A Veszprém csak győzelemmel marad a negyeddöntős-versenyben • SportTV

A Veszprém csak győzelemmel marad a negyeddöntős-versenyben

2024. 02. 29. 10:29    
Olvasási idő: 3 perc

Két élő és egy felvett mérkőzéssel jelentkezünk a kézilabda BL-csoportkör utolsó előtt fordulójának második napjáról. Utóbbi magyarázata, hogy egy időben kezdik a B-csoport két rangadóját, amelyen a negyedik fogadja a harmadikat, a második meg az elsőt. Az a bizonyos harmadik a Telekom-Veszprém, amelynek csak akkor marad esélye a közvetlen negyeddöntőt jelentő második helyre, ha elhozza mindkét pontot Franciaországból.

Nedim Remili, az Eb leglúértékesebb játékosa sokat tehet a montpellier-i győzelemért, amely még reményt ad a közvetlen negyeddöntős második hely megszerzésére (Fotó: handballveszprem.hu)

KIELCE–KOLSTAD (A-csoport)

Két körrel a vége előtt a Kielce 13 ponttal a 4. és csaknem biztos továbbjutó – egy pont kll hozzá –, a Kolstad (9 p.) a 7., és már csak bravúrokkal tudna bejutni a playoffba, a minimumfeltétel mindkét pont megszerzése Lengyelországban. A norvég csapat legutóbbi négy meccsét mind elvesztette a BL-ben, a tavalyelőtti döntős a 9. forduló óta nem nyert mérkőzést.
Sigvaldi Gudjonsson először lép pályára Kielcében azóta, hogy 2022-ben éppen onnan szerződött jelenlegi együttesébe. Míg a Kielcének a múlt héten nem volt tétmeccse, a Kolstad az Eléverum ellen szerezte meg mindkét pontot 27–23-as győzelemmel.
„Nagyon kemény meccs lesz csütörtökön. Tudom, milyen nehéz a Hala Legionówban játszani. A Kielce nagy favorit, de ez kézilabda, és minden megtörténhet. Remélhetőleg tudunk meglepetést szerezni” – mondta Sigvaldi Gudjonsson, a Kolstad jelenlegi, a Kielce korábbi jobbszélsője az EHF BL-honlapjának.

MONTPELLIER–VESZPRÉM (B-csoport)

A két keretben összesen kilenc friss francia Európa-bajnok szerepel, a Monrtpellier-ből Remi Desbonnet, Charles Bolzinger, Yanis Lenne, Karl Konan és Valentin Porte, a Veszprémből Hugo Descat, Ludovic Fabregas, Kentin Mahe és Nedim Remili volt az aranyérmes együttes tagja; Remili lett a torna MVP-je, Fabregas pedig a legjobb beállós az All-star csapatban.
Noha tabellaszomszédok, a magyar rekordbajnoknak hattal több pontja vam, azaz a Montpellier nem lehet már jobb negyediknél, a bakonyiak viszont lehetnek még másodikak, de csak ha győztesen fejezik be a csütörtöki találkozót.Az ellentétes pályaválasztással lejátszott őszi meccsen a Veszprém a félidei 13–15 után fordított és 33–31-re nyert, összesen 17 európai kupatalálkozójukon 12–5 a győzelem-vereség mutató a magyar együttes javára. Mindkét gárda legeredményesebb játékosa, Sebastian Karlsson és Nedim Remili 59-szer talált a kapuba az eddigi 12 BL-találkozón.
A Veszprém szombaton 41–33-ra nyert a Gyöngyös ellen a magyar bajnokságban és vezeti a ligát, a Montpellier otthon 31–26-ra elvesztette a francia BL-csapatok csúcscsatáját, és csak 3. a Starligue bajnoki táblázatán.
„Megkértem a játékosokat és a stábot, hogy ne a hiányzó játékosokra összpontosítsanak.Pozitívnak kell lennünk, és azokra a dolgokra kell koncentrálnunk, amelyeket irányíthatunk.Nem tetszett a plocki szereplésünk, nem álltunk ellen a fizikai és lelki nyomásnak.Otthon, egy jó napon, ha mindenki a legjobb tudása szerint játszik, rendkívüli bravúrokat hajthatunk végre.Célunk, hogy a rájátszás visszavágóját hazai pályán játsszuk” – vélekedettPatrice Canayer, a franciák vezetőedzője.
„Ez nagy valószínűséggel futójáték lesz, a hazaiaknak erősségük az agresszív védekezésből induló gyors lerohanás. Sőt, több védekezési variációban is jók, van miből meríteniük. Ha megnézzük Yanis Lenne-t, Fernandezt, Karlssont a gyors lerohanásokban, vagy Desbonnet-t, aki amerikaifutball-hátvédként dobálja előre a labdát, akkor egyértelmű, hogy ez a csapatuk erőssége” – adott szakmai minielemzést Momir Ilics, a veszőprémiek szakvezetője.

MAGDEBURG–BARCA (B-csoport)

Az ősszel a Palau Blaugranában elszenvedett 32–20-as vereség volt a legnagyobb különbségű kudarc a Magdeburg BL-történtében. Az azóta lejátszott mind a 10 csoportmeccsét megnyerte a német bajnok, amely így két ponttal áll a második helyen a Barca mögött a csoportban.  A katalán BL-rekorder idénybeli egyetlen vereségét otthon szenvedte a Veszprémtől (41–36-ra), azaz eddigi összes idegenbeli ellenfelétől elvitte mind a két pontot, ez volt az egyetlen találkozó, amelyen 40 gólnál többet kapott. Még egyik fél sem biztos negyeddöntős, a Barca egy ponttal révbe és, a Magddeburg akkor jut tovább már ebben a fordulóban, he egy ponttal többet szerez, mint a Veszprém Montpellier-ben. Egy remivel és a magyar rekordbajnok esetleges vereségével már bizonyosan ugyanaz a két csapat jutna tovább a negyeddöntőbe playoff nélkül, mint tavaly, vagyis a spanyol és a német bajnoki aranyérmes.
A két fél legutóbbi final four-párharcát tavaly az elődöntőben játszották Kölnben, akkor a Magdeburg döntetlen és hosszabbítás után 7-es párbajban kényszerítette térdre a 11-szeres BL-győztest. A Suoüőpr Globe, vagyis a klubvilágbajnokság döntőjében 2021-ben és 2022-ben is a német csapat bizonyult jobbnak.
A BL góllövőlistáján egyaránt balkezes jobbátlövő áll a legjobban a csapatokból, Dika Mem (Barca) a negyedik 69 góllal, Ómar Ingi Magnusson (SCM) a kilencedik 65 találattal. Egy-egy játékost adtak az Eb álomcsapatába: a dán Magnus Saugstrup (SCM) lett a legjobb védő, a svéd Hampus Wanne (Barca) pedig a legjobb balszélső. A Barca 42–27-re legyőzte a Valladolidot a múlt héten és vezeti a spanyol bajnoki tabellát, a Magdeburg nem játszott  a Bundesligában, amelyben második a Füchse Berlin mögött 3 ponttal, de egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, 13. forduló. Sport1 18:30 Industria Kielce–Kolstad Handball (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport1 20:30 Montpellier HB–Telekom Veszprém HC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport1 22:30  SC Magdeburg–Barca (felv., kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila)