Mit adott az NBA 2019-ben? • SportTV

Mit adott az NBA 2019-ben?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 12. 31. 16:09    
Olvasási idő: 4 perc

Itt az év utolsó napja, ezért összeszedtünk pár dolgot, amely miatt az NBA-szurkolók emlékezni fognak erre az évre. Vannak csodák, vannak gigaigazolások, fiatal szupersztárok, balhék, stb…Inkább nézzük, mi minden jutott eszünkbe.

A bajnokcsapat a trófeával. (Fotó: Getty Images)

Gigaüzletek

A 2019-es szabadügynökpiac, és a nyári átigazolások átrajzolták a liga térképét. Egyrészt ugye új bástyák épültek (Los Angelesben kettő is), másrészt marketing-szempontból is fontos szerződéseket kötöttek játékosok (Irving és Durant egyelőre még inkább ilyen igazolásnak tűnik), harmadrészt nyilvánvalóvá vált, hogy új trend alakult ki. Ez pedig a Nagy Párosok korszaka…Négy ilyen is összeállt a nyáron: James-Davis (Lakers), Leonard-George (Clippers), Irving-Durant (Nets), Harden-Westbrook (Rockets). Persze nem biztos, hogy ebből a négyesből kerül majd ki a bajnok, de a tendencia vitathatatlanul ez volt.

Kawhi Leonard tündöklése

Tegnap írtunk Leonardról bővebben. Nem véletlenül lett ő 2019-ben az Év férfisportolója az AP-nél. Amit a pályán mutatott, az egyszerűen csodálatos volt. Bajnoki címet szerzett Torontónak, majd a Clippersnél nagyjából ugyanazt folytatta, amit Kanadában elkezdett. Pár hete az is kiderült, hogy nyári döntésével – hogy a csúcson köszön el Torontótól, és egy szezon után távozik a csapattól – nem haragította magára a Raptors szurkolóit. Egyszerűen túl szép pillanatokat szerzett a kanadai kosárszurkolóknak.

Ez a videó pedig remekül összefoglalja azt az egy szezont, amit Torontóban töltött. Apropó, Leonard a Load management fogalmát is behozta a köztudatba.

A Toronto Raptors történelmi bajnoki címe

A Raptors bajnoki címe egy meseszép történet. Először lett kanadai bajnoka az NBA-nek, és ez persze elsősorban Kawhi Leonardnak volt köszönhető.

DE, és ez egy nagyon fontos dolog a Raptors számára. A csapat nem omlott össze legjobbja távozása után sem, Pascal Siakam és Fred VanVleet előrelépett, és a keleti élmezőnyben van még most is a csapat, 33 meccs után mindössze 4 százalékkal áll rosszabbul a Raptors, mint a 2018-19-es alapszakasz végén.

Nemzetközi NBA

A 2018-19-es alapszakasz végén majdnem minden fontosabb egyéni díjat külföldi kosaras zsebelt be: Az MVP görög (Giannis Antetokounmpo), az Év Újonca szlovén (Luka Doncic), az Év Védője francia (Rudy Gobert), a Legtöbbet Fejlődött játékos pedig kameruni (Pascal Siakam). Ehhez pedig hozzájön, hogy a bajnokcsapat kanadai. Eléggé nemzetközire sikerült az előző szezon ezek szerint.

A Golden State sérülései, egy dinasztia vége

Példátlan balszerencsével ért végen a Golden State Warriors dinasztiájának tündöklése. Kevin Durant (achilles) és Klay Thompson (keresztszalag) is olyan sérülést szenvedett a 2019-es döntőben, amely után hosszú időt (talán egy egész szezont) ki kell hagynia. Aztán az épülő Warriors még Curryt is elveszítette a 2019-20-as szezon elején…Fortuna nem fogadta kegyeibe a zsinórban 5 NBA-döntőt játszó csapatot 2019-ben. Nagyon nem… Durant sérülés hosszabb és rövidebb távon az egész NBA-re hatással lesz, hiszen egyike a világ 5 legjobb játékosának. A klub erőnléti és egészségügyi csapata sajnos elégtelenre vizsgázott 2019-ben.

A Lakers szétesése, majd felemelkedése

A Lakers 2019 első felében a legrosszabb szappanoperákat idézte. Végigkamuzták a szezon elejét, hogy türelmesek lesznek a csapat fiataljaival, de közben Luke Waltont ki akarták rúgni a rossz eredmények miatt, és elcserélték volna a fél keretet Anthony Davisért. Ettől nyilván a fiatalok elveszítettek minden motivációt, aztán LeBron James is megsérült. A csúcs pedig az volt, hogy Magic Johnson váratlanul egy meccs előtt bejelentette, hogy elköszön a klubtól.

