Lesz-e tizedik színnémet döntő a második számú európai kupában? • SportTV

Lesz-e tizedik színnémet döntő a második számú európai kupában?

2024. 05. 25. 10:12    
Olvasási idő: 3 perc

Kalandos az EHF Európa-liga históriája. Még IHF-kupaként alapítottál 19ö81-ben, harmadik számú kontinentális sorozatként. 1993-ban, összevonva a megszűnő KEK-kel, EHF-kupa néven rendezték meg, végig oda-vissza kieséses szisztmában. 2012–13-ban itt is bevezették a négyes döntőt (final four), végül, kicsit a labdarúgás mintájára 2020–21-tól, a Covid-kihagyás után indítva nevezik Európa-ligának. Egyre fokozódó módon dominálták a némmet csapatok a sorozatot, at IHF-kupában még csak egy össznémet (“két országos”) fináléja volt a Düsseldorf és a Vorwärts Frankfurt között, az EHF -kupa nem final fouros időszakában négy is előfordult, majd 2013 óta újabb négy német-német küzdelem folyt a trófeáért. Az összesen 41 eddigi kiírás 82 finalista helyéből 37-et német klubok szereztek meg, ezek után senkit sem lephet meg, hogy a Hamburgban rendezendő idei final fourba három német együttes is bejutott, a kakukktojás a roman Dinamo Bucuresti, válogatottunkkal, Rosta Miklóssal a soraiban.

Rosta Miklós alighanem mindent megtesz, hogy megakadályozza a tizedik német-német döntőt a sorozatban (Fotó: www.eurohandball.com)

FLENSBURG–DINAMO BUCURESTI

Korábban csak a Bajnokok Ligája 2021–22-es csoportkörében találkozott egymással a két fél – a Flensburg mindkét meccse megnyerte (28–20 és 37–30).
A Flensburg az egyetlen középdöntő csoportkörgyőztes, amely eljutott Hamburgba – és az első negyeddöntő után már véglegesítette is helyét az IK Sävehof 41–30-as legyőzésével. A Dinamo Bucuresti az egyetlen EHF-döntős résztvevő, aki mind a négy playoffszakaszbeli mérkőzését megnyerte – mindegyiket dán együttes ellen. A román bajnok előbb a Bjerringbro-Silkeborgot verte a rájátszásban (37–34 és 27–24), majd két negyeddöntős siker következett a Skjern ellen (28–27 és 38–34).
A Flensburg átlagosan 37.33 gólt szerzett  Európa-liga-mérkőzésein átlagban. 12 mérkőzésen ötször szerzett 40 vagy annál több gólt, amit a középdöntő a Bjerringbro elleni 45–26-os felülmúltak. De a bukarestiek is számíthatnak a támadójátékukra, ők szerezték a legtöbb gólt egyetlen 2023–24-es El-mérkőzésen, amikor 52–24-re megverték az Izvidacot.
A Flensburg az egyetlen klub az EHF történetében, amely négy különböző európai kupaversenyt nyert – a City Kupát 1999-ben, a Kupagyőztesek Európa-kupáját 2001-ben és 2012-ben, az EHF- kupát 1997-ben és a Bajnokok Ligáját 2014-ben. Ez lehetne azötödik különböző kontinentális trófeájuk.
A tavalyi szezonban, amikor a Flensburg adott otthont az EHF döntőjének, a Granollers elleni hazai 35–27-es vereség után kihagyták a döntőt, most debütálnak ebben a versenyformátumban ezen a szinten. A másik oldalon 20 éve ez az első elődöntő a másodosztályú EHF-klubversenyben a Dinamo számára; 2004-ben a régi EHF-kupa formátum oda-vissza elődöntőjét elveszítették a spanyol Altea ellen. A 2014-es Constanta után a Dinamo a második román csapat, amely bejutott egy kontinentális kupaküzdelem végső fázisába.
Andrij Akimenko, a Dinamo ukránja jelenleg 83 góljával második az Európa-liga góllövőlistáján 153 védéssel (ebből 24 a negyeddöntőben) a bukaresti Vladimir Cupara áll az első helyen a kapusrangsorban.
A magyar válogatott egyik csillaga, a beállós Rosta Miklós 55 góllal segítette eddig együttesét a sorozat legjobb négy csapata közé jutáshoz.
A hazai versenyeken a Dinamo megvédte címét a román bajnokságban, és román kupagyőztes lett az elmúlt hétvégén, a döntőben 23–19-re győzte le a Constantát. A Flensburg 28–27-re elbukta utolsó Bundesliga-mérkőzését Eisenachban, és elszalasztotta a lehetőséget, hogy kvalifikálja magát a következő  Bajnokok Ligája-szezonra, így továbbra is a harmadik helyen áll a táblázaton.
A Dinamo edzője, Xavi Pascual jól ismeri a Flensburgot, hiszen a Barcelona edzőjeként hétméterespárbaj után elveszítette az Európa-liga (akkor még EHF-kupa)  2014-es elődöntőjét.

