Hány világbajnok marad szombat estére Mineheadben? • SportTV

Hány világbajnok marad szombat estére Mineheadben?

2024. 03. 02. 12:27    
Olvasási idő: 2 perc

Az UK Opent nemcsak a random sorsolás, hanem a Dávid–Góliát párharcok miatt is hasonlítják nagy előszeretettel az angol labdarúgó FA-kupához. Nos, ha az egyéni PDC-világbajnokokat tekintjük a darts Góliátjainak, pénteken az első napon az induló vb-győztesek 37.5 százaléka, nyolcból három nem érte meg versenyzőként a nap végi, esti sorsolást, amelyben a nyolcaddöntőbe jutásért párosították a viadal maradék 32-es mezőnyének játékosait.

Luke Woodhouse a negyedik körben világbajnokot ütött ki, Raymond van Barneveldet, "jutalmul" egy másikat, Michael Smith-t kapta az ötödikre… (Fotó: Getty Images)

Persze mint minden hasonlat, a Dávid–Góliát párhuzam is kissé sántít, hiszen a Gerwyn Price, Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld hármast búcsúztató Martin Schindler, Mensur Suljovic, Luke Woodhouse trió dartstudásban nem törpül el annyira legyőzött ellenfelhez képest, mint a bibliai tusakodás két részese. A német tavaly negyeddöntős volt éppen az UK Openen, az osztrák nyert már egy korábbi major tornát, a Champions League-et 2017-ben, az angol pedig csak 9 hellyel áll a világranglistán Barney mögött.
A szombati folytatásban már tíz nyert legig tartó meccseket vívnak a dartsosok. A versenyben maradó öt világbajnok közül kétségkívül Gary Andersonnak jut a legnagyobb ellenfél, a tavalyi Masters-győztes Chris Dobey tíz hellyel áll a világrangsorban a Repülő skót – előtt… A fő színpadon szereplő regnáló vb-győztes Luke Humphries kapta a legkevésbé dekorált ellenfelet, a dán Benjamin Reus csupán 124. a PDC-világranglistán, de figyelmeztető lehet Cool Hand Luke-nak, hogy a második körben Callan Rydzet verte meg 6–5-re. Rob Cross a még mindig nagy ígéret, de a Littlerhez hasonló nagy bumm-mal még adós két év előtti ifivilágbajnokkal, Josh Rockkal tusakodik. A 2-es színpadot is sokan látogatják majd Mineheadben szombat délután, hiszen a szintén kétszeres skót világbajnok., a sportág egyik nagy ikonja, Peter Wright ott mérkőzik meg a címvédő Andrew Gildinggel.  A harmadik színpadra is jut az ötödik körben világbajnok, de anélküli sztárpárosítás is. Michael Smith ott mérkőzik meg a Barneyt búcsúztató Woohouse-szal, Dave Chisnall pedig a másik holland (háromszoros) világbajnokot, MVG-t kiütő Suljoviccsal, s ugyanott lesz a „németalföldi derbi” is egy harmadik holland, Vincent van der Voort és a belga éljátékos Dimitri Van den Bergh között.
Az esti hatodik kör, a nyolcaddöntő meccseit nem lehet latolgatni még – a párosítást ugyanis csak az ötödik forduló után sorsolják ki a nagyszínpadra tett asztalkán elhelyezett nagy gömbből kihúzott, sorszámot tartalmazó kis gömböcskékkel…

Kapcsolódó

UK Open ’24, az ötödik forduló menetrendje

Fő színpad
Gary Anderson–Chris Dobey, Luke Littler–Martin Schindler, Damon Heta–Nathan Aspinall
Benjamin Reus–Luke Humphries
Második színpad
Jonny Clayton–Ross Smith, Rob Cross–Josh Rock, Stephen Bunting–Kevin Doets, Peter Wright–Andrew Gilding
Harmadik színpad
Ricky Evans–Mike De Decker, Michael Smith–Luke Woodhouse, Dave Chisnall–Mensur Suljovic, Vincent van der Voort–Dimitri Van den Bergh
Negyedik színpad
Graham Usher­–Gian van Veen, Martin Lukeman–Danny Noppert, Keane Barry–Ryan Meikle, Krzysztof Ratajski–Mervyn King
(A mérkőzéseket az egyik fél tizedik megnyert legjéig játsszák)

DARTS UK OPEN, Minehead, Butler’s. Sport1 13:45 és 20:00 az ötödik és a hatodik forduló mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)