Újabb felzárkózó hétfő a Romának? • SportTV

Újabb felzárkózó hétfő a Romának?

2024. 02. 05. 18:56    
Olvasási idő: 2 perc

Indigós hétfőnk van, január utolsó hetének első napjának másolata. A szokásos hétfői fordulótriónk – összefoglaló, stúdiós elemző műsor, élő közvetítéses zárómeccs – most is összeáll, s még az is hasonlóság, hogy az utolsó találkozó egyik résztvevője az AS Roma – a három hete irányító Daniele De Rossi együttese most Szardíniába utazik, hogy megmérkőzzék a helyiek kedvencével, a kieséstől fenyegetett Cagliarival.

A kapitány Lorenzo Pellegrini az eddigi összes De Rossi vezette bajnokin, azaz mindkettőn betalált – háromszor egymás után még sosem. Most ez is megtörténhet a Stadio Olimpicóban (Fotó: Getty Images)

A Nyerő SzériA uralkodó témája mi más lehetne, mint a Derby d’Italia. A csúcsrangadó bármilyen bajnoki állásnál roppant izgalmas lenne, de most, amikor a ét részvevő közvetlen versenyfutásban van, ha nem is lekörözve, de jelentősen maguk mögött hagyva az üldözőket, hatványozottan érdekes. Szakértőink, Rudi és Andris amellett, hogy részletesen elemzik a kulcsmozzanatokat és -szereplőket, kitérnek a lehetséges következményekre is, külön-külön megválaszolva a kulcskérdést is: eldőlt-e ezzel a scudetto sorsa avagy sem.
Marad persze a derbin kívül is beszédtéma: a hátrányból fordítók fordulója volt a 23., remekeltek a fiatalok és még fiatalabbak, kezd a Juve nyakára jönni a Milan (lehet, hogy az ezüstért lesz igazi harc az idény végén?), s persze gólok, gólok, gólok – mást éppen klasszisvillanás is van a legszebb találatok között, amelyel szokás szeint názőimónk és szakértőink is sorba rakják.
Daniele De Rossi = 2–1. Ez a Roma matematikai képlete az elmúlt három hétben. Amióta a 2006-os világbajnok játékos klubikon átvette az edzői posztot, a farkasok három meccset játszottak, s mindet 2–1-re nyerték meg: két Serie A-bajnokit és egy felkészülésit Szaúd-Arábiában. Ha negyedszerre is összejön, joggal emlegetik Mister 2–1-ként a farkasok klublegendáját.
DDR-nek két új ember is a rendelkezésére állhat: a Galatasarayból kölcsönbe érkező Angelino (sokan emlékezhetnek rá lipcsei sikerkorszakából) megfelelően pótolhtja a kieső Spinazzolát. Érkező társa, Baldanzi alighanem a kispadon kezd, mert a középpályássorba a több mint egyhónapos kihagyás után Renato Sanches tér vissza (bokasérülésből gyógyult fel) és az eltiltás után visszajövő világbajnok Paredes is a pálya közepén szorgoskodhat. Persze az angol duó, Smalling és Abraham továbbra is bevethetetlen, Ndicka szolgálatait továbbra is igénybe veszi az éremcsatákban érdekelt házigazda Elefántcsontpart az Afrika-kupán. Belotti és Kumbulla pedig kölcsönben távozott a sárga-vörösöktől a napokban. A csapatkapitány Pellegrini legutóbbi két fellépésén egyaránt gólt szerzett, ha ismét betalál, karrierje során először produkál hármas sorozatot. Az olasz válogatott squadra azzurris csapattársával, El Shaarawyval és a világbajnok Dybalával alkothat olyan csúcstriót, amely hatékonyan megjátszhatja az örökké gólveszélyes Lukakut.
A kiesés elől „ezerrel” menekülő Cagliari mestere, Claudio Ranieri a múlt héten Yerry Minával és Gaetanóval erősíthette meg csapatát, a kolumbiai hátvéd sokat tehet a szárdok „szivárgó” védelme megszilárdításáért. Petagna szionte bizonyosan marad a csatársorban, mert Oristanio és a kölcsönjátékos, Somurodov egyaránt sérült, Luvombo meg éppen csak visszatért az afrikai kontinenstornáról. Bizonytalan, hogy Viola is bekerül-e a kezdőbe, de lehet, hogy jobb a csapatnak, ha a kispadon kezd – idénybeli három találatát egyaránt csereként beállva érte el…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 2. 5.)

ROMA–CAGLIARI

A Roma csupán egyet vesztett el 17 legutóbbi Cagliari elleni meccséből (12 gy., 4 d.) – 3–2-re kapott ki 2021. április 25-én – , a legutóbbi hármat mind megnyerte. A sárga-pirosak négy egymás utáni sikert 1961 és 1983 között érte el legutóbb a szárdok ellen, akkor Nils Liedholm ült a kispadon – nem melleslg akkoriban BEK-döntőt is játszott az AS…) + A Cagliari nem nyert legutóbbi 16 idegenbeli bajnokiján, ez aktív negatív csúcs a ligában, legutóbb a Torino ellen 2022 februárjában sikerült házon kívül nyernie a szárdoknak. + Lorenzo Pellegrini első öt Cagliari elleni meccsén csak egy gólban volt közvetlen részes (azt szerezte 2016 decemberében), de legutóbb az idegenben 2–1-re megnyert találkozón be is talált, gólpasszt is adott. Ha most is eredményes lesz, karrierje során először jegyez három egymást követő Serie A-meccsen találatot.

SERIE A, 23. forduló. Sport1 18:45 a forduló összefoglalója (kommentátor: Fülöp Marcell és Gyulai Miklós); Sport1 19:45 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, vendégek: Hrutka János és Kéri András); Sport1 20:45 AS Roma–Cagliari Calcio (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)