Szokásos galíciai–baszk negyeddöntő • SportTV

Szokásos galíciai–baszk negyeddöntő

2024. 01. 23. 09:38    
Olvasási idő: 2 perc

Ha a tartományok szerint vizsgáljuk a Copa del Rey negyeddöntőjét, a nyolc csapat közül két-két baszk és katalán, egy-egy galíciai, madridi, andalúz és kanári-szigeteki klubot találunk. Időben közülük elsőként kedden egy galíciai együttes fogadja az egyik baszkot – ennek az párosításnak tisztes múltja van, amely sajátos módon egy fordulóra összpontosul.

Anadztasziosz "Taszosz' Duvikasz, a Celta görög válogatottja a legutóbbi hárm kupameccsen duplázott. Meglesz a Balídosban a hetedik, esetleg a nyolcadik gólja is? (Fotó: Getty Images)

A vigói Celta három alkalommal jutott a Spanyol Kupa döntőjébe, de valamennyi alkalommal vereséget szenvedett. Vendége, a Real Sociedad kétszer annyi finálét játszhatott, ebből kétszer el is hódította a serleget. A két csapatnak mintegy 115 esztendő alatt 11 mérkőzése volt a kupában, öt oda-vissza és egy egymérkőzéses csata. A legrangosabb éppen az első, akkor az elődöntőben játszottak. Persze, ne képzeljünk a jelenlegihez hasonló sorozatot. Összesen öt csapat indult, egy selejtező (”1. forduló”) után már az elődöntő következett, abban játszott a két együttes jogelődje, a San Sebastian-i Ciclista és a vigói Galicia FC – 2:0-ra nyertek a hazaiak. A következő hét csatájuk mind negyeddöntő volt, egy közülük harmadik mérkőzés. Az a párharc és a következő vigói sikerrel ért véget,  az utolsó 1928-ban volt – majd  potom 80 esztendős szünet következett, majd egy 3. forduló vigói siker (egy meccsen), végül a 16-ba jutásért 2019-ben oda-vissza alapon a baszkok továbbjutása. Az összmérleg a Real Sociedadra nézve kedvező (5–2–4), a folytatásokat tekintve kisebb a különbség (3–2, szintén a baszkok javára). Nem ritka eset, most is előfordul: a két csapat legutóbbi tétmeccsét éppen egymás ellen játszotta. Szombaton a Balaídosban 20 ezer, zömmel vigói drikker előtt a Real Sociedad 1–0-ra győzött, Brais Méndez 11. perces góljával. Ezzel a LaLiga 6., Konferencialigát érő helyére léptek előre, a Celta maradt a 16., csupán két ponttal a kieső pozíciót elfoglaló Cádizt megelőzve.
Az előzmények tehát kisebb-nagyobb mértékben a baszkok sikerét ígérik – de ne hagyjuk ki a számításból a Celta edzőjét! A vigói kispadról ugyanis Rafa Benítez irányít, aki többek közt a Valenciával UEFA-kupát, Liverpoollal BL-t, Community Shieldet és európai Szuperkupát, az Interrel klub-vb-t, a Chelsea-vel Európa-ligát, a Napolival Coppa Italiát nyert, a 7 serleg alapján nyugodtan nevezhetjük kupaspecialistának.
Benítez sérülés miatt nem számíthat Aidoo-ra és a szélső Cervire, Bamba a hazai csapatot segíti Elefántcsontparton az Afrika-kupán. Manquillót ugyan a közelmúltban végleg szerződtették a Newcastle-ból, de a mester szerint nem lesz a kezdőben kedden. A görög válogatott Duvikasz viszont biztosan játszik, a csatár a legutóbbi három Király-kupa-meccsen (Sestao River 2–1, Amorebieta 4–2, Valencia 3–1) egyaránt két gólt szerzett.
Ami a vendégeket illeti, Aihen Munoz hosszabb ideig nem segítheti társait a pályán, mert három napja Vigóban keresztszalag-szakadást szenvedett. Ugyancsak sérülés miatt bevethetetlen Odriazola, Zubiendi, Merquelanzm, Barrenetxea és Carlos Fernández, Kubo és Traoré pedig az ázsiai, illetve az afrikai kontinensbajnokságon szerepel válogatottjával. A hétvégén a kispadon kezdő és később beálló Elustondo, Tierney, Mikel Merino, Zaharjan és Oyarzabal a kupanegyeddöntőre visszatérhet a kezdőbe.

SPANYOL KUPA (COPA DEL REY), negyeddöntő. Sport2 21:15 Real Club Celta de Vigo–Real Sociedad de Futból (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor: Hajdu Attila)