LÖWEN–FÜCHSE BERLIN

Ugyanezt az elődöntőt a 2021-es El-döntőben is megrendezték, amikor a Berlin 35–32-re megverte a házigazdákat Mannheimben, de a döntőt elvesztette a Magdeburg ellen. A hazai versenyeket is beleszámítva a Berlin a legutóbbi hét mérkőzését mind megnyerte a Löwen ellen.
A negyeddöntőben a Berlin hazai pályán döntetlent játszott a Nantes-tal (33–33), de a visszavágón nyert (37–30), míg a Löwen a negyeddöntőben összesítésben verte a Füchsét a középdöntő csoportjukban megelőző Sporting CP-t (32–29, 28–29).
Berlin összesített Európa-liga szezonmérlege 12 győzelem 14 mérkőzésen. A Löwen a kvalifikáció kezdetekor már szerepelt,  16 meccset játszott, és ebből 13-at nyert meg.
A Füchse Berlin 2014 óta nyolcadik EHF-döntős tornáján lép pályára, 2015-ben, 2018-ban (EHF-kupa) és 2023-ban (EHF-Európa-liga) trófeát nyert. 2012-ben az BL ginal fourban-ben is játszott Kölnben. A Löwen 2013-ban Nantes-ban szerezte meg a trófeát  a négyes EHF-kupa-döntőn (a finálét megnyerte a házigazdák ellen), majd a 2021-es El- négyes-döntőn a harmadik helyen végzett saját csarnokában.
Niklas Kirkelökke (80 gól a csoportkör kezdete óta, ebből 14 a negyeddöntőben) az El-szezon jelenlegi gólkirálya, míg az IHF Év játékosa, Mathias Gidsel jelenleg a berliniek házi gólkirálya. 69 góllal.
Fabian Wiede (a 2023-as EHF-döntők MVP-je) és Paul Drux részese volta Füchse összes európpai diadalának, köztük a 2015-ös és 2016-os IHF Super Globe két trófeájának. Csapattársuk, Hans Lindberg megnyerte a Bajnokok Ligáját (a Hamburggal).  Az EHF Kupa és az Európa-Liga (mindkettőt a Berlinnel) a Bajnokok Ligája és az EHF-kupa gólkirálya volt – a jelen szezon után elhagyja Berlint, hogy visszatérjen Dániába.
David Späth kapus volt a Löwen hőse a negyeddöntőben, összesen 31 lövést hárított a Sporting ellen – az U21-es világbajnok pedig a legmagasabb védési százalékot érte el az Európa-liga összes kapusa közül (37.39 százalék).
A német Bundesligában a Füchse megszerezte legalább a második helyet (jelenleg az SC Magdeburg mögött áll, miután múlt hétvégén 28–25-re legyőzte a Hannover-Burgdorfot; a Löwen 31–26-ra kikapott Gummersbachban, és jelenleg a tizenegyedik helyen áll.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, Hamburg. Sport1 14:45 SG Flensburg-Handewitt–Dinamo Bucuresti (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Deli Rita és Császár Gábor); Sport1 17:45 Rhein-Neckar Löwen–Füchse Berlin (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Deli Rita és Császár Gábor)