Első az utolsóval, középső a „majdnem középsővel” • SportTV

Első az utolsóval, középső a „majdnem középsővel”

2024. 02. 16. 12:58    
Olvasási idő: 2 perc

A pénteki versenynap a táblázat meglehetősen távol és közeli együtteseit állítja párba a Serie A 25. fordulójában. Az első találkozón egy még talán a kupaszereplést megcélzó, és egy inkább hátrafelé pillantgató, de a kieséstől reálisan (még) nem fenyegetett csapat összecsapása, a másodikon az egyre tetemesebb előnyű listavezető fogadja az egyre jobban lemaradó sereghajtót.

Az éppen gólját ünneplő Marko Arnautovic inagyobb szerepet kaphat a bajnokjelölt csapatban, akár a kezdőben is Thuram helyén a péntek esti bajnokin (Fotó: Getty Images)

A Torino–Lecce mérkőzésen a bikák talán még motiválhatók Európával, hiszen a hátrányuk a 6., konferencialigás Roma mögött csupán öt pont, és van még egy pótlandó elhalasztott meccsük (igaz, az a Lazióval lesz jövő csütörtökön, s azon nincs garantálva a három, de még az egy pont sem…)
A vendég Lecce viszont  szintén öt pontnyira van – a kieséstől… Parádés rajt után fokozatosan esett vissza a liga második legdélibb együttese (csak a Cagliari van néhány szélességi fokkal közelebb az Egyenlítőhöz). Február elején a sárga-pirosak ugyan hosszú nyeretlen sorozatot zártak le az élvonalbeli Fiorentina legyőzésével, de a múlt heti 0–4 Bolognában azért figyelmeztető jel lehet, teljese ellazulni tilos!
A hazaiaknak több az állandó és ideiglenes hiányzójuk: Schuurs, Buongiorno és Ricardo Rodríguez sérülés, Tameze piros lap miatt nem szerepelhet, a vendég Leccében tulajdonképpen a center szerepe kérdéses, Krsztovics játéka bizonytalan, ha nem játszhat, Piccoli kerül a kezdőcsapatba.

Az Inter a Juve elleni csúcs- és a Romával szembenni „normál” rangadó megnyerésével továbbra is száguld a huszadik bajnoki cím megszerzése felé. Ha sikerül, sok dolguk lesz a varrónőknek, ősztől a mezre a scudetto mellé a második csillag is felkerülhet. A Salernitana múlt héten nagy tétű kieséselkerülő meccsen a játék alapján nem feltétlenül igazságosan, de mégis alulmaradt otthon az Empolitól, ezáltal hátránya a leggyengébb bennmaradó Sassuolo mögött már hét pont, s ez még tovább növekedhet, ha pont nélkül marad a San Siróban. Amelynek az esélye igen nagy, már az egy pont is 7.50-szoros, a három 15-szörös pénzt fizetne annak a bátor fogadónak, aki az abszolút papírforma ellen tippel.
Az igazi kérdés, hogy Inzaghi mennyire akar rotálni, hiszen kedden fontos BL-meccs lesz ugyancsak a San Siróban, a gyémántkemény Atlético ellen. Lapvélemények szerint Arnautovic, Carlos Augusto és Alexis Sánchez is több játékperchez juthat péntek este.  Acerbit le kellett cserélni az Olimpicóban a múlt héten, valószínűleg ki kell hagynia a mérkőzést, Frattesi és Cuadrado már hosszabb ideje bevethetetlen, előbbi legkorábban két hét múlva állhat csatasorba, a kolumbiai maximum márciusban térhet vissza.
A salernóiak nélkülözik az ötödik sárgáját is megkapó Bradaricot, Fazio és Gyömbér is hiányzik, még minimum két hétig.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 2. 16.)

TORINO–LECCE

Legutóbbi öt torinói meccsük mérlege egyensúlyban van: két-két győzelem mellett egy döntetlen. Az ezt megelőző utolsó mérkőzésükön Granata-győzelem született, 2–1-re.  + A Lecce elveszítette öt legutóbbi idegenbeli találkozóját, mindössze egyetlen gólt elérve közben – a sárga-pirosak hatszor egymás után 2010 októbere és decembere között vesztettek az élvonalban, Luigi Di Canio irányításával. + Azon csapatok közül, amelyek ellen három gólt szerzett, Duván Zapatának a Lecce ellen a legjobb a perc/gól átlaga, 52 percenként talált be (5 találat 4 meccsen), beleértve legutóbbi mesterhármasát, amelyet 2020. március 1-jén ért el, még az Atalanta színeiben.  

INTER–SALERNITANA

Az Inter és a Salernitana csak egyszer játszott döntelent 9 élvonalbeli bajnokijukon – 2003. április 7-én az Arechiben – ,  az Inter 6 meccset nyert meg, a salernóiak egyet. + A Salernutana kétszer nem kapott gólt legutóbbi három idegenbeli bajnokiján (1 gy., 2 d., 1 v.), éppen annyit, amennyit az azt megelőző 29 idegenbeli Serie A-meccsén. + A fozórdított párosítású meccsen szeptemberben Lautaro Martínez lett az egyetlen játékos a Serie A történetében, aki csereként beállva mesternégyest ért el, valamint aki a Salernitana ellen a legtöbb gólt érte el (9) az élvonalban, nincs csapat, amely ellen az argentin többször talált volna be az élvonalban (szintén 9-et lőtt a Cagliarinak).

Serie A, 25. forduló. Sport1 18:45 Torino FC–US Lecce (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Hrutka János); FC Internazionale–US Salernitana 1919 (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Hrutka János)