Minden továbbjutó hely elkelhet • SportTV

Minden továbbjutó hely elkelhet

2022. 10. 26. 08:40    
Olvasási idő: 5 perc

Akár teljes formalitássá teheti az ötödik játéknap a hatodikat a BL csoportkörének A–D kvartettjében. A már nyolcaddöntős Napoli, Bruges, Bayern trióhoz akár öt klub is csatlakozhat szerdán, de az is megeshet, hogy egy sem.
Mivel a kézilabda BL is „üzemel”, ezen a szerdán négy élő – két-két tévés és AC Mikrós meccsre – van lehetőségünk, a szokásos „körítéshez” tartozik előzményként egy Youth League-találkozó, no meg az előzetes és az összefoglaló stúdiós műsor.

Romelu Lukaku és Lautaro Martínez a San Siróban a Plzen ellen újra együtt szerepelhet a BL-ben (Fotó: Getty Images)

AJAX–LIVERPOOL (Youth League)

Évtizedek óta a „szakma” elismeréssel adózik az Ajax szenzációs utánpótlás-nevelési koncepciójának és gyakorlatának, a korosztályos csúcsesemény azért nem hemzseg az amszterdami diadaloktól. Nyolc befejezett idény alatt egy elődöntő, nem a legkiválóbb teljesítmény, persze az esetek többségében a jobb U19-esek már a nagycsapat keretével dolgoznak arrafelé. Talán most is – a Youth League BL-ágának A-csoportjában az általában kevesebbre taksált Liverpool U19-esei négy játéknap után a maximális 12 ponttal vezetnek, a hollandoknak csak 7 van. Egy azonban még legalább kell, hogy meglegyen a fix második hely, amely a kieséses fázisban folytatást garantálja, amelyben a bajnoki ágról érkező csapattal találkozhat – esetleg például az MTK-val, ha a magyar együttes túljut az izraeli Asdodon… (Elvben persze még az Ajax is lehet csoportgyőztes, de ahhoz nem csupán a szerdai meccset kell megnyernie, hanem jövő héten a glasgow-it is a Rangers ellen, miközben az angolok kikapnak az eddig nyeretlen Napolitól otthon, ahol kétszer négy gólt szerezve nyertek a skótok és a hollandok ellen is. Ez már annyi „képtelenség”, amennyi aligha következik be, inkább csak a spekuláció világában létezik…)

INTER–PLZEN (C-csoport)

Azzal, hogy az Inter a Barcelona elleni „páros mérkőzést” megnyerte  (1–0 a San Siróban, 3–3 a Camp Nouban), a saját kezébe vette a sorsa irányítását. Ha otthon legyőzi az eddig ponttalan Viktoria Plzent, mindenképpen megőrzi hárompontos előnyét a katalánokkal szemben.
A két csapat eddig egyetlenegyszer mérkőzött meg egymással, a csoportkör második játéknapján, amikor a fekete-kékek Dzeko első és Dumfries második félidős góljával sima 2–0-s győzelmet arattak. A pillanatnyi formák összevetése is Inzaghi emberei mellett szól, legutóbbi öt mérkőzésükből négy győzelmet és egy döntetlent számlálnak, utóbbi volt a katalóniai BL-remi. Ezzel szemben a Viktoria három győzelme mellett két vereség is áll az eredménysorban, az egyik a Bayern elleni 2–3 az előző körben, emellett azonban kikaptak – hazai pályán! – a a Cseh Kupában a harmadosztályú FC Hlucintól, igaz, meglehetősen felforgatott összeállításban.
S ha még ez sem lenne elég az Inter totális esélyességének érveiből, akkor a hírek szerint Romelu Lukaku „éles” visszatérését a meccsre időzíti a milánói gigász. ”Még várnunk kell a holnapi edzésig, hogy biztosat mondjunk, de tisztán látszik, hogy teljesen felépült és kész a pályára lépésre. Roppant fontos játékosunk, akit két hónapig nélkülöznünk kellett. Ez nagy veszteség volt nekünk” – mondta Simone Inzaghi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. Márpedig a belga csúcscsatár csakis góllal tudja elképzelni igazi visszatérését.

BRUGES–PORTO (B-csoport)

Antonio Nusa gólt ünnepel a Das Antasban. Négy ilyen is volt a belgáktól Portóban – vajon hány lesz szerdán este Bruges-ben? (Fotó: Getty Images)

áén este Brusges.ben

A Bruges négy játék alatt feje tetejére állította a papírformát a B-csoportban. Messze a legnagyobb szorzót – azaz a legkisebb esélyt – adták a belga bajnoknak a továbbjutásra, sokkal nagyobbat, mint a kétszeres BEK-/BL-győztes Portónak, a háromszoros BEK-/BL-döntős Atléticónak vagy az ugyancsak BL-döntős Leverkusennek. (A történeti hűség kedvéért tegyük hozzá, a Bruges is volt BEK-döntős még 1978-ban, de három csoportriválisa már ebben az évszázadban érte el legjobb eredményeit vagy azok egy részét…)
Szóval, a kék-fekete gárda előbb kapott gól nélkül legyőzte mindhárom csoporttársát, majd a Metropolitanóból is kapott gól nélkül térhetett haza – ebben originális a teljes 32-es mezőnyben –, igaz nem is lőtt egyet sem, ezért lett a negyedik kör után „csak” továbbjutó, de még nem csoportgyőztes. Az utolsó lépést stílszerűen az üldöző, az FC Porto ellen teheti meg, ráadásul hazai pályán, a Jan Breydel Stadionban. Egy pont is elég lenne ehhez, de a portugáloknak sem mindegy. Ha kikapnak, ki vannak téve annak, hogy az esetleges záró napi ibériai rangadón a döntetlen a madridiaknak legyen előnyös – feltéve, ha szerdán este visszavágnak a Bayernek a szeptemberi leverkuseni 0–2-ért. Visszavágni valója persze a sárkányoknak is van a portói 0–4-ért a Bruges-nek, de már egy szűk egygólos sikerecske is elég lenne akár az azonnali továbbjutásra, ha az Atleti nem nyer a Metropolitanóba. Persze ahhoz Sergio Conceicao tanítványainak minimum egy gólt valahogy be kellene varázsolniuk a belgák kapujába – ez az, ami eddig  egyik csoportriválisnak sem sikerült…

AJAX–LIVERPOOL (A-csoport)

