Menekülőmérkőzés Salernóban? • SportTV

Menekülőmérkőzés Salernóban?

2024. 02. 09. 13:52    
Olvasási idő: 2 perc

Nagyjából az utolsó szalmaszál a Salernitanának a 24. forduló nyitó meccse, amelyen sereghajtóként az utolsó előtti, ugyancsak az A-osztályú tagsága megtartását célzó Empolit fogadja az Arechi Stadionban.

Boulaye Diát ünneplik a társak. A szenegáli csatár gólja(i) nélkül a Salernitanának aligha lesz meg az Empoli ellen a roppant fontos három pont (Fotó: Getty Images)

A salernói együttes az előző évet a Milan elleni 2–2-vel és Verona 1–0-s legyőzésével zárat, s szurkolói új esztendei feltámadásban reménykedtek. Pippo Inzaghi embereinek azonban nem sikerült a folytatás, egyre-másra szenvedték el a vereségeket, kiestek a kupából és a bajnokságban négyszer egymás után maradtak pont nélkül, mielőtt a múlt hétvégén Torinóban léptek fel. Ott foggal-körömmel védekezve sikerült kapott gól nélkül végezniük, ám ők sem találtak be, így aztán egy ponttal utazhattak haza.
Csekéy túlélési remények életben tartására kötelező megnyerniük a péntekihez hasonló meccseket, a vendég Empoli 5 ponttal ál előttük, de hármas pontbeli holtversenyben a Cagliarival és a Veronával, és az előttük álló Udinesének és Sassuolónak is csupán egy ponttal van többje. Azaz ha az Empolit legyőzik, a toszkánokon kívül az összes olyan csapat mögött egy győzelemnyi különbségre zárkózhatnak fel, amelyik kikap az említett négy közül a 24. játéknapon. Amely győzelem amúgy ritka vendég az Arechiben: 12 hazai meccsből csak egyetlen egy sikeredett az idényben, a Lazio elleni 2–1, még november 25-én.
A vendég Empoli is a fentiek szerint kieső helyen áll, s egyetlen célja a bennmaradás. Davide Nicola edző, a „menekülőspecialista” második edzői időszakát tölti a toszkán egyesületnél, szeretné felülmúlni a vendéglátó klubját, amely tavaly január 16-án kirúgta, két nap után visszahelyezte állásába, majd egy hónapra rá újból elbocsátotta. A mester nagy tiszteletnek örvend a calcióban, amiért 2016–17-ban az élvonalban tartotta az abszolút újonc Crotonét, valamint nagy „szökést” mutatott be a Torinóval (’20–21)  és a Salernitanával (’22–23) is. Érkezése meglátszik az Empolin is: január15-i kinevezése óta veretlen a csapat, három bajnokin 5 pontot szerzett a lehetséges 9-ből, közülük egyet a bajnokesélyes Juvétól. A mester már a harmadik szakember, aki a csapatot vezeti a idényben Zanetti és  Andreazzoli után, lehet, hogy neki sikerül az újabb „szabaduló trükk” is…
A hazaiaknál Pasalidisz szereplése bizonytalan, vélhetőleg Pirolával sem számolhat Inzaghi mester. Az ex-Milan sztár azonban bevetheti a a kezdőben a szenegáli csatár Boulaye Diát, aki visszatért az Afrika-kupáról, s már Torinóban is játszhatott egy fél órácskát. Négy hiányzója is lehet az Empolinak a meccsen: Guarino és Ebuehi izomsérülés, Caputo boka- és Bastoni combfájdalmak miatt marad ki, az ötödik bevethetetlen játékos pedig a lengyel Walukiewicz, aki megkapta ötödik sárga lapját a Genoa elleni, ugyancsak gól nélkül befejeződő bajnokin  szombaton.

Serie A, 24. forduló. Sport2 12:15 US Salernitana 1919–Empoli FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor: Holczer Ádám)