Egy kis oldalpillantás a BL-re • SportTV

Egy kis oldalpillantás a BL-re

2020. 09. 15. 06:07    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden három BL-selejtezőt rendeznek, belőlük kettőt nálunk láthatnak. Mindkettőre az úgynevezett „ligaágon” kerül sor. A fellépő négy együttes közül három már megfordult európai kupafináléban is – igaz, nem mostanság…

A svájci válogatott Gérson Rodrigues hatalmas munkabírására nagy szülksége lesz a Dinamónak az AZ ellen is (Fotó: Getty Images)

DINAMO KIJEV–AZ

A legutóbbi ukrán bajnokság másodikja két KEK-döntőt játszott a hetvenes és a nyolcvanas években. Mindkettőt fölényesen, 3–0-ra nyerte meg. Az elsőre élénken emlékszünk, mert a Fradi volt az „áldozat” 1975-ben, a második győztes csapatából (Atlético Madrid ellen) pedig kilencen is pályára léptek pontosan egy hónapra rá Iraputatóban.… Azok voltak a klub életének legfényesebb lapjai, de azóta sem maradt el a jó nemzetközi szereplés, ha nem is ilyen szinten. A BL csoportkörébe például 16 alkalommal eljutott a csapat, mióta így hívják az első számú kontinentális klubkupát. Legutóbb négy esztendővel ezelőtt jártak ott a kijeviek, akkor azonban csak a negyedikek lettek csoportjukban. Ebben a selejtezősorozatban most kapcsolódnak be a küzdelembe. A hazai bajnokságban már túl vannak az első csalódáson, a rajt Olimpik Doneck elleni idegenbeli 4–1-e után otthon csak gól nélküli végeztek a legutóbbi bajnokságban 4. Deszna Csernigovval szemben.
A holland AZ csaknem pont a két kijevi KEK-diadal közepén, 1981-ben vívott kontinentális kupafinálét, Akkor az UEFA-kupa végküzdelmében maradt alul az Ipswich Townnal szemben (0–3, 4–2). Azon az őszön az akkori BEK-ben is elindulhatott bajnokként, de a második körben egyetlen góllal alumaradt (2–2, 2–3) a címvédő angol Liverpoolal szemben. BL-múltja összehasonlíthatatlanul szerényebb  a Kijevénél: egyetlenegyszer, 2009–­10-ben szerepelt csupán a főtáblán, ám akkor a H-csoportban nyeretlenül, 4 döntetlennel és 2 vereséggel az utolsó helyen végzett az Arsenal, az Olympiakosz és a Standard Liege mögött. Ebben a kiírásban a félbeszakadt holland bajnokság 2.-jaként – azonos pontszámmal, rosszabb gólkülönbséggel állt az Ajax mögött – indulhatott, az előző körben szállt be és nagy küzdelemben, a 90. percben egyenlítve, a hosszabbításban szerzett két Gudmundsson-góllal múlta felül a cseh Viktoria Plzent. Bajnokit még nem játszott az idényben, a hét végén a zwollei PEC ellen kezdi majd az Eredivisie szezonját.

GENT–RAPID

A brazil származású svájci válogatott Gérson Rodrigues hatalmas munkabírésára nagy szüksége lesz a Dinamónak az AZ ellen is (Fotó: Getty Images)

A brazil származású svájci válogatott Gérson Rodrigues hatalmas munkabírésára nagy szüksége lesz a Dinamónak az AZ ellen is (Fotó: Getty Images)

Roman Jaremcsuk, a gentiek 14-szeres ukrán válogatottja középpályás létére is csapata egyik leggólveszélyesebb játékosa (Fotó: Getty Images) 

A KAA Gent – vallon nevén a La Gantoise – az egyetlen, amely nem szerepelt még a keddi négyesünkből európai kupadöntőben. A „buffalók” – nevüket a klubcímeren látható indiánfejről kapták – eddigi legnagyobb nemzetközi sikerüket egyetlen bajnokként befejezett évük őszén érték el. 2015-ben mindhárom BL-csoportellenfelüket – Lyon, Valencia, Zenit – megverték otthon, csoportmásodikként jutottak tovább, ám a nyolcaddöntőben a Wolfsburg – amely egy körrel azután a későbbi győztes Real Madridot is „megkínozta”– oda-vissza jobbnak bizonyult náluk. Az ő bajnokságuk sem fejeződött be, de az előttük 15 ponttal vezető FC Bruges-t bajnoknak nyilvánították, a gentiek meg másodikként kaptak lehetőséget a BL-kvalifikációra, amelyet most kezdenek el. A bajnoki formájuk nem túl fényes: 5 eddigi meccsükből csupán egyet nyertek meg, 4-szer kikaptak, jelenleg csak a 14.-ek a 16 csapatos Eerste Klasséban.
A bécsi Rapid az európai kupahistória egyik „mamutja”, már az első BEK-kiírásban szerepelt és a negyeddöntőig jutott, amelyben a Milannal szemben vérzett el. Eurokupa-csúcsát az 1985-ös KEK-döntő jelentette, amelyben 3–1-re kikapott az Evertontól. A BL-csoportkörébe csupán kétszer kvalifikálta magát (1996, 2005), onnan még nem sikerült továbbjutnia. Ebben a kiírásban az előző Bundesliga-idény másodikjaként rajtolhatott. A jelen szezon tétmérkőzésein még százszázalékos: a BL-selejtező előző körében 1–0-ra verte meg a horvát Lokomotiva Zagrebet, a bajnokságban pedig pénteken az Admira Wackernél bizonyult jobbnak 4–1-re.
Az általunk közvetített két mérkőzés győztese a playoffban – már kétmérkőzéses párharcban – egymással küzd meg a főtábla két ligaágas selejtezős helye egyikéért.

BAJNOKOK LIGÁJA, selejtező , 3. forduló. Sport1 19:00 FK Dinamo Kijev–Alkmaar Zaandstrek (kommentátor: Fülöp László); Sport2 21:00 KAA Gent–SK Rapid Wien (kommentátor: Faragó Richard)