Újabb francia feladat a Fradinak – a negyeddöntőért • SportTV

Újabb francia feladat a Fradinak – a negyeddöntőért

2024. 03. 16. 12:39    
Olvasási idő: 3 perc

Ismét egy nagy kézilabdanap a Sport1-en és az AMC Mikrón – „vegyes” programmal. A női kézilabda BL-playoffban kezd az egyik magyar csapat, negyeddöntőt játszanak már az El-ben, szintén magyar részvétellel, és folytatjuk a németországi olimpiai selejtezőt is. Szóval lesz mit nézni, és mi mutatjuk-közvetítjük is, rendületlenül.

Klujber Katrin, a Fradi gólfelelőse most is nehéz feladat előtt áll csapatával (Fotó: fradi.hu)

FTC–BREST (BL-rájátszás)

A Fradi az elmúlt 9 évből nyolcadik alkalommal jutott el a playoffba, a Brest ötödször. Mindkét együttes játszott döntőt az elmúlt öt évben, a Brest 2021-ban, a Fradi tavaly, de mindketten elvesztették a fináléjukat, egyformán a Vipers ellen. Ötödször csapnak össze egymással, ebből háromszor a mieink nyertek, ám most játszanak először kieséses szakaszban. Mindkét csapat házi gólkirálya 80-nál több gólt szerzett a csoportkörben: Klujber Katrin 82-szer, a bresti Valerija Maszlova 85-ször talált a kapuba. A francia csapatnak kicsivel jobb a támadási hatékonysága,  Fradi 328 gólt szerzett 55.2%-os hatékonysággal, a Brestnek 399 találata lövéseinek 61.5%-os sikerrátáját jelenti. Az FTC idénybeli 7 hazai találkozójából csak kettőt (!) tudott megnyerni a csoportkörben, a Brest viszont csak két alkalommal veszített idegenben. A Fradi nagy mérkőzésen 25–23-ra legyőzte a Magyar Kupa-döntőben a Győri Audi ETO-t, sorrendben harmadszor elhódítva a trófeát, a Brest pedig bajnokin 38–28-ra megverte a Saint Armand-t, amivel tartja kétpontos előnyét a bajnoki táblázat élén a Metz előtt…
„Szinte egy új szezon kezdődik a Bajnokok Ligájában. A csoportkör hosszú és intenzív, de itt valami egészen másba kezdünk a hazai és az idegenbeli meccsekkel. Végső soron itt lesz minden, ezek azok a pillanatok, amelyekre várunk, harcolunk azért, hogy le tudjuk játszani ezeket a meccseket. Az FTC nagyon jó dinamikában van a kupagyőzelmével és a legújabb eredményekkel. Ez nagyon érdekes kettős összecsapás lesz, két jó formában lévő csapattal” – mondta az EHF BL-honlapjának Pablo Morel, a franciák neves edzője.
„Nagyon motiváltak vagyunk, és a Magyar Kupa-arany is lökött rajtunk egyet, jó érzés volt így folytatni a munkát. Hasonló párharcra számítok, mint amilyen tavaly volt a Metz elleni, kemény csata vár ránk. Örülök, hogy most itthon kezdjük a párharcot, és ha úgy tudunk egymásért küzdeni, illetve a teljesítmény is legalább olyan lesz, mint a múlt héten, akkor előnyt szerezhetünk a visszavágóra. Sokat jelent, hogy Leki visszatért, elöl és hátul nagyon sokat tud hozzátenni a játékunkhoz, de mindenkinek hozzá kell tennie a maga részét” – mondta a Fradi legeredményesebb játékosa, Klujber Katrin klubja honlapjának.

