Lesz-e baszk "házidöntő" 93 év után? • SportTV

Lesz-e baszk „házidöntő” 93 év után?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 05. 18:07    
Olvasási idő: 2 perc

A spanyol nemzeti kupaküzdelem 118. kiírását éli. Ha az eddigiekből ministatisztikát készítünk országrészek szerinti bontásban, akkor Katalónia csapatai nyerték el legtöbbször a trófeát (34, ebből a Barca maga 20), Baszkföld a második (30). Kasztília (Madrid) a harmadik (29), Valencia (8, egyformán a CF révén),Andalúzia együttesei az ötödikek 7 trófeával. Az idei kupakiírás utolsó előtti mérkőzése előtt a kérdés: két baszk együttes játszik egymással a barcelonai La Cartujában 93 esztendő után, vagy 43 (más megközelítésben 15) esztendő elteltével egy andalúziai és egy baszk együttes mérkőzik meg a serlegért.

Gólünnep a San Mamésben három hete. A gólszerző Iker Muniaín Inaki Williams nyakában rázza diadalmasan az öklét. Ezt az egy gólt fogja alighanem minden létező eszközzel védeni az Athletic Granadában (Fotó: Getty Images)

A meccset Granadában játssza a helyi CF a kupahistória örök másodikjával, az Athletic Bilbaóval. Az első találkozón a baszkok szűk 1–0-s előnyt szereztek. Eddigi kupaútjuk két élesen elkülönülő részre osztható. Az elején nagy különbségű győzelmeket arattak futballtörpék ellen (Intercity 3–0, Sestao River 4–0), majd két, a létező legszűkebb továbbjutás következett (Elche és Tenerife, egyaránt 11-esekkel), s végül a Barcelona elleni szuperbravúr a San Mamésben. A Granadát Muniaín találatával sikerült felülmúlni.
Ha sikerül a minimális előnyt megőrizni, akkor 7 év híján egy évszázad után jöhet egy baszk-baszk döntő a Real Sociedaddal. Ebből 30 győzelem (és összesen 53 kupadöntős szereplés) ellenére mindössze kettő (ha szigorúak akarunk lenni: másfél) tiszta baszk összecsapás akadt. 1927-ben a Real Union Irún 1:0-ra győzte le az Arenas Getxót. A másik a „fél”: 1910-ben (és utána 1913-ban is) ugyanis a két konkurens szövetség, az FEF és az UECF egyaránt megrendezte a maga kupasorozatát, utóbbinak a fináléja volt az a párosítás – Athletic Bilbao–Real Sociedad 1:0 – , amely most 110 esztendő után (!) megismétlődhet.

A másik variáció, ha a Granada fordítani tud. Az andalúzok is mesterei a szoros továbbjutásoknak. A mostani kupasorozatban öt ellenfelük közül kettőt, az ötödosztályú Tamaraceitét idegenben a második körben, a címvédő Valenciát pedig otthon a nyolcaddöntőben egyaránt egy góllal verték meg a normál játékidőben, a másik három körben egyformán a hosszabbításban szerezték meg a továbbjutást jelentő találato(ka)t a L’Hospitalet, a Badajoz és a Badalona ellen. Ha felülmúlják az Athleticet, jöhet a kupahistória harmadik andalúz–baszk fináléja. Az első ilyet éppen a Bilbao vívta a Sevilla ellen 1955-ben (1:0), a másodikat meg a Betis – Ladinszky Attilával a soraiban, Szusza Ferenccel a kispadján – 2–2 után 11-esekkel nyerte meg, szintén a Bilbao ellen. 2005-ben ugyancsak a Betis játszotta a finálét az Osasunával (2–1), amely valójában navarrai, de azt tágabb értelemben Baszkföld részének szokás tekinteni.

Ennyit a kupatörténetről és a spanyol földrajzról, csütörtök este 9-től a pályán meg jöjjenek a focisták és pesze a gólok is, lehetőleg az elődöntő eddigi 1.66-os átlagát meghaladó mennyiségben…

COPA DEL REY, elődöntő, visszavágó. Sport2 20:45 Granada CF–Athletic Club de Bilbao (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Hegyi Iván)