Ők jelentik az NBA jövőjét • SportTV

Ők jelentik az NBA jövőjét

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 08. 06. 18:17    
Olvasási idő: 4 perc

Picit csaltunk, mert néhányan már a jelenét is. Összeszedtük, kik az NBA legjobb 25 év alatti kosarasai. Ez az a kor körülbelül, ameddig fejlődnek a játékosok, és ameddig ki szokott jönni belőlük, hogy nagyjából milyen karrierjük lesz majd. Van pár olyan sztár, akinek a korán meg lehet lepődni.

Tra Young, Luka Doncic, Zion Williamson és Jayson Tatum. (Fotó: twitter / @statmuse)

Az NBA-nek és a kosárlabdának, más sportágakhoz és bajnokságokhoz hasonlóan szüksége van megújulásra, olyan utánpótlásra, ami garantálja azt, hogy a jövőben is hasonlóan magas színvonalú meccseket vívjanak minden este, és ami a rutinos játékosoknak újabb és újabb kihívást jelent.

Nem szeretné senki, hogy olyan legyen az NBA, mint a férfi tenisz, ahol a Federer-Nadal-Djokovic hármashoz hosszú évek óta nem tud felnőni senki.

Ez persze valahol jó, mert a nagy hármas minden eredményének lehet örülni, de fura, hogy egy ilyen népszerű sportág nem tudta 10 éve kinevelni a következő nagy bajnokát hármuk után. Az európai fociban is Cristiano Ronaldóról és Lionel Messiről szólnak hosszú évek óta.

Az utolsó szupersztár, aki jóval 25 éves kora után lett „felfedezve”, az Steve Nash volt, aki 28 évesen lett először All-Star, majd 31 évesen kapta első MVP-trófeáját, de nem ez a jellemző, úgyhogy most benézünk az NBA 25 év alatti spílerei közé.

Az NBA-ben ez adott. LeBron James körülbelül 2005 óta volt vitathatatlanul a liga legjobb játékosa (rendben, 2010-ig Kobe Bryanttel együtt ültek a trónon), nagyjából 2018-ig, mostanra Giannis Antetokounmpo egyértelműen felnőtt mellé, illetve Kevin Durant, James Harden és Russell Westbrook is cincálta már meg az oroszlán (jelen esetben a király) bajszát. Steph Curryről és Kawhi Leonardról ne is beszéljük, egyikük egy igazi forradalmár, másikuk pedig a 2019-es rájátszással bekerült a történelemkönyvekbe. Ők, illetve Paul George, Anthony Davis, Joel Embiid és még néhányan évek óta ott vannak az élvonalban, és ott is maradnak. Azonban ők már mind betöltötték a 25. életévüket (többen a harmincat is), nehezen elképzelhető, hogy még jobbak lesznek annál, ahogyan most játszanak.

Nem azt gondolom, hogy örségváltásra van szükség, hiszen Giannis, Embiid, Davis vagy épp Jokics épphogy 25 felett van, és Leonard is 30 alatt van még, de soha nem árt a jövőre gondolni, és megvizsgálni a következő generáció legjobbjait. Nézzük, kik a liga legjobb 25 év alatti játékosai, akiket még további csoportokra bontottunk:

  1. 25 alatt van és All-Star
  2. 23-nál is fiatalabb és All-Star
  3. A 2019-es korosztály két sztárújonca
  4. Bennük van az X-Faktor, csak ki kell hozni
25 alatt van és All-Star

Towns, Russell és Booker még tényleg nincs 25? Tényleg nincs, a három jóbarát előtt még komoly évek állnak. Sőt, Devin Bookeraki a napokban Kawhi Leonardnak és Paul Georgenak megmutatta, mire képes – még a 24-et sem töltötte be, pedig már 2015 óta a Phoenix Suns játékosa. Karl-Anthony Towns és D’Angelo Russell most már egy csapatban szerepel Minnesotában, és ez a páros szép minnesotai jövőt sejtet, ha minden a tervek szerint történik.

Domantas Sabonis az Indiana Pacersből és Ben Simmons a Philadelphia 76ersből szintén 24 éves. A litván egyszeres, az ausztrál már kétszeres All-Starnak mondhatja magát. Donovan Mitchell (Utah Jazz) és Bam Adebayo (Miami Heat) Devin Bookerhez hasonlóan 23 éves. Adebayo esetében ez különösen elképesztő, ahogy ránéz az ember, egyszerűen többnek néz ki.