KRIM–CSM (BL-rájátszás)

Tavaly a rájátszásban a Krim kiesett egy mások román csapattól, a Rapidtól 54–53-as összesítéssel, noha az  első találkozót 29–24-re megnyerte Ljubljanában. A párosításban minden idők két legeredményesebb BL-játékos is találkozik, a Krim jobbszélsője, Jovanka Radicsevics az örökranglista-vezető 1129 góllal, Cristina Neagu, a románok állócsillaga a második 1101-gyel. A csoportkörben csak az első Győr (356) és a dán Odense (366) kapott kevesebb gólt a CSM-nél (368) az A-jelű nyolcasban, míg a Krim védekezett a legjobb hatásfokkal (384 kapott gól) a B-ben. Ugyanakkor a szlovén bajnok lőtte a második legkevesebb gól (389), ennél csak a Fradi talált be kevesebbszer (387) az ellenfél kapujába. A csapatok tízszer találkoztak korábban, a Krim kétszer, a CSM 7-szer nyert, egy döntetlen mellett.
Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amit mindannyian vártunk a szezonban, kezdődnek a legfontosabb meccsek. Tüzetesen elemeztük riválisainkat, jól ismerjük őket. Hiszek hideg fejünkben és forró szívünkben a pályán. A százhúsz percben a maximumot fogjuk nyújtani, és úgy gondolom, hogy mi leszünk azok, akik a végén ünnepelnek” – nyilatkoza Jovanka Radicsevics, a csúcsliga all-tome gólkirálya.

MOSONMAGYARÓVÁR–GLORIA (Európa-liga-negyeddöntő)

Az óváriak kisebb vesztősorozatban vannak, legutóbbi három tétmérkőzésükön – ebből kettő a Magyar Kupa-elődöntő és a bronzmeccs volt – elveszítették. Ez lesz az első nemzetközi kupatalálkozó a két klub csapata között.
A mosonmagyaróváriak korábban nem játszottak európai kupanegyeddöntőt, a Gloriának ez egyszer már sikerült a 2019–20-as idényben (ott kikaptak a Herning-Ikasttól 57–52-es összesítéssel, de a Covid miatt nem is fejezték be a sorozatot). A vendégek 8 meccses győztes sorozatban vannak minden sorozatot figyelembe véve, legutóbb tavaly novemberben szenvedtek vereséget. A Gloria játékosa, Renata Lais de Arruda a sorozat legjobb védési átlagát (41.79%) elérő kapusa az idényben.
„Ebben az évben minden szinten nagyot haladtunk. Remélem, ezen a hétvégén beteljesíthetjük álmunkat, és legyőzhetjük a Gloriát. Mindent megteszünk, hogy ezt az akadályt leküzdjük” – mondta Stranigg Zsófia, az óváriak balszélsője.
„Mindig nagy csata dúl a román és a magyar csapatok között. Remélem, hogy a végén a jobbik nyer – és mi leszünk azok. Kétszer jutottam be egy EHF-sorozat döntőjébe, és remélem, ez lesz a harmadik” – ez pedig Cristina Laslónak, a Gloria irányítójának véleménye.

OLIMPIAI SELEJTEZŐ

A hannoveri II. csoportban a két, első fordulóban győztes együttes, a német és a horvát már gyakorlatilag a párizsi repülőjegyért játszik. A másik találkozónak, az osztrák–algériai csatának a potenciális versenyben maradás a tétje.  Az esetleges döntetlen a „fómeccsen” a németeknek, a máodik találkozón az osztrákoknak kedvezne, előbbiek több góllal győztek (12-vel a 6-tal szemben), utóbbiak kevesebbel kaptak ki (értelemszerűen 6-tal a 12-hez viszonyítva) az első találkozójukon.

NŐI KÉZILABDA BL, playoff, első mérkőzés. Sport1 15:15 FTC-Rail Cargo Hungaria–Brest-Bretagne Handball (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Kopornyik Zsolt); Sport1 17:45 Krim Mercator Ljubljana–CSM Bucuresti (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Kopornyik Zsolt).
NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 19:45 Motherson Mosonmagyaróvár KC–CS Gloria Bistrita (kommentátor-riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Kopornyik Zsolt).
FÉRFI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, 2. nap. AMC Mikro (Sport3) 14:30 (felv. Sport1 1:00)  Németország–Horvátország (kommentátor: Bartha Zoltán); AMC Mikro (Sport3) 17:00 (felv. Sport1 2:45) Algéria–Ausztria (kommentátor: Gyulai Miklós)