Az A-jelű négyes bizonyult a BL-csoportkör megalkuvást nem tűrő egységének: a nyolc eddigi mérkőzése döntéssel végződött, szépen győzel szerint rendeződtek a csapatok eddig. Az idény pozitív meglepetéscsapata, a Napoli vezet 4 győzelemmel, a hatszoros korábbi bajnok Liverpoolnak 3, a négyszeres címvédő Ajaxnak egy van, a Rangers meg csak vereségekből gyűjtött eddig. A két középső csapat harcol a második továbbjutó helyért. A vörösök nyerték meg kettejük első csatáját szeptemberben 2–1-re, az Ajax nics reménytelen helyzetben, „csak” két góllal meg kell vernie szerdán Klopp csapatát, majd egy glasgow-i siker mellett kiszurkolnia, hogy az eddigi biztos továbbjutókkal ellentétben a Napoli vegye komolyan az utolsó két – de legfőképp az utolsó –  csoportmeccsét is, amelyet a Maradona Stadionban vív majd meg az angolokkal. Másként fogalmazva: a Liverpoolnak egyetlen pont is elég az utolsó két találkozón, hogy másodikként bemasírozzanak a nyolcaddöntőbe.
Persze, a Mersey partján azért a kis gomolyfelhőkből egyszer csak lehet nagy vihar is. Mert az még hagyján, hogy a első pár fordulóban becsúsztak gikszerek a PL-ben és a BL-ben is. (Utóbbiban „csak” egy, de a nápolyi 1–4 az ő szintjükön mérve hatalmas pofon volt, legutóbb 2019-ben kaptak ki a csúcsligában 3–0-ra a Barcától, de annak 4–0 lett a vége az Anfielden…). Ám hogy a bajnokságban a 11. forduló után csak 8. legyen a csapat, 12 ponttal elmaradva a listavezetőtől, az bizony már mélyrepülésnek számít, még egyszer hangsúlyozva: az ő szintjükön. Jürgen Klopp a sorozatos sérülésekkel magyarázza a helyzetet, amely kétségtelen tény ugyan, de egy igazi sztárcsapat igazi sztáredzőjétől egy kicsivel több kellene – legalábbis magyarázat szinten. Ezért aztán a szerdai amszterdami ütközet akár kulcsmeccs is lehet: az esetleges egy ponttal meglenne a továbbjutás, az ideiglenes nyugalom. Össze lehetne szedni még háromszor három pontot a Premier League-ben (ellenfelek: Leeds, Tottenham, Southampton – az igazán kemény a középső a White Hart Lane-en), s aztán a vb után nagy lendülettel megkezdeni a felzárkózást. Közte a Napoli elleni visszavágó elvesztené éles jellengét, lehetne takarékoskodni az erőkkel.
Az Ajaxnak persze „mindent bele mérkőzés” lesz az Arenában, a győzelem elmulasztása az Európa-ligába visszalépést jelentené tavaszra, ami azért nem lenne ismeretlen állapot, hiszen a csapat az elmúlt 12 BL-szereplése után 10-szer is az El-ben folytatta, igaz, abból csak egyetlenegyszer ment végig a döntőig, 2017-ben, amikor a finálét elbukta José Mourinho ManUnitedje ellen. A teljes kiesés aligha van benne a pakliban, az eddig 1–16-os gólkülönbséggel mind négy meccsét elvesztő Rangersből aligha nézhető ki, hogy az utolsó két meccsen legalább 3 ponttal többet szerezzen az Ajaxnál úgy, hogy a záró meccset legalább öt góllal megnyerje az Ibroxban a  holland rekordbajnok ellen.

ATLÉTICO MADRID–LEVERKUSEN (B-csoport)

Diego Simeone és csapata az utóbbi időkben több nagy menekülést hajtott végre a BL-ben is. A feladat most is ez, Előbb szerdán vissza kell vágni a Leverkusennek a szeptemberben a BayArenában elszenvedett 0–2-ért, aztán a zárókörben a Das Antasban kiharcolni a továbbjutást. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, ám a megvalósítása annál nehezebb. Ugyan a Bayer nagyon szenved a Bundesligában – csak egy hellyel és egy ponttal van a kiesést jelentő vonal fölött – , német csapatként sosem adja fel, amíg minimális a remény, s a hazai, Atleti elleni három ponttal csak eggyel van elmaradva szerdai házigazdájától. Vagyis bravúrgyőzelemmel akár előzhet is, de az egy ponttal sem engedi elmenni a spanyolokat, azaz marad még sansz az Európa-liga-folytatásra az utolsó körre is, amikor az addigra alighanem a csoportelsőséget is megszerző Bruges-t fogadja, a madridiaknak meg Portugáliában lesz ki-ki összecsapása a Portóval. Tehát mindkét csapat számára „éles” lesz a mérkőzés a Wanda Metropolitanóban (bocsánat, UEFA: hivatalosan az Atlético Madrid Stadionban), ami reményt ad egy izgalmas mérkőzésre. Simeone legénysége képes ilyenre, még ha színvonalas, csillogó, attraktív futballra jóval kevésbé.

UEFA YOUTH LEAGUE, 5. játéknap. Sport1 16:00 AFC Ajax–Liverpool FC (kommentátor: Fülöp Marcell)
BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 5. forduló. Sport2 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Mészáros Ábel); Sport2 18:30 FC Internazionale–Viktoria Plzen (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Mészáros Ábel); AMC Mikro 18:45 (angol nyelven, felv. Sport2 0:00) FC Bruges–FC Porto (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 20:30 AFC Ajax–Liverpool FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor); AMC Mikro 20:45 (angol nyelven, felv. Sport1 22:30) Club Atlético de Madrid–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 23:00 a forduló összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard, Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor);