Giannis az MVP, és keleten háború közeleg • SportTV

Giannis az MVP, és keleten háború közeleg

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 03. 18. 14:35    
Olvasási idő: 4 perc

Aki figyelemmel kísérte a Sport TV vasárnapi NBA-közvetítését, két végleges következtetést is leszűrhetett a meccsből. Giannis az MVP és keleten olyan kemény és kiszámíthatatlan rájátszás vár ránk, amilyen hosszú évek óta nem volt. A Bucks és a Sixers is kőkemény.

Na ki jut tovább, fiúk? (Fotó: Stacy Revere/Getty Images)

Vasárnap összecsapott a Malcolm Brogdont nélkülöző Milwaukee Bucks és a Philadelphia 76ers. Olyan meccset játszottak ők ketten, ami után minden NBA-rajongó megnyalhatta mind a 10 ujját. Röviden ez történt:

Tehát szoros meccsen 130-125-re nyert a Sixers. Az utolsó pillanatig kiélezett találkozón kőkeményen egymásnak ment két keleti nagyhatalom, és annak két szupersztárja is megküzdött egymással:

Ez az, amire ki van éhezve a rájátszáshoz közeledve minden szurkoló, hogy éles meccseken ekkorákat küzdjenek egymással a csapatok. Most a keleti harmadik helyen álló Sixers volt a jobb, nem kicsit Joel Embiid parádéjának köszönhetően. A center amellett, hogy 40 pontot, 15 lepattanót, 6 gólpasszt, 3 labdaszerzést és 1 blokkot összehozott, a sorsdöntő szituációkban is mindig helyén volt a keze és az esze. Ezzel ellensúlyozta azt, hogy Giannis Antetokounmpo bődületes karriercsúcsot ért el 52 pontjával (mellette 16 lepattanóval, 7 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 1 blokkal). Eddig 44 volt a legjobbja.

És hogy ez hogyan kapcsolódik a címben megfogalmazott állításokhoz?

Giannis az MVP:

Lehet, hogy vesztes meccsen csinálta ezt Giannis Antetokounmpo, de ezzel a teljesítménnyel az egész éves kiegyensúlyozottan kiváló teljesítményét még meg tudta koronázni. Ha valaki már megszokta volna, hogy Giannis minden meccsen remekel, most kapott egy újabb dózist abból, mire is képes a „Görög Szörny”. Leírni is elképesztő a 27,5 pontos, 12,7 lepattanós, 6 gólpasszos, 1,4 blokkos és 1,3 labdaszerzős átlagokat, de Giannis így áll pillanatnyilag. És bár most kikapott a Bucks, 3 meccses előnnyel ligaelső.

Nagyon nagy bakiknak kellene jönnie, hogy ne Giannis legyen az MVP.

Ne feledd, hogy mit művelnek!

És most tisztelegjünk egy kicsit a képességei előtt, és jöjjünk rá, mennyire el vagyunk kényeztetve mi NBA-szurkolók. Hiszen jelenleg nem akármilyen játékosok pattogtatnak, és nem is akárhogyan a ligában. Van egy olyan baj a modernkori NBA-vel, hogy beleszokunk az emberfeletti teljesítményekbe. Pedig szerencsénk van, csak a jót könnyű megszokni (időrendi sorrenben haladunk a példáinkkal):

  • LeBron James a 2004-05-ös szezon óta konstans brutálisan jó játékos, nem véletlenül van a GOAT-vita (ennek részleteibe nem megyünk bele). De 15 szezon óta senki nem kapja fel a fejét arra, ha James játszik egy 27-8-8-as meccset, és a szezon végén ehhez közelítő átlaggal zár. Tudjuk, hogy rossz a Lakers, de ez az állítás ettől függetlenül igaz. Ha olvasod egy cikkben, hogy James a Knicks ellen 33 pontot dobott, 8 gólpasszt adott és leaszaedett 6 lepattanót, akkor felmegy a pulzusod? Vagy ahhoz az kell, hogy legyen ott Hezonja blokkja?
  • Steph Curry 2015-ben és 2016-ban MVP lett, és mindenki arról beszélt, hogy ő minden idők legjobb dobója, és úgy játszik, mint előtte soha senki. De mennyit hallunk arról manapság, hogy meccsenként annyi hármast dob ebben a szezonban, mint a második MVP-cím előtt, és hogy karrierje második legmagasabb pontátlagát hozza össze? Már nem tűnik kuriózumnak, pedig már most több triplája van 2018/19-ben, mint az első MVP-szezonjában.
  • Russell Westbrook a 2016-17-es szezonban összehozott egy tripla-dupla átlagos szezont. Mindenki erről beszélt, MVP is lett a szezon végén, de ezt megismételte 2018-ban, és most is így áll épp. És ki kapja fel a fejét, ha Westbrook tripla-duplát ér el egy meccsen? Már senki, megszoktuk tőle is. A pontatlága valóban alacsonyabb, mint az elmúlt két évben, de ettől még ki van pipálva ez a statisztikai mutató.
  • A 2018-as MVP James Harden 35,9 pontot átlagol éppen meccsenként. Utoljára ilyen magas pontátlaga egy bizonyos Michael Jordannek volt az 1986-87-es szezonban, és Jordan is csak ebben az egy szezonjában lépte túl. Harden legutóbb 30,4 pontos átlaggal zárt, és MVP lett.

És most csak négy játékost emeltünk ki, de Kevin Durant, Paul George, Kawhi Leonard, Joel Embiid, Nikola Jokic, Damian Lillard, Kyrie Irving és még sokan mások is bombaformában vannak (a felsorolás távolról sem teljes, és semmilyen tudatosság nincs a sorrendben).

De Giannis elérte, hogy bátran eléjük helyezzük a teljesítményét. Csak nehogy az ő szörnyetegségét is megszokjuk idővel.

Keleti playoff:

Olyan keleti rájátszásharcok előtt állunk, amilyenre 9 éve nem volt példa.

Ehhez az kellett, hogy LeBron James nyugatra költözzön, és az, hogy beérjenek azok a csapatok, amelyeket hosszú évek alatt építettek bivalyerősre.

  1. Milwukee Bucks: Az előbb áradoztunk épp eleget Giannis Antetokounmpóról, és nem ő a csapat egyetlen fegyvere. Bár egyértelműen ő tud a legnagyobbakat sebezni.
  2. Toronto Raptors: Szorosan a Bucks mögött ott a Raptors. Kawhi Leonard virágzik, Kyle Lowryval lehet nem olyan jó barátok, mint DeRozan és Lowry, de a pályán remekül kijönnek, és még van egy Sikama, egy Ibaka, egy Gasol, egy Green… Élmény a Raptorst is nézni, és nem véletlenül áll 70 százalékon a csapat.
  3. Philadelphie 76ers: A keleti harmadik most nyert a Bucks otthonában, egy rendkívül szoros meccsen. Legalább 5 olyan játékos van a keretben, aki meccset tud nyerni a csapatnak. Tartom ezt az állítást: Figyelj oda a Sixersre!
  4. Boston Celtics: Mondhat bárki bármit, tűnhet úgy, hogy nincs együtt a csapat, lehet csak ötödik keleten, stb… De csak vessen egy pillantást mindenki a 2018-as rájátszásra, és jöjjön rá, hogy Stevens képes úgy összerántani ezt a csapatot, hogy kidőlhetnek belőle akárhányan, a Stevens-rendszerrel tud nyerni. Irvinggel megy az, ami tavaly ment, esetleg előrébb tudnak majd lépni?
  5. Indiana Pacers: A Pacersről külön írok, csodát tesz az edzői stáb, hogy Oladipo nélkül is képes lehet úgy rájátszásba jutni a csapat, hogy pályaelőnye lesz az első körben. Könnyen lehet, hogy ez végül nem jön össze, de ez így is szép teljesítmény. Nem valószínű, hogy az ötödik helynél hátrébb csúszik a Pacers.

Talán azt leszögezhetjük, hogy a Bucks-Raptors-Sixers-Celtics négyes kiemelkedik keleten, de hogy ki jut végül a keleti döntőbe, és onnan ki lép tovább a fináléba azt te sem tudod megmondani, ugye?  És épp ez a jó az egészben.

Szóval egy végtelenül kiélezett, kőkemény rájátszást várok ezektől a csapatoktól, és meg sem merem tippelni, ki jut el végül a siker kapujába.