Horvát–német rangadó az El-playoffban • SportTV

Horvát–német rangadó az El-playoffban

2024. 03. 26. 13:59    
Olvasási idő: 2 perc

Nem véletlenül született a szaksajtóban a mondás: az Európa-liga a „németek nemzetközi kupája”. A jogelőd EHF-kupa és az El eddigi 41 befejezett kiírásából 25 német győzelem született (13 klub révén, amelyek közül néhány már nem is Bundesligás…), további 12 vesztett döntőt is jegyeznek a németek (az egyiket ”NDK-s stáusú” csapat érte el. A jelen kiírásban is már közvetlen negyeddöntős egy német klub (Flensburg-Handewitt) középdöntős csoportgyőzelemmel, három közülük pedig részt vesz a negyeddöntőért folyó rájátszásban, más nemzetiségű párral, azaz könnyen meglehet, hogy az áprilisi negyeddöntő mezőnyének felét egyaránt Bundesliga-klubok alkotják…

A társak által köszöntött Yuri Knorr, az "oroszlánok "egyik legeredményesebbje kulcsszereplő lehet Nasicében is (Fotó: Getty Images)

DINAMO–SILKEBORG

A román együttes négy vereséget szenvedett már az El-idényben (kettőt-kettőt a Füchsétől és a Sportingtól), a vendég dánok csak háromszor kapituláltak. A románok 10 játéknap után a mezőny második legeredményesebbjei, 344 góllal, amely 25-tel kevesebb a listavezető Flensburgénál. A dánok 21 éves kapusa, Mikkel Möller-Lökvist hárította a legtöbb lövést, 120-at, ez 30.3%-os vésési hatékonyságnak felel meg.
A Dinamo ukrán jobbszélsője, Andrej Akimenko a sorozat góllövőlistájának éllovasa, 65 találattal. A bukarestiek mérlege dán csapatokkal szemben pozitív: 5 győzelem, 3 döntetlen és csak két vereség.„A szezon egyik legfontosabb meccse előtt állunk. A Silkeborg ellen játszunk, csodálatos játékosai vannak, és nagyszerűen kézilabdáznak, különböző típusú védekezéssel. Nekünk is nehéz lesz, de nekik is, és remélem, hogy kedden telt ház lesz, mert ez nagyon fontos nekünk” – idézte az EHF El-honlapja. Xavier Pascualt, a románok spanyol mesterét.„Kemény, erősen  fizikai játékra, kiélezett légkörre és gyors kézilabdára számítunk. Ugyanolyan szinten kell játszanunk, mint a házigazdánk. Koncentrált játékra van szükségünk hatvan percig” – ez pedig Patrick Westerholmnak, a dánok szakvezetőjének véleménye.

NEXE–LÖWEN  

A Löwen hárommeccses győzelmi sorozatból érkezik, igaz, az azt megelőző két találkozóját elvesztette. Csak három csapat szerzett több gólt a mezőnyben, mint a Nexe, 333 találatot ért el, ez 33.3-as meccsenkénti átlag. Dominik Kuzmanovic, a horvátok kapusa hárította a harmadik legtöbb lövést, 109-et, ez 33.3%-os védési hatékonyságnak felel meg.
A Nexe az előző két idényben negyeddöntős volt, 2022-ben a final fourban is szerepelt, a 4. lett. A német csapat három éve szerepelt kiválóan, a 3. helyet szerezte meg. Az RN jobbátlövője, a dán Niclas Verd Kikkelökke 60 góllal a sorozat góllistájának 3. helyezettje.
„Európában egyetlen csapat sem mondhatja biztosan, hogy legyőzi a Rhein-Neckar Löwen csapatát, ezért nagy tisztelettel üdvözöljük nasicei látogatásukat. Ugyanakkor óriási reményeket táplálunk, és reméljük, hogy sikerül még egy lépést tenni, és megmutatni, hogy a legerősebb európai csapatok ellen is tudunk játszani. Szeretnénk elérni az első célunkat, ami az első nasicei meccs megnyerése, majd a németországi visszavágóra készülünk” – mondta a horvátok edzője, a játékosként annak idején olimpiai és világbajnok, 3-szoros BEK-győztes Veselin Vujovic.
Nagyon kemény meccs lesz. Halil Jaganjactól hallottam, hogy ez egy nagyon hangos, hangulatos aréna. Készen kell állnunk, mindent bele kell adnunk, hogy megnyerjük a párharcot” – nyilatkozta Steven Plucnar Jacobsen, a németek dán mestere.

 FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, rájátszás, első mérkőzés. Sport1 18:30 Dinamo BucurestiBjerringbro-Silkeborg (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport1 20:30  RK Nexe–Rhein-Neckar Löwen (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor)