Egy nyílt és egy csaknem lefutott rájátszásmeccs a BL-ből • SportTV

Egy nyílt és egy csaknem lefutott rájátszásmeccs a BL-ből

2022. 08. 23. 16:05    
Olvasási idő: 3 perc

Három újabb BL-csoportkörös csapat válik ismertté kedd estére. Mi a cseh és az azeri, valamint a portugál és az ukrán bajnok visszavágóját mutatjuk, egy időben a két csatornánkon.

A plzeni Doosan Arenában legalább olyan kemény párharc várható a csapatok közt, mint amilyent Vesovics (fehérben) és Pilár folytatott Bakiban (Fotó: Getty Images)

PLZEN–QARABAG

A sörváros csapata már három alkalommal volt főtáblás korábban, s mindháromszor meg is állta a helyét ­– folytathatta az új évben az El-ben, sőt 2014-ben még egy kört ott is továbbment, csak a nyolcaddöntőben esett ki a Lyon ellen. Az azeri együttes viszont 2014 óta minden alkalommal csoportkörös – többnyire az El-ben, egyszer-egyszer a BL-ben és tavaly az új Konferencialigában. Az „ázsiai európaiak” sem vallottak szégyent 2017–18-ban, hiszen mindkétszer ikszeltek az azelőtti években kétszer is a döntőig menetelő Atlético Madriddal, de két egygólos vereséget szenvedtek a Romától, és két kiütéseset (0–4, 0–6) a Chelsea-től.
A Viktoriát elsősorban szilárd védekezése jellemzi, öt eddigi meccsén összesen csupán 3 gólt kapott a selejtezősorozatban, a Qarabagot meg hatékony támadójátéka (14 gól 5 meccsen – csaknem háromgólos meccsenkénti átlag). Ráadásul az azeriek 14 találatukbók csupán négyet értek el otthon, s tízet idegenben (!).
Az első meccsen mindkét csapatnak akadtak helyzetei, gól azonban egy sem született. Nyilván az azeriek kezdeményeztek többet Bakiban, de egyáltalában nem biztos, hogy Plzenben nem lesz ugyanez a helyzet, Budapesten is láthattuk, milyen gyors és főleg milyen hatékony kontrajátékra képes Qurban Qurbanov együttese.
Mindkét csapat halasztotta soros bajnokiját. A Viktoria így négy játéknap után csak a 7. A Synot Ligában, de ha megnyeri a Brno elleni halasztott meccsét, rögtön az élre ugrik. A Qarabag meg 3 forduló után 3., de éppúgy százszázalékos, mint az előtte álló Qabala és Sabah.
A fogadóirodák is közelinek látják az esélyeket, de a csehekre adják a kisebb szorzót, 2.05–2.15 között, míg a döntetlenre  (90 percre) 3.10–3.25-öt, a vendég győzelemre meg 3,50–3.70-et.

BENFICA–DINAMO KIJEV

A Benfica hiába jutott el az előző kiírásban a negyeddöntőig – s búcsúzott a későbbi döntős Liverpooltól hazai 1–3 után az Anfielden egy remek 3–3-mal – , elbukta a hazai bajnokságot és csak selejtező útján juthat el ismét a főtábláig. Igaz, csupán a selejtező 3. körében kellett bekapcsolódnia, amelyen kettős győzelemmel jutott túl a dán Midtjyllandon, s után jöhetett az „idegenbeli” találkozó a kijevi Dinamóban – Lódzban (a most nem részletezendő háborús körülmények miatt).
Ez a párosítás az egyik a rájátszásban, amelyen korábbi kupagyőztesek csapnak össze (a másik a PSV–Rangers), a Benfica kétszer nyert BEK-et (a másodikat éppen hat évtizede), a Dinamo meg 1975-ben (nem jó rá emlékezni, legalábbis a döntőre…) és 1986-ban KEK-et.
Az első meccs 2–0-ja után jelentős fantázia kell ahhoz, hogy bárki arra gondoljon, hogy a kijeviek három góllal – vagy akár csak kettővel is – nyernek az Estadio da Luzban, de hát a futballban láttunk már megannyi csodát.
Az ukrán bajnokság amúgy megkezdődött, a meccsek többségét Kijevben játszották, de a Dinamo meccsé persze elhalasztották – november közepére. A sasok viszont már két győztes bajnokin túl vannak, de ők is halasztották a Pacos Ferreira elleni meccsüket (úgy látszik, nem csak Kelet-Európában dívik ez a halasztósdi, valahogy Britanniában nem annyira…), így a vesztett pontokat tekintve nincsenek hátrányban a az ugyancsak 100%-os, de már három nyert meccset számláló Portóval szemben.
A számos előny mellett még a múlt is a lisszaboniakat „támogatja”: a két csapat mérlege (a lódzi 2–0-t is beszámítva) 7 meccsből 5 Benfica-siker, egy döntetlen és egy Dinamo-győzelem – ez utóbbi még az utolsó BEK-kiírásban született, amikor 1991. november 27-én a Köztársasági Stadionban Szalenko góljával 1–0-ra nyertek a hazaiak, az a párosítás egyetlen kijevi gólja is, hiszen az összgólkülönbség 12–1 a sasok javára.

 BAJNOKOK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS, visszavágók. Sport1 19:45 a BL-playoff elé (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter); Sport1 20:45 Viktoria Plzen–Qarabag FK (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter); Sport2 20:45 SL Benfica–FK Dinamo Kijev (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter)