Megállítja-e De Rossi Romája a megállíthatatlan Intert? • SportTV

Megállítja-e De Rossi Romája a megállíthatatlan Intert?

2024. 02. 10. 11:57    
Olvasási idő: 2 perc

A két fővárosi együttes meccsét mutatjuk a Sport2-n délután a Serie A 24. fordulójánalk szombati napjáról, a Torino–Sassuolo csata élőben az AMC Mikro alkalmazáson lesz látható.

Hakan Calhanoglu, az inter török válogatott csillaga ezen a meccsen másodszor érheti el 10. bajnoki gólját egy topbajnokságban egy futballévben, ugyanakkor szinte biztos, hogy meglesz neki az idénybeli 1300. pontos passza is (Fotó: Getty Images)

A délutáni első találkozón a hazai Cagliarinak a bennmaradás, a vendég Laziónak az európai helyek egyikének kiharcolása miatt égetően fontos mindhárom pont megszerzése.
A fővárosiak csapatába visszatérhet egymeccses eltiltása után Cataldi, viszont őt „váltva” most a másik középpályás Rovellának most kell egy mérkőzést kihagyni, így Sarri sima cserét hajthat végre a pálya közepén. Patric még mindig hiányzik vállsérülése miatt, így ismét Gila lesz Romagnoli társa a védelem centrumában. Zaccagni erőnléti problémák miatt nem biztos, hogy kezdhet, a szép jubileum előtt álló Immobile (ld. keretes statisztikánkat) vezetheti szokás szerint a csatársort.
A hazaiak támadóegységében már játszhat az Afrika-kupáról visszatérő angolai Luvombo, de inkább csak csereként veti be Ranieri, mert a mester utoljára szavazhat bizalmat az eddig kevéssé eredményes Petagna, Lapadula kettősnek. A csatársorból újra hiányzik Oristanio és Somurodov is lábsérülés miatt, és bevethetetlen a támadó középpályásként és csatárként is használható Mancosu is.

A nap meccse a római rangadó az AS Roma és az Inter között. Daniele De Rossi beiktatása óta minden meccsüket – három bajnoki és egy felkészülési találkozó – megnyerték a farkasok, de az igazi erőpróba a most már első számú bajnokjelölt nerazzurri elleni találkozó lesz, amely a legutóbbi 8 meccsből 8-szor megverte a fővárosiakat, és a december  20-i Bologna elleni kupameccs (1–2 hosszabbításban) óta elfelejtette a vereség fogalmát, 8 tétmeccséból (5 bajnok, 2 Szuperkupa) hetet megnyert, egyet adott remire, miközben 16-szor talált be a kapuba és mindössze három gólt kapott.
A sikeredző Simone Inzaghi aligha változtat nyerő, 3–5–2-es felállítási sémáján, aligha változtatva sokat a személyi összetételen. Csak a két szélső középpályás, Cuadrado (Achilles) és Frattesi (izomsérülés) hiányzik, egyébként mindenki bevethető. Elöl ismét a Thuram, Lautaro duó kezd, az argentin világbajnok csak egy találatra van attól, hogy három egymást követő idényben is elérje a húszgólos határt.
A másik oldalon az ex Inter-csatár Romelu Lukaku viszont a múlt héten nem talált be, még mindig egy kell neki, hogy az elmúlt évtizedben kilencedszer is eljusson egy évadban a tízgólos határig. Dybalára és El Shaarawyra vár a feladat, hogy minél jobb labdákkal lássa el a belga gólgyárost. Serdar Azmun végre visszatér az Ázsia-kupáról, de a két angol, Abrahan és Smalling továbbra is bevethetetlen – igaz, utóbbi végre már a társakkal edzhetett a héten. Ndicka még nemzetközi szolgálatban van, hiszen a házigazda Elefánrtcsonparttal vasárnap a döntőben szerepelhet az afrikai kontinenstornán.

Az esti találkozón – élőben az AMC Mikrón, felvételről a Sport2-n láthatóamég mindig a nemzetközi szereplésről álmodó Torino – csupán négy ponttal van elmaradva a már „európai” helyen (6.) álló Bolognától – lényegesen esélyesebb a lassan a kieső helyre visszacsúszó Sassuolónál, „csak” elöl kell eredményesebbnek lennie. Ugyanis csak 20 gólt szerzett eddig az idényben, az annyi, amennyi a legutolsó, szinte már most B-ligás, azaz fix kieső Salernitanának van.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (’24. 2. 10.)

CAGLIARI–LAZIO

A Lazio nyolcat megnyert a Cagliari elleni 9 legutóbbi meccséből (1 d.), pontosan két gólt szerezve átlagban meccsenként, miközben csak egyszer kapott egynél többet, éppen azon, amelyet nem sikerült megnyernie (2–2, 2021 szeptemberében). + Az Unipol Domus a másik stadion a firenzei Artemio Franchin kívül, amelyben Luis Albertónak sikerült egynél több gólt elérnie, mégpedig hármat, egyet ebből a két csapat legutóbbi szardíniai meccsén (0–3, 2022. március 5-én). + A Serie A jelenlegi csapatai közül csak a Genoa (14) ellen szerzett gólt Ciro Immobile, mint a Cagliari ellen (12), beleértve az az ötöt, amit a szárdok elleni legutóbbi féltucat mérkőzésén ért el; a Lazio csatára az Atalanta ellen 199. gólját szerezte a Serie A-ban, ő lehet a nyolcadik játékos, aki eléri a 200 gólos határt a bajnokság történetében, s a negyedik az elmúlt 45 évben, akinek ez sikerülRoberto Baggio, Francesco Totti és Antonio Di Natale után.

 ROMA–INTER

A Roma ötöt elveszett legutóbbi hat meccséből az Inter ellen (1 gy.), benne a legutóbbi kettőt szerzett gól nélkül, a piros-sárgák harmadszor veszíthetnek el sorozatban három meccset a nerazzurri ellen, anélkül hogy betaláltak volna 1988 és a 1999 után, amikor Nils Liedholm, és Luciano Spinosi, valamint Luigi Radice volt az edző. + Az Inter csak 10 gólt kapott eddig az idényben, csak egy csapat volt korábban, amely 10 vagy kevesebb gólt kapott első 23 meccsén egy futballévben a hárompontos győzelmi érában, az Fabio Capello Romája volt (10)  2003–04-ben. + Hakan Calhanoglu pályája során másodszor érhet el két számjegyű gólt egy idényben az öt nagy európai topbajnokságban (az első a Hamburgban volt 2013–14 ben), ő adta a legtöbb sikeres passzt a Serie A-ban ebben a szezonban, 1255-öt (amely meccsenként több mint 60-nak felel meg).

TORINO–SASSUOLO

Miután novemberben otthonában győzte le a Sassuolót, a Torino első ízben verheti meg egy idényben oda-vissza az emiliai együttest 2013–14 óta, amelyben a fekete-zöldek először szerepeltek az olasz élvonalban. + Csak ez első félidős eredményeket számolva a Sassuolo 7. lenne a táblázatos 33 ponttal. Ugyanakkor a második félidőkben eddig 11 gólt ért el (csupán az Empoli és a Torino kevesebbet 9-cel és 10-zel), ugyanakkor 24-gyel a második legtöbb gólt kapta (csak a Salernitana kapott többet 25-tel, még a forduló előtt). + Nincs játékos, aki több gólt szerzett volna a Sassuolo ellen Duván Zapatánál, 9-et (ugyanennyit ért el Andrea Belotti és Gonzalo Higuaín), a legutóbbi hat meccsén viszont nem sikerült a neroverdi kapujába találnia.  

SERIE A, 23. forduló. Sport2 14:45 Cagliari Calcio–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:45 AS Roma–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); AMC Mikro 20:45 (felv. Sport2 0:00) Torino FC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Méhes Gábor)