Barca: várják a Setién-feltámadást!… • SportTV

Barca: várják a Setién-feltámadást!…

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 30. 08:05    
Olvasási idő: 3 perc

Két nagy kupaóriás maradt hátra a Copa del Rey nyolcaddöntőjéből az utolsó játéknapra, csütörtökre. A kuparekorder, 30 trófeás Barcelona otthon, az öt kupasikerével örök-7. Sevilla idegenben hajt a maradék két negyeddöntős hely megszerzéséért – mi mindkettejük mérkőzését élőben közvetítjük.

Enrique "Quique" Setién egyelőre állja az újságírók rohamait… (Fotó: Getty Images)

BARCELONA–LEGANÉS

A balsikerű szaúdi Spanyol Szuperkupa után váltott a kispadon a Barcelona vezetősége. Noha a csapat – akkor még – vezette a LaLigát és veretlen csoportelsőként simán jutott be a BL-nyolcaddöntőbe. Kevés klub van a világon, amely ilyen helyzetben trénert cserél ­ – a katalán óriás ebben (is) unikális. A csapat történetében ez nem szokásos eset: ezt megelőzően Louis van Gaalt bocsátotta el a Barcelona, 2003 januárjában, azaz 17 (!) esztendővel ezelőtt…

Az új mesterről, Quique Setiénről köztudott, hogy a Cruyff-, Guardiola-féle labdatartós, rengetes passzos, „tikitakás” játékmód híve. Nos a három általa vezényelt meccsen tovább is nőtt az eddig is roppant tekintélyes labdabirtoklási ráta, csak éppen az eredményesség tűnt tova. A Granada ellen otthon is csak egy nyögvenyelős győzelmecske sikeredett Messi felvillanó zsenijével, a kupameccsen az argentin szupersztár nélkül csak egy 94. perces Griezmann-góllal sikerült továbbvergődni (2–1), aztán jött a valenciai zakó (0–2). Három tétmeccs, 3 gól, a meccsenkénti 1-es átlag   Barca-mércével mérve szánalmasnak minősíthető.
A kiesőjelölt, utolsó előtti Leganéstől aligha kell tartani, sokkal inkább azt figyeli mindenki, ki fog itt (Messin kívül) gólt lőni. Griezmann hiába világbajnok, Eb-gólkirály, egyelőre nem tud az argentin méltó társa lenni. Olyan, mint mondjuk Suárez, aki térdműtetétje miatt hosszú hónapokra, lehet hogy az idény végéig  is kiesett.
Persze, három mérkőzésből végleges következtetéseket levonni dőreség lenne, de aggódva figyelik a Barca-fanok a Camp Nou minden egyes rezdülését. Például, hogy akar-e a vezetőség megoldást a heveny középcsatárproblémára. Állítólag a tárgyalások elakadtak a Valenciával Rodrigo Morenóval kapcsolatban, a másik két kiszemeltet, Aubameyangot az Arsenalból vagy Lautaro Martínezt az Interből nehéz idény közben elcsábítani.
„Mindenekelőtt elégedett vagyok azzal, ami van. Persze, érdeklődünk játékosok iránt, de én mindig azt mondom, ha jön valaki annak örüljünk, ha nem, azokkal kell dolgozni, akik éppen a klubnál vannak” – mondta Quique Setién. Az elnökkel való megbeszélést firtató újságíróknak ezt mondta: „Az elnök úr türelméről biztosított. Azt mondta, annyi ideje sem vagyok itt újra, hogy minden alkalmazott nevét ismerjem, van időm, dolgozzak csak nyugodtan.” Faggatták persze a játékmódról is. „Több olyan játékos van itt, akik már sok mindent tudnak a klubról. De vannak olyanok is, akik újak, és nincsenek tapasztalataik a klub DNS-éről.  Tisztában vagyunk a várakozásokkal és az eredménykényszerrel is. Sok tennivalónk van még, de szerencsére a játékosok intelligenciája nagy segítség” – fejezte be mondandóját a Barca két hete a padra ültetett szakvezetője.
A Barca 30 kupagyőzelméból négy (sorozatban) az elmúlt öt évben született, a Leganés nagyjából manapság éri el kupa-fénykorát. 2017 előtt mindösze egyszer jutott el a nyolcaddöntőig, azóta sorozatban háromszor. A legjobb szereplése 2018-ban volt, akkor a Real Madridot (!) is kiverve az elődöntőig jutott, amelyben a Sevilla állta útóját.
A két csapat összesen 7 meccset játszott eddig, ebből hatot a Barca megnyert, az egyetlen Leganés-győzelem a Butarque-ben született 2018 őszén, 2–­1-gyel. Ebben az idényben a Barcelona úgyszintén Délnyugat-Madridban  2­–1-re győzött, a gólokat Busquets és Vidal szerezte. A csütörtöki az első kupameccs lesz a két együttes közös történetében.

MIRANDÉS–­SEVILLA

A szokásos dél-amerikai koprodukció még mindig működik Sevillában. A Levante alleni meccs első két hazai gólját a képen ünneplő argentin Luis Ocampos és brazil Fernando Reges szerezte (Fotó: Getty Images)

Kedden és szerdán az összes kiscsapat kiesett, a Mirandés maradt az egyetlen nem LaLigás együttes a mezőnyben. A 10. helyen áll a másodvonalban, a nem túl fényes bajnoki szereplést eddig a kupamenetelésével tette szalonképessé szurkolói szemében. Az első fordulóban a Courxót (3. o.) hosszabbításban 5–3-re, a másodikban  UCAM Murciát (3. osztály) ugyancsak hosszabbításban 3–2-re verte meg, majd követjkezett az élvonalbeli Celta ellen 2–1, a változatosség kedvéért hosszabb0tásban. (A sorminta szerint most esetleg egy hosszabbításos 1–0 következne, ezt azonban az elkötelezett  Mirandés-rajongókon kívül senkisem venné szívesen – mert ez csak egy gól nélüli 90 perc után alakulhatna így…)
A Sevillának jó idénye van – eddig, A bajnokságban harmadik a két Clásico-óriás mögött, még a Barcával szembeni hatpontos hátránya sem tűnik soknak. Az El-ben továbbjutott csoportjából, a kolozsvári CFR ellen kell majd folytatnia február közepén. A kupában pedig 1–0-ra győzte le a Bergantinost (4. o.), 5–0-ra az Escobedót (ugyancsak 4. o.), végül már hazai pályán 3–­1-re az élvonalbeli Levantét, azaz mindössze egyetlen gólt kapva menetelt a nyolcaddöntőig.
A két csapat eddig mindössze két mérkőzést váltott egymással. Négy éve ugyancsak a nyolcaddöntőben Miranda de Ebróban 2–0-ra, otthon 3–0-ra nyert a Sevilla, az öt gólszerzőből (Vitolo, N’Zonzi, Iborra, Juan Munoz, Coke) már egy sem a klub tagja, noha mind még aktív játékosok. Juan Lopetegui együttese egy hazahívott légióssal is tovább erősödött az átigazolási időszakban, a legutóbb 5 éve otthon játszó Suso angliai és olaszországi légióskodás után a Milanból igazolt Sevillába.

 

COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport1 18:45 FC Barcelona–CD Leganés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1  21:00 CD Mirandés–Sevilla FC  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor)