Három El-meccs, két óriásklubbal • SportTV

Három El-meccs, két óriásklubbal

2020. 09. 17. 15:37    
Olvasási idő: 5 perc

A csütörtöki El-selejtező fordulóból három mérkőzéssel jelentkezünk, ismét a Sport2 csatornán. A kontinens két óriásklubja is fellép, amelyek a három nagy trófeából kettőt megszereztek, csak a harmadik hiányzik. A Tottenham volt már KEK- (1961) és UEFA-kupa-győztes (1972, 1984), csak a BEK/BL hiányzik, amelynek fináléját tavaly elvesztette a Liverpool ellen. A Milan pedig nem kevesebb, mint 7-szeres BEK-/BL-védő, kétszer a néhai KEK-et is megnyerte (1968, 1973), a harmadik számú serlegért viszont most küzdhet meg – egyelőre azonban még a selejtező második köréből kellene Írországban továbbjutnia.

Roberto Soldado 35 esztendősen is a Granada legveszélyesebb "fegyvere" (Fotó: Getty Images)

TEUTA–GRANADA

Durrës, azaz olasz nevén Durazzo az első világháborús tengeri ütközetről lett híres világszerte. Csak 1947 óta tartozik hivatalosan Albániához, akkor már 27 esztendős volt a Klubi Sportiv Urani néven alapított sportkubja, amely e szerint az idén ünnepli megalapításának centenáriumát. Szép, rég látott futballsikerekkel. Korábban csupán egy alkalommal szerzett nemzeti címet, bajnok lett 1994-ben, egy évre rá elnyerte az Albán Kupát. Az ezredforduló előtt egy évvel egy helyi üzletember, Edmond Hasanbelliu vette meg a klubot, kellő anyagi invesztícióval honi szinten a legjobbak közé vezette a klubot. 2000-től 2007-ig két kupagyőzelem,. 3 kupaezüst és két bajnoki ezüst jutott az ekkor már – 1991 óta – mai nevén, FK Teutaként szereplő együttesnek. Aztán a tulaj eladta a csapat felét a Swiss Banknak, s az egyetlen 2012-es bajnoki második hely után semmi sem jutott az együttesnek. Egészen az centenáriumig. A Kategoria Superiore elnevezésű élvonalban ugyan csak az 5. helyen végzett, de a vírusszünet utáni újraindulásban remekül szerepelt a kupákban.  Augusztus elején és végén is elverte a bajnok KF Tiranát: előbb 2–0-ra a nemzeti kupadöntőben, majd 2–1-re  a szuperkupa-mérkőzésen. A kettő közt az El-selejtező első körében ugyancsak 2–0-ra verte meg a Beitar Jerusalemet (Blerim Krasniqi és Hebaj góljával). A játékoskeret tagjai zömmel albánok, két északmacedón, egy-egy bosnyák, görög, koszovói és brazil légióssal. Az európai kupákban 1994-es bemutatkozása óta egyszer, egy évre rá 1995-ben érte el a selejtező 2. fordulóját, a finn TPS Turku kiejtésével, akkor a Parma állta az útját. A Beitar kiütésével tehát klubrekordot állított be a gárda, a csúcshoz viszont bravúr kellene.
Az ellenfél ugyanis a nagyságrendekkel magasabban jegyzett Laliga idei 7. helyezettje, a Granada CF. A negyedik számú andalúziai csapat „elődjei” szép karriert futottak be Európában. A Sevilla 7-szeres UEFA-kupa-/El-győztes – jelenleg is címvédő –, a Málaga egy ízben a BL elődöntőjében járt, a Betis pedig KEK-negyeddöntős is volt. A Granada most kezdi meg európai szereplését, összesen a 27. spanyol csapatként. Indulási jogát egy mérkőzés elmaradásának, közvetve a járványnak köszönheti. A LaLigának ugyanis 4 fix BL-hely és 2 El-pozíció „jár” az eurokupákban, meg a kupagyőztesnek egy hely. Igen ám, de a Copa del Rey döntőjét, az áprilisi eredeti időpontban a Covid-19 dühöngése miatt nem tudták megrendezni, későbbre halasztották, a „kupahelyet” a szövetség a bajnoki 7.-nek szavazta meg.

Az andalúz csapat ­ amelynek legismertebb játékosa a veterán, 35 esztendős gólvágó Soldado, ezt a bajnokságot is jól kezdte: 2–0-ra legyőzte az Athletic Bilbaót vasárnap. Nem kérdés, melyik csapat az esélyesebb a továbbjutásra.

LOKOMOTIV PLOVDIV–TOTTENHAM    

José Mourinho az utóbbi időben egyre többször foghatja a fejét csapat játéka láttán (Fotó: Getty Images)

A két együttes közül inkább a házigazdát kell bemutatni a magyar futballszurkolóknak. Persze, az idősebbeknek valami dereng a klubnév hallatán, nem is véletlenül. A 70-es évek derekán, egymást követő két évben is magyar csapat parancsolt megálljt az UEFA-kupában a plovdivi vasutasoknak. 1974-ben a Honvéd kettős győzelemmel (4–3, 3–2) a második, egy ére rá a Rába ETO az első körben sokkal nehezebben, két 3–1-es tüköreredmény után, 11-esekkel 4–4-gyel. Abban a csapatnak játszott mind a négy meccsen Hriszto Bonev, a bolgárok akkori sztárja, aki ma az egyesület elnökeként tevékenykedik.

A csapat amúgy nem dúskál a trófeákban. 2007-ben szerezte egyetlen bajnoki címét, akkor a szuperkupát is megnyerte mellé, majd tavaly és az idén a Bolgár Kupát hódította el, idén aztán a szuperkupában megverte a bajnok Ludogorecet augusztusban, még az új idény elején. A bajnokságban öt mérkőzésből hármat megnyert, kettőt elvesztett eddig, ezzel most a 6. helyen áll, 3 ponttal a listavezető Ludogorec mögött, amely éppen a legutóbbi fordulóban Plovdivban nyert 3–1-re, s vette át újra a vezetést. Az első körben a bolgár Loki az El-selejtezőben a montenegrói Iszkra Danilovgradot verte meg 1­–0-ra Dimitar Iiev 11-esével. Nem mellesleg ő szerezte a szuperkupa egyetlen gólját is, a 89. percben.
A csapat keretében csaknem annyi a légiós, mint a hazai futballista. Összesen 9 ország 11 futballistája – három horvát, egy-egy mozambiki, osztrák, tádzsik, svájci, brazil, szerb, argentin és portugál – szerepel a játékosnévsorban, ám mivel csak három nem EU-s játékost lehet regisztrálni, többeknek kettős állampolgársága van, amelyből az egyik uniós. Például Muslimovic bosnyák-osztrák, Malembala mozambiki-német, Masoero argentin-olasz, Lucas brazil-spanyol állampolgár. Persze, az Európa-ligában nincs semmiféle korlátozás, bárki játszhat.
A vendég Tottenham nem látszik annak a csapat, amellyel José Mourinho ismét európai magaslatokra törhet. A tavaly még BL-döntős együttessel most nem sikerült BL-helyre befutnia a Premier League-ben (csak a 6. lett), egyik kupában sem került a 8 közé sem. A BL-ben csak a nyolcaddöntőig ment, ott oda-vissza kikapott a Lipcsétől.  S most a bajnoki rajton is elbukott: hazai pályán maradt alul Carlo Ancelotti Evertonjával szemben.
Harry Kane messze van csúcsformájától, Dele Alli ugyancsak, nagy kérdés, az érkezők közül Höjbjerg, vagy a Betistől vsszatérő Lo Celso képes lehet-e az Internek eladott Eriksen örökébe lépni, a kétségtelenül sérülékeny és idős, a Benficának ingyen átadott Vertonghent pótolni tudja-e a lutoni kölcsönből visszatérő, 22 éves Carter-Wickers és persze hogy kell-e egy csapatnak három olyan szintű kapus, mint a világbajnok Hugo Lloris, a 75-szörös angol válogatott, vb-4. Joe Hart és az argentin Paulo Gazzaniga. Persze, ettől még Plovdivban kötelező a továbbjutás, de nem mindegy, biztató lesz-e a játék, vagy a „Specialnak” előbb-utóbb ismét idő előtt kell távoznia egy klubtól, mint másodszor a Chelsea-től vagy éppen a ManUnitedtől…

SHAMROCK ROVERS–AC MILAN

Daniel Maldini februárban  a Coppa Italiában a Juve, a Serie A-ban a Verona ellen mutatkozott be, csütörtökön este pedig közel 55 évvel a nagyapja és 32 esztendővel a papája után az európai kupaporondon is felléphet a Milan mezében (Fotó: Getty Images)

 

A 119 éve alapított Shamrock Rovers a zöld sziget rekordbajnoka, a maga 17 elsőségével, igaz, a legutóbbi címet csak 2011-ben szerezte meg. Frissebb trófeája a tavaly elnyert Ír Kupa (FAI Cup),

