A tinizseni első major címére tör • SportTV

A tinizseni első major címére tör

2024. 03. 03. 13:56    
Olvasási idő: 2 perc

A vb-n a nemzetközi dartselitbe berobbanó Luke Littler azóta nagy vitákat kavar. Egyesek a leendő Phil Taylort vagy legalábbis az új MVG-t látják benne, mások szerint úgy fog eltűnni, mint mondjuk Glen Durrant, aki – persze más életkorban – ugyanúgy tört be, volt egy jó másfél éve, s aztán semmi, legalábbis ami a PDC-karriert illeti. Az UK Open jó alkalom, hogy egyik vagy másik tábor pillanatnyi megerősítést kapjon álláspontjához.

Littler és Humphries – lesz-e vb-döntő remake Mineheadben? (Fotó: pdctv.com)

A legjobb nyolcba mindenesetre simán jutott be az ifjú sztár, Luke Littler a negyedik körben csatlakozott be a legjobb 32 többi menőjével együtt, James Wade ellen 10–7-tel kezdett, szombaton sorrendben Martin Schindlert 10–8-ra, Dave Chisnallt pedig 10–5-re győzte le, noha mindkét neccsen volt legalább kétlehüőges hátrányban is. Ez arra utal, hogy nem ijed meg az árnyékától, küzdőképessége é s versenyzői képességei is megfelelőek – egyelőre – , hogy tényleg a világélvonalhoz tartozzék folyamatosan.
A negyeddöntőben talán a nyolcas leggyengébbje, Damon Heta jutott neki ellenfélül, az ausztrál ugyan a verseny előtt 19 hellyel volt feljebb nála a világranglistán, de tudjuki, az a két év alatt megszerzett pénzdíj alapján rangsorol, Littler pedig csal négy hónapja kezdte meg a pont- (pénz-) gyűjtést, mert csak azóta lehet hivatásos játékos életkora miatt.
A mezőny egészét nagy angol túlsúly jellemzi, hat hazai versenyző mellé csak Heta és a belga Dimitri Vn den Bergh fért be a legjobb nyolcba. Az eredetileg startoló 8 világbajnokból csak kettő maradt (a regnáló Humphries és a 2018-as Cross), a korábbi UK Open-bajnokok közül nyolcan voltak ott a pénteki kezdőnapon, közülük senki sem jutott el a negyeddöntőig, azaz mindenképpen új bajnokot avatnak vasárnap este.
A hagyománytisztelethez tartozik, hogy a már csak a fő színpadon folyó találkozók az eredeti sorsolási sorrendben kerülnek a programba, azaz a szervezők nem szóltak bele.
A délután két angol házi ütközettel kezdődik, a nyitó Stephen Bunting–Humphries csata ígérkezik az izgalmasabbnak, igaz, a világbajnok óriási formában játszik, három ellenfele, Van Dijvenbode, a dán Reus és Mervyn King együtt csupán 14 leget tudott összehozni ellene.
A Ricky Evans–Cross csatából is a korábbi vb-győztes Cross léátszik hajszállal esélyesebbnek,
Harmadikként szólítja John McDonald a tábla elé Littlert és Hetát, a negyeddöntők sorát a meglepetés-angol, Martin Lukeman zárja Van den Bergh ellen. Ki tudja, talán épp Lukeman – ez élete második majortorna-negyeddöntője a 2022-es World rand Prix után – játssza el azt a szerepet, amelyet tavaly Andrew Gilding adott elő.
A  délutánnal lezárul a tíz nyert legig tartó meccsek tömege, aztán jön az utolsó izgalmas sorsolás – ha továbmegy mindkettő, alighanem mindenki egy úlabb Luke-döntőért szorít a vb után, így azt kívánja, kerüljék el egymást. Az esti elődöntőben és  a fináléban már 11 nyert legig folyik a küzdelem.