Fradi: összejön-e a negyedik bravúr? • SportTV

Fradi: összejön-e a negyedik bravúr?

2024. 05. 05. 09:55    
Olvasási idő: 3 perc

Dán nap lesz vasárnap a női kézilabda BL-ben, mindkét párban lesz a skandináv országnak képviselője. Minket persze elsősorban a második csata érdekel. Az FTC az elmúlt két idényben már három valószínűtlenül nagy tettet vitt véghez, tavaly hatgólos hazai vereség után fordított a negyeddöntőben, kétszer négygólos hátrány után utolsó másodperces góllal győzte le az Esbjerget az elődöntőben az MVM Dome-ban, idén a nyolcaddöntőben szintén hazai vereség után újra Franciaországban tudott fordítani. Most nagy izgalommal várjuk, sikerül-e a negyedik bravúr is…

Andrea Lekics szerint kis változtatásokkal sikerülhet újra a nagy bravúr is (Fotó: fradi.hu)

ODENSE–BIETIGHEIM

Egyik csapat sem szerepelt még a final fourban, ebből a párból tehát biztosan újonc csapat érkezik Budapestre.
Az első meccset Németországban a hazaiak négy góllal, 30–26-ra nyerték meg. Addig az Odense minden meccsét megnyerte a Bietigheim ellen 6.5 gólos átlagkülönbséggel. A csoportkörben is egymás ellenfelei voltak, az akkori odensei mérkőzést a dánok 42–29-re verték meg. Egy újabb siker a dánok 40. BL-győzelme lenne, összesen a 20. csapatként a sorozat történetében érné el ezt a számot. Annak ellenére, hogy a sorozatban kettővel több meccset játszott, a Bietigheimnek csak 17 góllal szerzett többet a német csapatnál (504, ill. 187). Utóbbi kapusának, Gabriele Moreschinak van a második legtöbb védése az egész mezőnyben (179). Nem kevesebb mint öt meccset játszott a klub dán csapatok ellen az idényben, mielőtt a múlt héten legyőzte az Odensét, kétszer kikapott ugyanattól az ellenféltől a csoportkörben, majd a nyolcaddöntőben egyszer győzött, egyszer ikszelt az Ikasttal.
„Erősen úgy gondoljuk, hogy nyerhetünk öt vagy több góllal, és készen állunk egy jobb mérkőzésre, mint múlt vasárnap. Hazai közönségünktől feldobva várjuk a mérkőzést, és mindent megteszünk a final fourba jutásért” – Ole Gustav Gjekstad, az odenseiek edzője az EHF BL-honlapjának.

ESBJERG–FTC

A Team Esbjerg egymás után harmadik alkalommal juthat el a négyes döntőbe, más dán csapat egynél többször nem szerepelt a minitornán.
A BL-sorozat tíz legjobb góllövője közül kettő, Nora Möth (87) és Henny Reistad (86) – mindkettő norvég – az Esbjerg játékosa.  Az érdi első meccs elvesztése (25–26) után a Fradi harmadszor is idegenbeli fordításra készül, eddig két francia ellenféllel – tavaly a Brest ellen a negyeddöntőben, idén a Metz ellen a playoffban – járt sikerrel hasonló akciója.
Az Esbjerg a legutóbbi három alkalommal legyőzte otthonában az FTC-t, a mostani csoportkörben is 27–23-ra. A Fradi az első meccsen 100. vereségét szenvedte el a BL-ben, most ha nem kezdi el a második százast, másodszor juthat el a final fourba, amely klubja futballstadionjától, illetve saját csarnokától néhány száz méteren belül kerül megrendezésre, miután a tavalyi bravúros ezüst előtt korábban még sosem jutott el a négyes döntőig.
Mindkét együttes hétközi bajnokin van túl, egyaránt sikerrel. A dánok Reistad nélkül felállva 33–26-ra győztek a Sonnderjyske ellen, a Fradi újabb lépést tett a bajnoki cím felé a Budaörs elleni 39–27-tel.
„Sokat beszéltünk róla, hogy a védelmünknek hogyan kell elvinnie minket az első mérkőzésen, és nem hiszem, hogy ez változott volna erre a meccsre. Annak ellenére, hogy Magyarországon sok lövést és passzt rontottunk, továbbra is úgy gondoljuk, hogy a védekezésünknek erősnek kell lennie egy olyan csapat ellen, ahol sok kiválójátékos van, és amely saját erőből is helyzeteket teremt” – vélte Rikke Iversen beálló, a dánok harmadik norvég klasszisa.
„Nagyon várom a visszavágót, amelyen kicsit jobban meg kell fékeznünk Reistadot, egyértelműen ő volt ellenfelünk legjobbja az első mérkőzésen. Ezen kívül azt remélem, hogy támadásban okosabbak, hatékonyabbak leszünk – képesek vagyunk rá, hogy nyerjünk, de javulnunk kell ezekben” – mondta a klubja honlapjának Andrea Lekics.
Mi a magunk részéről szeretnénk „győzelemre fordítani” helyszíni kézilabdás BL-negyeddöntős közvetítéseinket. Az eddigi két csatából egyet „nyertünk” a Győrrel a Viking, egyet „vesztettünk” a Veszprémmel az Aalborg ellen, amikor az idegenbeli meccset Skandináviából helysz0ni kommentálással adtuk, most egy ismét „győznénk” legalább két góllal a Blue Water Dokkenben, mert az újabb sportágtörténelmi sikert jelentene – másodszor vehetne részt két magyar klub is a keddi BL-final four sorsoláson, amelyet a hölgyeknél harmadszor, az uraknál először a Sport TV budapesti stúdiójában rendez meg az európai szövetség. Ott, ahol a hagyományos Harmadik Félidőben a Fradi meccs után tüzetesen elemezzük mindkét BL-sorozat negyeddöntő párharcainak történéseit is.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA. Negyeddöntő, visszavágó. Sport1 13:15 Odense Handbold–SG BBM Bietigheim (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Kopornyik Zsolt); Sport1 15:45 Team Esbjerg–FTC-Raiul Cargo Hungaria (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Kopornyik Zsolt)
Sport1 17:45 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András, vendégek: Borsos Attila és Császár Gábor)