A Barca bajnok lehet a Riazorban • SportTV

A Barca bajnok lehet a Riazorban

2018. 04. 29. 11:43    
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap három mérkőzéssel jelentkezünk a LaLiga 35. fordulójából. Három dobogóesélyest is mutatunk, az Atlético és a Valencia jelen állás szerint a pódium második, illetve harmadik helyéért áll versenyben, a Barcelona pedig egyetlen pont megszerzésével is véglegesítheti 25. bajnoki címét.

ALAVÉS–ATLÉTICO MADRID

Az egykori UEFA-kupa-döntős (2001) stadionjába látogat az ióutódkupa, az Európa-liga döntőjébe igyekvő Atlético Madrid. Diego Someone kerete meglehetősen szűk, ezzel együtt sem zárható ki, hogy a városi rivális Realhoz hasonlóan két elődöntő közt a lehető legtöbb használható tartalék játékost is a kezdőbe vezérli az argentin mester. Noha az őszi BL-indulás szempontjából teljesen minden mindegy, hogy a 2. vagy a 3. hely jut a matracosoknak, a végén, a szurkolók azonban számon tartják a (ritka) alkalmakat, amikor csapatuk a másik madridi óriás előtt végez.
A házigazda Alavés számára kisebb presztízstétje van csupán a találkozónak, a bennmaradás már bizonyos és a jelenleg 13. baszk együttes józan számítások szerint maximum a 10-11. pozícióért lehet harcban az idény befejezéséig.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 15 mérkőzés–5 Alavés-győzelem–4 döntetlen, 6 Atlético-győzelem/13–20-as gólkülönbség; Vitoriában: 7–4–2–1/8–1; a 2016–17. idényben: Madridban 1–1, Vitoriában 0–0, ebben a bajnokságban Madridban 0–1.)

VALENCIA–EIBAR

A Valencia az idény nagy részében tartotta biztos dobogós helyét, ez azonban az elmúlt néhány fordulóban megváltozott. A Real Madrid úgy tűnik, lehajrázza a denevéreseket. Ám mivel a királyi gárdára még vár a Clásico Barcelonában és egy nem könnyűnek ígérkező mérkőzés Sevillában is, még talán visszaelőzhet a Turia-parti csapat, ehhez azonban a fővárosiak sarkában kellene maradnia. A három pontot tehát mindenképpen otthon kellene tartania a Mestallában a masszív Eibar ellen, amely már lényegesen vissza sem csúszhat, de előre sem léphet a táblázaton. A hazaiaknak dupla „elszámolni valójuk” is van a baszkokkal, mert ősszel Eibarban is kikaptak, tavaly pedig a Mestallában súlyos, 4–0-s vereséget szenvedtek ellenfelüktől.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 7 mérk.–3 Valencia-győz.­–1 dönt.–3 Eibar-győz./10–9-es gólkül.; Valenciában: 3–2–0–1/7–5; a 2016–17. idényben: Eibarban 1–2, Valenciában 0–4, ebben a bajnokságban Eibarban 1–2.)

DEPORTIVO–BARCELONA

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A Barca 12 ponttal vezet jelenleg az Atleti előtt, ami azt jelenti, hogy egyetlen pont megszerzésével is véglegesítheti bajnoki címét, amely jubileumi, 25. lesz a klub történetében.
A La Coruna-i mérkőzés előtti sajtótájékoztatón nem is a cím megszerzése, hanem Iniesta távozása, a valószínűleg elmaradó Real-díszsorfal a Clásicón és Valverde mester jövője volt a fő téma. Az edző elismerte, egy az egyben nehéz, szinte lehetetlen lesz a távozó játékmester pótlása. „Beszéltem Andrésszel, de nem fogom elmondani, miről. Iniesta csaknem pótolhatatlan játékos. Nehéz elképzelni, hogy hasonlót fogunk találni. Ha egy ilyen szintű játékos távozik egy csapattól, az óhatatlanul átalakítja a játékot, új egyensúlyt kell keresni.”
A csapat vasárnap már bajnok lehet, ezért az érdeklődés fokozatosan a jövő heti Clásico felé fordul, amelynek kapcsán sokadszor is felvetődött a Real esetleges díszsorfal-állásának kérdése. „Sokat beszélnek a díszsorfalról, arról is folyik a szó, mikor játszunk a Bernabéuban. Ez az egész díszsorfal-téma eléggé eltorzult, főleg Madrid-Barcelona relációban. Furcsa érzésük van, úgy tűnik, inkább az ellenfél megaláztatása áll a madridiak gondolkodásának középpontjában, mint a tiszteletadás. Andrés megérdemelné, hogy az egész stadion díszsorfalat álljon neki” – jegyezte meg a mester, akit az esetleges távozása körüli szóbeszéd sem zavar. „Ez csak spekuláció. A következő szezon végéig szól a szerződésem, és én elégedett és boldog vagyok itt” – fejezte be mondandóját a katalánok mestere.
Ha már díszsorfal-téma, akkor valószínűleg a Depor játékosai megadják a tisztelet e módját a múlt héten Copa del Reyt nyerő katalánoknak. A hazaiak számára csak mindhárom pont megszerzése, s ezzel a bajnokavatás elodázása jelentene halvány reménysugarat a az élvonalban maradásra.
Az esetleges címvéglegesítést a stadionban nyilván megünneplik a vendég szurkolók, a barcelonai diadalmenet tervei azonban már készen állnak. (Az már csak külön elégtétel lenne, ha díszsorfal ide vagy oda, a bajnoki trófeát a Clásico után adnák át a Barcának. Az egyensúlyra kényesen ügyelő profiliga, az LFP aligha tesz ilyen gesztust a katalánoknak a madridiak kárára…)
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 71 mérk.–21 Deportivo-győz.­–18 dönt.–52 Barcelona-győz./103–211-es gólkül.; La Corunában: 48–18–10–17/58–82; a 2016–17. idényben: Barcelonában 0–4, La Corunában 2–1, ebben a bajnokságban Barcelonában 0–4.)

LALIGA, 35. forduló. Sport2 16:15 CD Alavés–Atlético Madrid (kommentátor: Matuz Krisztián); Sport2 18:30 Valencia CF–SD Eibar (kommentátor: Farkas Norbert); Sport1 20:45 Deportivo La Coruna–FC Barcelona (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)