Skelleftea: három vesztes döntő után Le Mat-kupa? • SportTV

Skelleftea: három vesztes döntő után Le Mat-kupa?

2024. 04. 29. 15:14    
Olvasási idő: 2 perc

Végéhez közeledik a svéd nemzeti jégkorongbajnokság, amelynek trófeáját az egyik, a hoki BL-ből (CHL) is ismert klub szerzi meg: a Skelleftea tíz év – benne három (!) elvesztett nagydöntő – után a Skelleftea AIK vagy abszolút újoncként a Rögle BK veheti át a négy nyert mérkőzésig tartó döntő párharc végén.

Linus Lindström center a Skelleftea előző bajnoki címe idején még a klub U20-as csapatában játszott. Azóta átélt három vesztes nagydöntő sorozatot, s most talán az első győzelem előtt áll. A döntő párviadal első mérkőzésének győztes gólját ő ütötte a Rögle kapujába (Fotó: svenskafan.com)

Jó néhány éve közvetítjük a jégkorong BL (CHL) küzdelmeit, amelyet a szakma amolyan „svéd nemzetközi kupa” néven emleget, hiszen a 2014-ben útjára indított sorozat tíz befejezett idényéből hatszor svéd együttes győzött, s további négy döntőst is az SHL adott. Összesen hat csapatuk jutott a végküzdelembe, közülük a Rögle a 2021–22-es idényben megnyerte a BL-t, a Skelleftea pedig az idén finalista volt, de ott Gnfben vereséget szenvedett a hazai Servette-től 3–2-re.

A svéd bajnoki küzdelemsorozat idestova fél évszázada, 1975 óta az SHL (Svéd Jégkorongliga) keretei közt zajlik, lényegében változatlan szisztémával. A körmérkőzéses szakaszt 8 csapatos, ki-ki parharcokban vívott rájátszás követi, amelynek végső győztese megszerzi a bajnoki címet és átveheti az 1926-ban alapított  52 centis, 3.34 kilós ezüsttrófeát, a Le Mat-kupát.
Az idei, 52 meccses alapszakaszt a Färjestad nyerte meg 104 ponttal a tavalyi bajnok Växjö (99) és a Skelleftea (97) előtt, a Rögle csupán a 9. helyen végzett (70). A zöld-fehér klubszínű tavalyelőtti BL-győztes a negyeddöntőbe jutásért vívott külön rájátszásban először 2–0-ra legyőzte a 8. Timrát, majd a főtáblán söpréssel, azaz 4–0-val búcsúztatta először az alapszakaszgyőztes Färjestadot, majd a bajnoki címvédő Växjőt, azaz a döntő párharcig nem vesztett egyetlen mérkőzést sem! A felső ágon ugyanakkor a Skelleftea is 4–0-val nyerte meg a negyeddöntőjét a 6. Linköping ellen, de a 4. Frölundát csak döntő mérkőzésen tudta kiverni (3–3 után a hetedik találkozót 4–1-re megnyerve).

A döntő páros mérkőzés (szintén négy nyert meccsig tart) a pályaelőnnyel induló Skelleftea hazai Kraft Arena-beli  1–0-s győzelmével indult április 20-án (gólszerző: Lindström), majd két napra rá a Rögle ugyanott ugyancsak 1–0-val egyenlített (g.: Abois). Következett két röglei ütközet, ott két Skelleftea-győzelm következett, 3–2-re, illetve 2–1-re nyert a fekete-sárga alakulat (gólok: Lindholm 2, Lundberg, ill. Sundsvik, Bengtsson, majd Johnsson, A. Olsson, ill. Bengtsson).
Így jutottunk el 3–1-gyel az ötödik találkozóig, amelyet ismét a Kraft Artenában rendeznek.  Hazai győzelem esetén a Skelleftea 1978, 2013 és 2014 után negyedik alkalommal hódítja el a Le Mat-trófeát – jegyezzük meg, az elmúlt másfél évtizedben még ötször eljutott a fináléig a két nyertes döntő mellett, de 2011-ben a Färjestad, 2012-ben a Byrnäs, 2015-ban, 2018-ban ás tavaly a Växjö bizonyult jobbnak nála. Ám ha Rögle másodszor is nyerni tud, visaszamennek a csapatok az RBK (hivatalosan Rögle Bandyklubb) otthonába, s lejátsszák a hatodik döntő meccset is a sorozatban. Amúgy a zöld -fehérek dicsőséglistája jóval szerényebb hétfői vendéglátóiknál, csupán 2115 óta játszanak állandóan az évonalban, előtte kétszer is feljutottak, de előbb két év, majd egy szezon után visszaestek a HockeyAllsvenskan nevű másodvonalba. 2020-ban végeztek először az alapszakasz dobogóján, egy évre rá másodikat, tavaly megnyerték az alapsorozatot. A rájátszásban ezelőtt egyszer voltak döntősök, de 2021-ben elbukták a párharcot 4–1-re a Växjö Lakers ellen. (Abban az idényben nyerték meg a BL-t, még a svéd rájátszás előtt.)
A kérdés tehát: negyedik bajnoki cím, vagy folytatás az első Le Mat-kupa-diadalig…

SHL, bajnoki döntő, ötödik mérkőzés. Sport2 19:30  Skelleftea AIK–Rögle BK (kommentátor: Gyulai Miklós)