Így áll most a visszatérő Bundesliga - körkép • SportTV

Így áll most a visszatérő Bundesliga – körkép

2020. 05. 15. 14:00    
Olvasási idő: 3 perc

Két hónap után újraindul a Bundesliga, Mészáros Ábel pedig összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Mint ismeretes, a Bundesliga az európai topligák közül elsőként kísérli meg a visszatérést, és folytatja a március közepén félbeszakadt küzdelmeket, egy hathetes gyorstalpaló lebonyolításban. Az első hétvégén még kivételesen nincs péntek esti meccs, abból a roppant prózai okból kifolyólag, hogy május 15. napja még a hónap első feléhez tartozik, a német politikusok és a DFL pedig végül egy május második felében esedékes startban egyeztek meg. Ugyanakkor órákkal egy, igaz nézők nélküli, Ruhr-vidéki csata,vagy egy magyaros Lipcse- Freiburg, de akár egy Frankfurt-Gladbach derbi  előtt igazán nehéz lenne panaszkodni, főleg így 2 hónapos németfoci-elvonás után.

Posted by Sport TV on Wednesday, May 13, 2020

A 27, 28, 29. forduló meccseit – köztük a a jövő péntek esti berlini városi rangadót, a május 26-án kedden fél hetes kezdésű Dortmund – Bayernt természetesen továbbra is a Sport TV-n követhetitek.

27-29. forduló

27-29. forduló

A bajnokság mellett a kupáról se feledkezzünk el: a legutóbbi hírek szerint június 9-10-én rendezik a Német Kupa elődöntőit, a berlini döntőt pedig július 4-én.

A futballvilág tesztpilótája

Ezek egyelőre a száraz, bár sokak számára örömteli tények, míg a döntések hátteréről, a német futball visszatérésének elfogadottságáról, ill egyéb koronavírus okozta bonyodalmakról Moncz Attila kollégánk cikkét, ill. az alábbi videót ajánlom.

A Bundesliga visszatér?!

Májusban már biztosan lesz német foci?!⚽️⚽️

Posted by Mészáros Ábel on Wednesday, May 6, 2020

Még mielőtt rátérnénk a járványhelyzet hatásaira, egy rövid kitérő az azóta történt és így legfrissebb hírekről:

A múlt hét végén jött a hír, hogy a másodosztály sereghajtója, a Dynamo Dresden 14 napos karanténba vonult. Történt ugyanis, hogy egyik játékosuk (a neveket egészségügyi-jogi okokból nem hozzá nyilvánosságra) május másodikai pozitív tesztje után hiába lett a május negyedikei tesztsorozat során az összes teszt negatív és kezdődtek meg újból az edzések, május nyolcadikán újabb két pozitív eredményt kaptak. Így Ralf Minge sportigazgató a protokollt követve bejelentette a 14 napos karantént, ami azt jelenti, hogy a Hannover 96 elleni vasárnapi meccs biztosan kiesik. Ugyanakkor Christian Seifert, a DFL vezetője biztosított mindenkit, hogy ez nem befolyásolja a meccsek lebonyolítását, továbbra is megpróbálják június harmincadikáig befejezni a szezont.  Sőt, „akár egy csapatnak még két bajnoki meccset is el lehet halasztani, az is belefér, nem tartom tehát óriási csapásnak” a történteket – nyilatkozta a ZDF-nek az elmúlt hónapokban a helyzetet egyébként remekül kezelő ligavezér.

Problémák és megoldások a futball újraindulása körül

Ezeknek a híreknek, valamint az elmúlt 2-3 hónap, pandémia uralta eseményeinek következtében a bajnokság és a német foci elindulása, illetve tervezett befejezése is rengeteg kérdést vet fel.