23-nál is fiatalabb és All-Star

Régen minden jobb volt. Ez nem minden esetben igaz, de hogy más volt, az biztos. Az NBA-be hosszú éveken át általában 4 főiskolai év után érkeztek meg a játékosok, 22 évesen, így a legtöbben első NBA-szezonjuk során töltötték be a 23-at. Ezt is tekinthetjük tehát egy vízválasztó életkornak. Négy olyan játékos van, aki pillanatnyilag még nincs 23, de már legalább egy All-Star-szerepléssel büszkélkedhet. A 2016-os draft második választottja, Brandon Ingram, és a 2017-es harmadik pick, Jayson Tatum is csak 22 éves még. Előbbi a New Orleans Pelicansben, utóbbi a Boston Celticsben nyújtott olyan teljesítményt, hogy bekerült a legjobbak közé. Luka Doncicot és Trae Youngot sem kell vélhetően bemutatni senkinek, ők azok, akiket egész pályafutásuk során hasonlítgatni fognak egymáshoz, hiszen a draft napján cserélték el őket egymásra, így kötött ki Doncic Dallasban, Young pedig Atlantában. Mindketten 21 évesek, és egy fényes ösvény vezet számukra majd jónéhány All-NBA tagság felé.

Luka Doncic ráadásul minden bizonnyal előkelő helyen végez majd idén az MVP-szavazáson is.

A cikkünkhöz használt fénykép forrása a StatMuse, amely márciusban arról számolt be, hogy

az NBA történetében ez lehet az első szezon, amikor négy 22 évnél fiatalabb játékos is legalább 21 (sőt, 22!) pontos átlagot ért el.

Tatum valójában március 3-án lett 22, de az alapszakasz nagy részét 21 évesen játszotta. Neki 23,3 pont az átlaga, Tra Youngnak 29,6, Luka Doncic 29 pontot dob meccsenként, Zion Williamson pedig 22,3-mal áll.

Az Év Újoncai

Nem abból a szempontból nézzük, hogy idén versengenének a hivatalos címért, hanem hogy a jövőben hogyan nézünk majd vissza a 2019-es draftosztályra. Két földöntúli tehetség biztosan csatlakozott ebben a szezonban az NBA-hez, Ja Morant lesz a Memphis Grizzliesből a hivatalos Év Újonca, de Zion Williamsonra sem véletlenül vigyáz úgy a New Orleans Pelicans, mint a hímestojásra. Mindkettejük előtt csodás évek állnak (csuriban van a kezünk), hiszen még csak 20 évesek.

Bennük van az X-Faktor

Tulajdonképpen Jaylen Brown a Boston Celticsben, De’Aaron Fox a Sacramento Kingsben, Shai Gilgeous-Alexander az Oklahoma City Thunderben és Jamal Murray a Denver Nuggetsben játszott már olyan formában, ami alapján akár All-Star is lehetett volna, de még nem fértek be a keretbe. Dejounte Murray a San Antonio Spursből már volt All-Defensive csapattag, Myles Turner az Indiana Pacersből blokkirály, Aaron Gordon az Orlando Magicből pedig lehetne zsákolóbajnok, ha a világ egy igazságosabb hely lenne. Deandre Aytonnak, Marvin Bagley-nek, RJ Barrettnek, John Collinsnak és Jaren Jacksonnak korábban jóformán borítékoltak azt, hogy All-Starok lesznek, és egyikük sincs még 23 éves…Sőt, Michael Porter Jr. is elkezdett hallatni magáról.

Ez nem jelenti azt, hogy a következő 5 évben nem jön még jónéhány olyan játékos, aki feliratkozik majd erre a listára. De őket még nem ismerjük.

Ma is lesz meccs a Sport2-n, és a hétvégén még négy szuper meccs:

A hét hátralévő napjain a felsorolt játékosok közül többet is lehet látni. Ma például19:30-tól a Sport2-n a Sacramento Kings – New Orleans Pelicans meccsen Da’Aaron Foxot, Brandon Ingramot és Zion Williamsont. Pénteken hajnalban Rockets – Lakers, szombat hajnalban Raptors – Celtics rangadókkal készülünk a Sport1-en (de lesz ismétlése mindkettőnek!) Szombaton lesz egy Clippers – Trail Blazers-meccs Sport1-en 19 órától, előtte hattól Alley-oop, vasárnap pedig 20 órakor kell majd a Sport1-re kapcsolni egy Raptors-Grizzlies meccsért.