbbi négy meccsen, amikor egy-egy csapattal kezdett az élvonalban (győzött az Udinesével és a Genoával, remizett a Torinóval és a Salernitanával, miután az első kettőn veszített a Livornóval és a Crotonéval). + Nicolo Cambiaghi kísérletezett a legtöbb kapura lövéssel (42) az öt európai topbajnokság játékosai közül, anélkül, hogy ezekből gól született volna. Mindezt úgy, hogy előtte öt lövésből háromszor betalált, az Empoli csatára 51 lövésből nem szerzett gólt (legutóbb 2023. május 8-án volt eredményes a Salernitana ellen).

SALERNITANA–GENOA

A Salernitana megnyerte mindkét hazai bajnokiját a Genoa ellen a Serie A-ban (1947. november 9-én és 2021. október 14-én), csak a Lazio és a Sampdoria ellen nyert több hazai meccset (3-3). + A Genoa négyszer remizett 5 bajnoki meccsén, épp annyiszor, ahányszor az azt megelőző 25 élvonalbeli mérkőzésén. + Antonio Candreva négy gólpasszt adott legutóbbi 7 meccsén a Genoa ellen; emellett 6 gólt szerzett a 16-oson kívülről a legutóbbi két idényben, nincs játékos, aki ennél többet lőtt volba az öt európai topbajnokságban (Kylian Mbappé és Alekszandr Golovin ugyanennyit jegyez).   

LECCE–JUVENTUS

A Lecce egyetlenegyet nyert meg legutóbbi 15 meccséből a Juventus ellen (3 d., 11 v.): 2–0-ra 2011. február 20-án a Via del Mare Stadionban – a legutóbbi négyet egyaránt elvesztette 1–8-as összesített gólkülönbséggel. + Csak a Real Madrid kapott kevesebb gólt (0) rögzített játékhelyzetből a Juventusnál (1) az öt európai topbajnokságban ebben az idényben. + A 2022–23-ban szerzett 10 gólja után Dusan Vlahovics 9-et szerzett a folyó szezonban; az elmúlt 50 évben csak egyetlen Juve-játékos szerzett 10 vagy több gólt két egymást követő idényben, mielőtt 24 éves lett volna: Paolo Dybala 2015–16-ban és 2016–17-ben.  

SERIE A, 21. forduló. Sport2 12:30 Frosinone Calcio–Cagliari Calcio (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 14:45 Empoli FC–AC Monza (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport2 17:45 US Salernitana 1919–Genoa CFC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport2 20:30 US Lecce–Juventus FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)