Szóval pokoli félév volt az egész. Aztán nyáron csak sikerült megszerezni Davist egy csomó játékosért, és úgy tűnik, a kirakós darabkái ezzel egyszer csak a helyükre kerültek, a Lakers magabiztosan vezeti nyugatot. A Pelicans-nél pedig látszik világosan, hogy Ingram és Ball tényleg nem elég jó ahhoz, hogy egy franchise-t a sikerek útjára tereljen. Lehet, hogy Rob Pelinka egy zseni?

A szlovén csodagyerek

Luka Doncic megasztár lett. Az újoncszezonja is remekül sikerült, a szurkolók is azonnal megszerették, és kis híján beválasztották a kezdők közé az All-Staron.

Aztán a nyáriszünet után visszatért, és egy hatalmas lapáttal még rátett az első ígéretes szezonjára is. MVP szinten játszik, olyan megmozdulásai vannak, és olyan magabiztosan vezeti a csapatot 20 évesen, amilyenre még nem volt példa a ligában. Ne nevessen senki, tényleg nem, LeBron sem volt még ennyi idősen ilyen jó!

El vagyunk kényeztetve

Van egy James Hardenünk, aki 2019-ben olyan pontátlaggal zárt (36,1), amilyenre legutóbb Michael Jordan volt képes 1987-ben. Aztán a mostani szezonban pillanatnyilag 38,3-mal áll. 1963-ban, Wilt Chamberlain hozott össze jobb pontátlagot legutóbb ennél. Giannis Antetokounmpo MVP lett 2019-ben, erre rá tud tenni még egy lapáttal az eddig is emberfeletti teljesítményére. 30 pont, 13 lepattanó, közel 6 gólpassz és több mint 1-1 blokk és labdaszerzés meccsenként az átlaga, és alig félórát van a pályán…Tényleg egy Görög Szörny. Russell Westbrook lejátszotta zsinórban harmadik tripla-duplát átlagoló szezonját. Luka Doncic is közel van ehhez a jelenleg futó szezonban (29 pont, 9 gólpassz és 9,5 lepattanó meccsenként), LeBron James pedig 35. születésnapján épp vezeti a gólpasszrangsort. Már-már luxus ennyi kiváló játékost látni.

Zion Williamson

Most még csak rejtély, mire lesz képes, mert éppen futni és sétálni tanítják a meniszkusz-műtéten átesett messiást. Merthogy Zion Williamsonra úgy várt az NBA, mint a megváltóra, a csapatok azért veszítették sorra a meccseket, hogy nagyobb esélyük legyen elsőként draftolni.

Az előszezonban meggyőző volt, akárcsak előtte a Duke-on és a középiskolában, de a nagyok között tétmeccsen még nem láttuk. Ettől függetlenül a Jordan branddel megkötötte minden idők legjobban fizető, újoncnak járó cipőszerződését. Kíváncsian várjuk, hogy felépüljön, és reméljük, nem lesz igaza a kétkedőknek, és csodás karriert fut majd be.

Lillard és Kawhi meccsnyerője

Kawhi Leonard Sixers elleni meccsnyerője lesz szerintünk a leginkább felejthetetlen momentuma az évnek. Erre gondolunk:

Damian Lillard pedig ezzel a triplával küldte haza az Oklahoma City Thundert:

Kína vs NBA

Nagyon veszélyes vizekre evezett Daryl Morey, a Houston Rockets GM-je, amikor egy Hong Kongot támogató tweetet tett közzé. Bár ő sem gondolhatta, hogy ezzel olyan vihart kavar a liga körül, ami meghatározza a 2019-es nyarat, és sokak szerint a jövőben a fizetési sapkát is befolyásolhatja majd az incidens. A szálak egészen a legnagyobb kínai cégekig elértek, sőt a legfelsőbb politikai szintekig, még Donald Trump is megszólalt a témában. Kína szörnyen túlreagálta a dolgot, amikor egy klubvezető miatt az egyész NBA-t akarta büntetni, az NBA beijedt, hogy a Kínából származó rengeteg pénztől elesik majd, de végül kiállt Adam Silver a nyilvánosság elé, és azt mondta, az NBA továbbra is a szólásszabadság fellegvára lesz majd. Hogy a háttérben mi történt, nem tudjuk, de egy ideje nem hallani a nagy feszültségről, Morey pedig GM maradt.