Kezdve a nem igazán elhanyagolandó potenciális közegészségügyi problémákkal, amit bár a Tim Meyer vezette csoport és a DFL 51 oldalas dokumentuma számos javaslattal (a stadionokban max. 320 ember lehet egyszerre, a játékosokat 2-3 alkalommal tesztelik hetente, nem zuhanyozhatnak együtt, karantén-edzőtáborok, stb) megpróbál orvosolni. Ugyanakkor sokan, köztük szurkolói csoportok, szkeptikusak az ún. Geisterspiele (a zárt kapus meccseket jelenti, de direkt fordításban a szellem- vagy kísértetmérkőzést is) koncepcióval, ami szerintük a német futball alapvető elveivel (a futball a szurkolókért) megy szembe. És nemcsak a drukkerek elégedetlenek a labdarúgás olykor priviligezált társadalmi szerepével (mi SZÜKSÉG van rá? – kérdezik sokan azok közül, akik pl. nehezményezik, hogy a futballisták hamarabb mehetnek vissza „dolgozni”, mint pl. az óvónők). A 36 proficsapat érdekeit képviselő DFL válasza erre egyrészt valahol az, hogy a futballnak egyéb társadalmi szerepei is léteznek (szórakoztatás, a mindennapi életből való kiragadás-kiszakadás különösen egy igencsak depresszív járvány idején) és mellesleg a német egészségügy tesztelesi kapacitásának kevesebb mint fél százalékát veszik igénybe a költségeket álló klubok.

Az más kérdés, hogy az alacsonyabb osztályokban nehezebben tudják vállalni a százezer eurós tételeket, nem beszélve a sokszor évi százezer eurót kereső átlagjátékosokról, akiknek a jövője így korántsem biztos. A szervezetileg már a DFB-hez tartozó 3. Liga jövője erősen kérdéses, 7.5 milliós gyorssegély (a Bayern, Dortmund, Lipcse, Leverkusen négyes Bajnokok Ligája bevételeiből) ide vagy oda. Korábban az is elképzelhető, hogy május 26-án elindul, de van olyan szcenárió, amelyben egy két csoportos 36 csapatos bajnokság jön létre. A legfrissebb hírek szerint  viszont megint csúszik az újraindulás, így a június végi befejezés is veszélybe kerül, ami azért gond, mert ekkor járnak le a szerződések…

Ezeken kívül az esetleges játékosjog és érdekképviselet – ebben a témában érdemes meghallgatni Neven Szuboticsot – ami mondjuk amerikai szemszögből (lásd NBA-szupersztárok, akiket nem lehet ebben az ügyben megkerülni) elég furcsa, de a Bundesliga-profik még az angol PFA szakszervezettől is fényévekre vannak. Az minimum érdekes, hogy szinte senkit sem hallottunk nyilatkozni a témában….

Változások a pályán – gólnemörömök és 5 csere

A fent leírt egészségügyi szabályokon kívül furcsa lesz majd látni a maszkban ülő cserejátékosakat és edzőket, bár elvileg a technikai zónában és kiabáláskor le lehet majd venni a maszkot.

Szintén érdemes lesz figyelni az újonnan és lóhalalában elfogadott ötcserés megoldásra is, amivel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyrészt ugyanis nyilván a 6 hét alatt lejátszandó kilenc (a Werder és Frankfurt esetében tíz) meccs és a két hónapos kihagyás, valamint az otthoni és kiscsoportos edzések miatt jogos, hogy több játékos kapjon szerepet. Másrészt elég furcsa, hogy az IFAB döntését így sikerült keresztülvenni a bajnokság vége felé. Harmadrészt elég nehéz lenne azt mondani, hogy ezzel nem a mélyebb kerettel rendelkező csapatokat segítik.

a Kicker szavazásán az igenek vannak többségben a „Legyen már most 5 csere?” kérdésben

Összességében tehát mindenképpen örömteli, hogy jó két hónapnyi szünet után ismét beindul a német futball, a fent említett témák pedig garantáltan elég diskurálnivalót szolgáltatnak majd. Na és persze izgatottan várjuk, hogy milyen minőségben és teljesítménnyel térnek vissza a Bundesliga csapatai, akiket továbbra is a Sport TV képernyőjén követhetünk.