Melynek tavaly döntőjében tavaly novemberben 11-esekkel kerekedett felül az örök városi vetélytárs Dundalken. A két vetélytárs nagy versenyfutása az idei, Covid szabdalta szezonban is tart, jelenleg a Rovers 11 játéknap után 8 ponttal vezet. Ha már a 11-es párbajoknál tartunk, az ír együttes minden bizonnyal az elmúlt két évtized legtöbb rúgásából álló „csörtét” nyert meg az El előző fordulójában a finn Ilves Tampere ellen. A 2–2-es végeredmény a 2×15 perces hosszabbításban nem változott, utána viszont 26 (!) tizenegyesre volt szükség, hogy eldőljön a továbbjutás sorsa, Egy-egy hibát követően az „alap” 5-5 rúgás után 4-4-es eredmény alakult ki, után 6-6 alkalommal nem hibáztak a lövők, végül John O’Brien másodjára betalált, a finnektől a szintén másodszor próbálkozó Raittinen rontott, ezzel alakult ki a 12-11-es végeredmény.
A Milannak nem kellett játszania az első selejtezőkörben, amely a múltja alapján nem is igazán kérdőjelezhető meg. Igaz, minden idők legeredményesebb olasz európai  kupacsapata – ne feledjük, 9 kupagyőzelme van a „hozadékos trófeák” (szuperkupa, világkupa/klub-vb) beszámítása nélkül, a rekordbajnok és hazai kupagyőztes Juvénak csupán 6) – , az előző idényt kihagyta a hírhedt pénzügyi fair play megsértése miatt. (Az eredeti ítélet kétéves eltiltás és 12 millió euro büntetés lett volna, a CAS a kényszerszünetet megfelezte.) Így is, a már az első BEK-kiírásban szereplő, összesen 380 eurokupameccsnél tartó Milan a múltjához méltatlan selejtezőre kényszerül, amelyben a 65 éves kupahistóriája során csak másodszor mérkőzik meg ír együttessel.  Az eddigi egyetlen ilyen párviadalát 1975 őszén az UEFA-kupa második fordulójában az Athlone Town ellen vívta, az írországi gól nélküli döntetlen után otthon 3–0-ra nyert. (Abban az évben a negyeddöntőig menetelt, ahol a később finalista FC Bruges verte ki.)
Mivel a Serie A csak ezen a hétvégén rajtol, a rossoneróknak ez lesz az idény első tétmérkőzése. Korábban az előszezonban mind a négy tesztmeccsüket megnyerték a Novara, a Monza, a Lanerossi Vicenza Virtus és a Brescia, azaz csupa alacsonyabb osztályú ellen, de valamennyi találkozón kaptak gólt. A hosszas alkudozás után végül a klubnál maradó és 2021 nyaráig szerződést hosszabbító Ibrahimovic csak az első két felkészülés meccsen szerepelt, az elsőn 41, a másodikon 77 percet játszott, ám természetesen tagja volt a Dublinba utazó keretnek. Az ő megtartása számít a klub legnagyobb nyári erősítésének. A további nyári szerzemények: Sandro Tonali a Bresciától 10 millió euróért, Alexis Saelemaekers az Anderlechttől (kölcsön után végleg, 3.5 millió), Simon Kjaer (kölcsön után végleg megvették a Sevillától, ugyancsak 3.5 millióért), Ciprian Tatarusanu (a Lyontól 500 ezer), Pierre Kalulu (Lyon B, 450 ezer), Brahim Díaz (Real Madrid, kölcsönben), valamint André Silva kölcsönből tért vissza az Eintracht Frankfurttól). Eladták viszont Susót végleg a Sevillának (24 millió),  Ricardo Rodríguezt a Torinónak (3 millió), Gustavo Gómezt a Palmeirasnak (2 millió), valamint ingyen távozhatott Pepe Reina (Lazio) és Bonaventura (Fiorentina).

S végül szerződést kötöttek a primavera csapatból Daniel Maldinivel. A fiatalember a  família harmadik generációs tagja, a már elhunyt Cesare unokája és Paolo fia, aki már két Serie A-meccsen játszott is, februárban a Verona, az augusztusi záró fordulóban a Cagliari ellen, s aki most 54 évvel és 321 nappal a nagyapja, valamint 32 évvel és tíz nappal édesapja után bemutatkozhat az európai kupaporondon is  a Milan együttesében. A családi hagyományt egy tekintetben már  megtörte, a két őse egyaránt védőjátékos volt, ő viszont támadó középpályás vagy szélső poszton játszik.

EURÓPA-LIGA. Selejtező, 2. forduló. Sport2 16:00 KF Teuta Durrës–Granada CF (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:00 PFK Lokomotiv Plovdiv–Tottenham Hotspur FC (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:00 Shamrock Rovers–AC Milan (kommentátor: Fülöp László)