A Juve vagy a Milan nyolcadszor? • SportTV

A Juve vagy a Milan nyolcadszor?

2019. 01. 16. 10:25    
Olvasási idő: 2 perc

Az 1988-ban először kiírt Olasz Szuperkupa 31. mérkőzése következik, amelyet „jubileumi”, 10. alkalommal rendeznek Itálián kívül. Az aktuális színhely a szaúd-arábiai Dzsidda, a két résztvevő a trófea történetének két legtöbbszörös győztese, a Juventus FC és az AC Milan, amelyek eddig 7-7 alkalommal nyerték el a díszes serleget.

CR7 gólját ünnepli a San Siróban novemberben. Lesz-e hasonló jelenet januárban Dzsiddában, az Abdullah Király Sportközpontban is? (Fotó: Getty Images)

Elvileg a szuperkupáért (az „ős” angol Charity Shield nyomán egy-egy ország – később egy-egy kontinens – bajnokai és kupagyőztesei (illetve nemzetközi kupagyőztesei) vívnak meg, többnyire egy-egy idény elején. Kivéve persze, ha egy adott országban ugyanaz az együttes nyeri meg a bajnokságot és a nemzeti kupát. Esetünkben ez a helyzet: a Juve 34. Serie A- és 13. Coppa Italia-győzelmét egyaránt megszerezte a 2017–18. évi idény során. Ilyenkor két megoldás lehetséges: vagy a bajnoki másodikkal, vagy a már legyőzött kupadöntőssel küzd meg a duplázó. Az olaszok a második megoldás hívei, s mivel a torinói zebrák négyszer egymás után dupláztak, most negyedszer ismétlik meg egymás után a kupadöntőt a szuperkupa-meccsen is. Érdekesség, hogy a legutóbbi háromból csak ez elsőt (2015, Sanghaj) sikerült megnyerniük, a Lazio ellen 2–0-ra, tavalyelőtt és tavaly, Dohában és Rómában a Milannak (1–1, tizenegyesekkel: 4-3), illetve a Laziónak (3–2) sikerült visszavágnia.

Amúgy a két mérkőző fél messze a Supercoppa Italia két legeredményesebbje, a 7-7 siker mellett a Juvénak van 6, a Milannak három további vesztes mérkőzése is. A közös halmaz nem túl nagy: a fekete-fehérek 13, a vörös-feketék 10 szerepléséből csak kettő volt egymás elleni, mindkettő 11-esekkel dőlt el – ellenkező oldalra. Először 2003-ban játszottak 1–1-et, s nyert a Juve 11-esekkel 5-3 ra (a jobb emlékezetűeknek nem újdonság: ugyanabban az évben a BL-döntőt is ők játszották, ott is eljutottak a rúgópárbajig, amit speciel a Milan zárt győztesen…), aztán jött a már emlegetett két évvel ezelőtti Milan-siker (1–1 után 4-3 a 11-esekkel).
Sokak számára különleges lesz a dzsiddai összecsapás, a leginkább talán Gonzalo Higuaínnak: az argentin vb-ezüstérmes hivatalosan a Juve játékosa, jelenleg kölcsönben a Milanban játszik, s állítólag Allegri a nyártól ismét idényt tart rá. (Miként egy másik olasz edző, a Chelsea-t irányító Maurizio Sarri is, no meg a rossonerók szakvezetője, Gennaro Gattuso is marasztalná…)
Ha pályára lép, minden bizonnyal mindent megtesz, hogy borsot törjön ”tulajdonosa” orra alá.

Mindenesetre a Juve a bajnoki címek és a nemzeti kupagyőzelmek számában simán veri a Milant, a BL végső sikereket és az európai Szuperkupát tekintve jóval el van maradva tőle (a vesztes BEK-/BL-döntőket tekintve nem, abban rekorder a 7 bukott fináléjával). Most egy újabb trófeával kapcsolatban döntik el ők ketten, melyikük a jobb…

OLASZ SZUPERKUPA-MÉRKŐZÉS.  Sport1 17:45 Juventus FC–AC Milan (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs és Várhidi Péter)

Cookie beállítások