Fordulózárás, korábbi kupagyőztesekkel • SportTV

Fordulózárás, korábbi kupagyőztesekkel

2020. 01. 12. 12:31    
Olvasási idő: 2 perc

A Copa del Rey második fordulójából nyolc mérkőzés maradt vasárnapra, amelyeken 6 LaLiga-csapat is fellép. Mi közülük azt a két meccset közvetítjük, amelynek élvonalbeli résztvevője egynél többször elhódította már a mindenkori spanyol államfőről elnevezett trófeát.

Nolito, az öreg harcos a bajnokságban már nem mindig kezdő, de a kupában még sokat segíthet az andalúz együttesnek (Fotó: Getty Images)

ESCOBEDO–SEVILLA

Az Union Monranesa Escobedót 1907-ben alapították. A több mint százéves egylet  fennállása során gyetlen alkalommal játszott a harmadvonalban, 1967–68-ban még azt hívták Tercera Divisiónnak, azóta a spanyol elnevezés már a negyedosztályt fedi. A legjobb kupaszereplése az 1992–92-es harmadik forduló volt, ezt állíthatná be a Sevilla elleni bravúrgyőzelemmel.

A vendég andalúz klub a spanyol futball egyik ékköve, a kupa 117 befejezett sorozatából nyolc alkalommal verekedte el magát a döntőig – először 1935-ben, legutóbb két éve – , s ebből öt alkalommal el is hódította a serleget. Az eddigi utolsó győzelem éve 2010, azóta két finálét is vívtak a piros-fehérek, de mindkettőt elveszítették a Barcelona ellen.

Az Escobedo jelenleg a negyedosztály 18 csoportjából a 3. számúban szerepel és  34 pontjával a 6. helyet foglalja el. A Sevilla a 4. – BL-helyet jelentő – pozíciót foglalja el a LaLigában. A hazai csapat az előző kupafordulóban bravúros győzelmet aratott a nagy múltú, most éppen másodosztályú Málaga kiverésével, a gól nélküli első félidő után Pablo Quintanilla (52. perc) és Dali (84.) találatával érte el sikerét. A Sevilla idegenben a Bergantinost verte meg 1–0-ra, Koundé góljával. Lopetegui edző december közepén csak két-három állandó kezdővel állította fel csapatát, aligha kezd most legerősebb  tizenegyével.

CEUTA–REAL SOCIEDAD

Adnan Januzaj (jobbról) mesterhármast szerzett az első körben, ezzel ő a baszkok házi kupagólkirálya (Fotó: Getty Images)

Vasárnapi második találkozónkon is egy Tercera División-csapat fogad egy exkupagyőztese. A hazai AD Ceuta FC jogelődje, a CA Ceuta fennállása első 12 idényéből tizenegyet a másodosztályban töltött – egyszer 1961-ben második is volt, de akkor az nem ért feljutást – ,  aztán a hetvenes évek elejém két esztendő alatt visszazuhant a negyedosztályba, ahonnan azóta sem vezetett visszaút felfelé. Az elmúlt hét bajnoki idényt is ott töltötte a csapat, jelenleg a 10. csoport negyedikje. Az első kupafordulóban a most éppen másodosztályú Numanciát győzte le, 1–1 és hosszabbítás után 11-esekkel 3-2-re felülkerekedve. 1960-ban, 1962-ben és 1967-ben már járt a kupa legjobb 32 csapata között oda juthatna most is a Real Sociedad kiverésével.

A baszkok második számú együttese persze jóval nagyobb kupamúltat tudhat magáénak, összesen 7 alkalommal jutott el a fináléig 1909 és 1988 között, kétszer (1909-ben még a jogelőd Ciclista San Sebastianként, majd 1987-ben) a trófeát is elhódította. Ebben az idényben kiválóan rajtolt a LaLigában, ám később kissé megtorpant, így is az 5. helyet foglalja el, négy ponttal elmaradva a negyedik Sevillától. A december közepi kupafordulóban ugyan nem a legerősebb csapatával állt fel, de 1fgy is „körrekordként” 8–0-s győzelmet aratott  a negyedosztályú Becerril Campos  ellen Palenciában. A gólok közül a belga válogatott, vb-bronzérmes Adnan Januzaj hármat (ezzel holtversenyben vezette is a kupa góllövőlistáját) ért el, a svéd válogatott Alecxander Isak kettőt szerzett, mellettük még  Le Normand, Rubén Pardo és Barranetxea talál a kapuba. Közülük egyedül a francia játszott 10-nél többször a kezdőben, azaz Imanol Alguacil mester is – sok más kollégájához hasonlóan – a B-csapattól várta el a kupatovábbjutást. Ez egy negyedvonalbeli ellenféllel szemben egyszer már sikerült, vélhetőleg most is hasonló módszert választ.
S aki még egy kis spanyol focit szeretne látni, annal szeretettel ajánljuk a Betis szombati meccsének közel egyórás összefoglalóját, felvéltelről.

COPA DEL REY, 2. forduló. Sport1 12:00 UM Escobedo–Sevilla FC  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Hegyi Iván); Sport2  16:00 AD Ceuta–Real Sociedad  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 19:00 Portugalete––Real Betis Balompié (öf., felv., kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)