A legtöbbszörösök csatája a nyitó napon • SportTV

A legtöbbszörösök csatája a nyitó napon

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 26. 01:02    
Olvasási idő: < 1 perc

A legrégebbi, folyamatosan évente megrendezett hokitornát, a Spengler-kupát ismét a Sport TV-n láthatják a sportág szerelmesei. A nyitó napon az a két együttes is összecsap, amelyek a legtöbbször emelhették fel a hatalmas serleget: a rendező HC Davos és a mindig változó összetételű vegyes csapat, a Team Canada.

Az 1923 óta négy esztendő kivételével minden évben megrendezett seregszemle rendszere is változott, ám az elmúlt évtizedekben kikristályosodott. A mindenkori hat együttest két csoportba, a svájci hoki hőskorának (1930-as évek) nagy játékosairól elnevezett Cattini- és Torriani-csoportba sorolják. A háromcsapatos csoportokban körmérkőzést rendeznek, az elsők közvetlenül az elődöntőbe jutnak, a 2.-3.-ak keresztbe játszanak a maradék két elődöntős helyért. Ezután következik a „klasszikus” elődöntő, majd a finálé. A harmadik helyért nem játszanak, így összesen 11 mérkőzésből áll a torna, és aki elsőre kikap, még lehet végső győztes is.
Márpedig valamelyik nagyágyú elsőre ki fog kapni – este.  A délutáni meccset a Torriani csoportban a cseh Ocelári Trinec játssza a nézőink által is ismert KHL-es „Magnyitkával”, azaz a Metalurg Magnyitogorszkkal. Az orosz együttes korábban – nem manapság – kétszer is bejutott a fináléba. 1999-ben még kikapott a német Kölner Haiétól, 2005-ben viszont legyőzte a Team Canadát.
Ez utóbbi csapatot évente az Svájcban játszó kanadai légiósokból állítják össze, akikhez az anyaországból is csatlakoznak néhányan, igaz, nem NHL-korongozók. Viszont olyan kiváló játékosok ők is, hogy a négy (vagy öt) találkozón úgy össze tudnak rázódni, hogy az eddigi kiírásokban 24(!) alkalommal eljutottak a döntőig, ebből 15-ször el is hódították a trófeát. Ugyanannyiszor győzött a rendező HC Davos – a tornát a festői svájci sí- és hokiparadicsomban játsszák –  40 fellépésének győzelem-vereség mérlege 15-25. Ez a két gárda küzd meg egymással este.

A legutóbbi három alkalommal a kanadai vegyes csapat nyerte meg a tornát,  a tavalyi fináléban a vb-re készülő svájci válogatottat verte meg. Az elmúlt két Davos–Team Canada döntőt 2006-ban és 2012-ben játszották, előbbit a svájciak, utóbbit a juharlevelesek zárták győztesen.

Azaz szuper nyitómeccs lesz a Cattini-csoportban, amely akár a szilveszteri fináléban is megismétlődhet…

SPENGLER-KUPA jégkorongtorna, csoportmérkőzések. Sport2 15:00 HC Ocelári Trinec–HK Metalurg Magnyitogorszk, 20:15 HC Davos–Team Canada (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Balogh Tibor)