„Bajnoki döntő” (?) a Signal Iduna Parkban • SportTV

„Bajnoki döntő” (?) a Signal Iduna Parkban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 26. 13:48    
Olvasási idő: 2 perc

A hétközi Bundesliga-fordulóból 3-3 meccset tűztünk a programunkra kedden és szerdán. A legnagyobbat persze időben az első szól, hiszen az lesz a „Klassiker”, azaz a 102.bajnoki derbi a kihívó Borussia Dortmund és a címvédő, rekordbajnok Bayern München között.

Két "szuper-ex", egymás ellen. Mats Hummels oda-vissza megjárta a Dortmund-München-Dortmund utat, Robert Lewandowski "csak" oda. A lengyel gólsztár a BVB-ből 5-ször volt eredményes a Bayern ellen, fordított felállásban már 18-szor betalált. Ő a legesélyesebb arra, hogy a jubileumi 200. FCB-gólt megszerezze a BVB ellen (Fotó: Getty Images)

DORTMUND–BAYERN

Topbajnokságokban a 28. játéknap után sokszor még korai a bajnoki cím sorsának eldőléséről beszélni. A Bundesligában kedden csúcsrangadót rendeznek, a Klassiker három lehetséges eredménykimenetelének egyike azonban felvetné ennek lehetőségét. Ha  a Bayern győztesen térne haza a Signal Iduna Parkból, hétpontos előnyét nehéz elképzelni, hogy elherdálná.
Ugyanakkor a vendégéhez hasonlóan hatos nyerősorozattal (ilyen és hasonló érdekes számokkal honlapunk korábbi írásában szolgálunk) a derbinek nekifutó BVB sikere esetén egy pontra megközelítené a bajorokat.
Mindkét mester nagy taktikus, de az előző két fordulóban nem nagyon „takarékoskodtak” játékosaikkal. Talán Lucien Favre egy kicsit jobban „spórolt”, majd kiderül, az-e a jobb, hogy például az ifjú gólpasszkirály Sancho nem kezdett az újrakezdést követő két meccsen, vagy Hansi Flicknek van igaza, hogy mindegyik menőjét „melegen tartotta”, hogy minél több játékperccel kezdhessenek a nagy csatának.
Noha Hummels Achilles-ín-problémákkal küszködik, vállalja a mérkőzést, a kicker.online előzetese szerint Sancho ismét a cserepadon kezd, amolyan „dzsolidzsóker” szerepben. Witsel vasárnap már labdás edzésen vett részt, nagy kérdés, kap-e szerepet a cserepadról beszállva a meccsen is. A Bayernben Gnabry – a Frankfurt elleni negyedik gól szerzője – visszatérhet a kezdőbe, ugyanakkor nem jó hír a bajorok híveinek, hogy Thiago közelítőizom-fájdalmak miatt nem bevethető. Más kérdés, hogy Goretzka kiváló formában van, megfelelően pótolhatja a brazil-spanyol játékmestert.
Pozitív statisztikai előjel, hogy a két csapat legutóbbi 40 tétmeccséből egyetlenegy végződött csak gól nélkül, azaz remélhetőleg a semleges nézők is jól járnak a várható gólokkal. Amelyek szerzését elsősorban a két házi gólkirályjelölttől várják a drukkerek: Robert Lewandowski 25 mérkőzésen 27 góllal vezeti a liga gólvadászainak versenyét. A norvég Erling Haaland gólszáma ugyan elmarad a csoporttárs Sanchótól, ám egy meccsre számított gólátlaga (1.00 – 10 találkozón 10 gól) jobb mint  hozzá hasonlóan ifjú angolé (14 gól, de 25 találkozón).

Még egy utolsó kerek szám (lehetőség): a bajoroktól elsőként betaláló játékos egyszersmind 200. bajnoki góljukat is szerzi a Bundesligában a BVB ellen.

Kapcsolódó

Dortmund–Bayern örökmérleg

Összesen: 123 mérkőzés, 33 Dortmund-győzelem, 30 döntetlen, 60 Bayern-siker / 152–237-es gólkülönbség. A Bundesligában: 101–25–29–47 / 122­–199
Dortmundban: 61–22–19–20 / 95–90. Dortmundban a Bundesligában:  50–16–19–15 / 71–69
Az őszi mérkőzésen: Bayern–Dortmund 4–0. G.: Lewandowski (2), Gnabry, Hummels (öngól) (2019. 11. 9.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Lothar Emmerich (9 mérkőzés–8 gól–0 lap), ill. Robert Lewandowski (17–18–5)

FRANKFURT–FREIBURG

Nils Petersen a Freibzeg házi gólkirálya a Frankfurt ellen. Újabb találatára ugyancsak nagy szükségük volna a fekete-erdeieknek, hogy ponttal távozzanak a vásárvárosból (Fotó: Getty Images)

Az Eintrachtnak volt egy nagyszerű párperces fellángolása Münchenben, pontosabban Hintereggernek volt, az osztrák válogatott védő négy percen beül 0–3-ról 2–3-ra hozta fel csapatát, hogy aztán tragikus hőssé is váljon a 2–4-nél elkövetett peches öngóljával. Reálisan persze az Eintracht nem számíthatott pontszerzésre Münchenben. Otthon a Freiburg ellen sokkal jobbak a sanszai. Hütter mester kétcsatáros játékra készül átállítani együttesét. Abraham szereplése hátsérülés miatt kétséges, a védősorból Ilsanker és Hasebe is időnként szerepelt vállalhat a támadások felépítésében.
A Freiburgban a Werder ellen jól játszó Sallai Roland ismét a kezdőben kaphat helyet. Az egyik veszélyes támadó, Waldschmidt bokapanaszok miatt nem bevethető, a középpályán esetleg Koch kerülhet a kezdő 11-be. Haberer szélső középpályáként, Heintz és Linhart a védelemben vár szereplésre, Christian Streich valószínűleg csak órákkal a meccs előtt hoz végleges döntést a kezdőcsapat összetételéről.

Kapcsolódó

Frankfurt–Freiburg örökmérleg

Összesen: 36 mérkőzés, 15 Frankfurt-győzelem, 7 döntetlen, 14 Freiburg-siker / 48–43-as gólkülönbség. A Bundesligában: 31–13–5–13 / 40–37
Frankfurtban: 17–10–2–5 / 29–16. Frankfurtban a Bundesligában:  16–9–1–5 / 26–15
Az őszi mérkőzésen: Freiburg–Frankfurt 1–0. G.: Petersen  (2019. 11. 10.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Anthony Yeboah (4 mérkőzés–5 gól–0 lap), ill. Nils Petersen (8–5–0)

LEVERKUSEN–WOLFSBURG

Peter Bosz mester mintha már az újabb Wolfsburg elleni győztes taktikán törné a fejét. Ősszel sikerült ez neki a VfL ellen… (Fotó: Getty Images)

A Bayer mönchengladbachi rangadósikerével bejentjókezett ismét a dobogóra. Pazar kontrajátékával idegenben egyre eredményesebb, most azonban otthon hell pozíciós játékból eredményesen támadnia a VfL ellen, amely meglehetősen sima vereséhet szenvedett hazai pályán a Dortmundtól. Bár a Bayer jó formában van, Bosz mester nagy rotáló, így lehet, hogy változtat a gladbachi győzők seregén. Lehet, hogy sérülés miatt (is): Tahnak fáj a háta, ha nem jön rendbe, az osztrák válogatott Dragovic helyettesítheti.
A Wolfsburgban Roussillon a csapatban marad, mert Otávio bokasérülése nem akar javulni, lehet, hogy ebben az idényben már nem is kerül pályára. Brakalo joggal aspirál a kezdőcsapatba kerülésre, mert Ginczek meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtott a BVB ellen.

Kapcsolódó

Leverkusen–Wolfsburg örökmérleg

Összesen: 48 mérkőzés, 23 Leverkusen-győzelem, 7 döntetlen, 18 Wolfsburg-siker / 89–74-es gólkülönbség. A Bundesligában: 45–22–13–10 / 86–56
Leverkusenben: 23–14–6–3 / 55–29. Leverkusenben a Bundesligában:  22–14–6–2 / 54–27
Az őszi mérkőzésen: Wolfsburg–Leverkusen 0–2. G.: Bellarabi, Paulinho  (2019. 11. 10.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Stefan Kießling (23 mérkőzés–10 gól–0 lap), ill. Bas Dost (5–7–0 gól)

BUNDESLIGA, 27. forduló. Sport1 17:45 BV Borussia Dortmund–FC Bayern München (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel); Sport1 20:30 SG Eintracht Frankfurt–SC Freiburg (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 TSV Bayer 04 Leverkusen–VfL Wolfsburg (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)