Norvégvárás (-verés?) a San Siróban • SportTV

Norvégvárás (-verés?) a San Siróban

2020. 09. 24. 12:47    
Olvasási idő: 2 perc

Ritka ellenféllel szemben kell az Európa-liga rájátszásba jutásért megharcolnia a Milannak. A lombard óriás 65 éves kupahistóriája során egyetlen sorozatban futott össze norvég csapattal, most azt kell fogadnia a legendás San Siróban.

Ibra "király" ünnepelteti magát. A veterán svéd zseni második milanos korszakába 34 után 22 gólnál jár (Fotó: Getty Images)

Az AC Milan 1955-ös első BEK-fellépése óta összesen 381 eurokupameccset vívott a „hagyományos kupákban (BEK/BL, KEK, Európa-liga és jogelődjei), ezek során 37 országból voltak ellenfelei. Norvégiából eddig egyetlenegy: az 1996–97-es BL csoportkörében találkozott az akkoriban állandó résztvevő Rosenborggal, Milánóban 4–1-re legyőzte, Trondheimben viszont 2–1-re kikapott.

23 év után kap tehát ellenfelet a kisebbik skandináv országból. Ford0tba a Bodö/Glimt sokkal sűrűbben játszik olasz klubbal. Igazm az is csak egy ellenfél, a norvég bajnokságot még sosem nyerő kiscsapat első európai kupafellépésén rögtön itáliai klubbal csapott össze az 1976–77-es KEK-kiírás első forduójában a Napolitól otthon 2–0-ra, a San Paolóban 1–0-ra kapott ki, azaz dicséretesen helytállt. Mivel a Bodőnek összesen 24 európai kupameccse volt eddig, a 2/24 sokkal nagyobb részarányt képez, mint a Milan 2/381-es „norvég” arányszáma…

A Milan még az út elején jár, de ha véigjárja, teljes sikerrel, a Juventus (1985), az Ajax (1992), a Bayern (1996), a Chelsea (2013) és a Manchester United (2017) után a hatodik polyan európai klub lehet.amely mindhárom „alapkupát” legakáóbb egyszer megnyerte. (Néhány szuperklubnak, például a Real Madridnak, Liverpoolnak vagy  az Internek nem is lesz meg ez a lehetősége, ha csak a néhai KEK-et fel nem támasztják – mert nekik éppen az hiányzik a teljességből.)
A Milan az előző fordulóban, múlt héten Dublinban nyert a Shamrock Rovers ellen 2–0-ra (gólok: Ibrahimovic és Calhanoglu), a bajnokságban hétfőn ugyancsak 2­0-val kezdett, ott mindkét gólt Ibra szerezte, az elsőt 11-esből, a másodikat akcióból.

Jens Hauge a Bodö mellett a norvég korosztályos válogatottakban is remekel. Itt az U21-es csapatban  játszik a hollandok ellen (Fotó: Getty Images)

A Bodö 18 forduló után 16 pontos (!) előnnyel vezeti a Tippeligaen bajnoki táblázatát az FTC BL-ellenfele, a Molde előtt, azaz könnyen meglehet, hogy négy bajnoki ezüst (1977, 1993, 2003, 2019) után éppen most szerzi majd meg első bajnoki címét. Legutóbb tavaly december 1-jén kapott ki tétmérkőzésen, éppan a már bajnok Moldétól 4–2-re az utolsó bajnoki fordulóban. Ebben az az idényben – a Covid miatt a norvég bajnokság is csak júniusban rajtolt –  20 tétmeccséből 18-at megnyert, csak kettőn remizett, legutóbb augusztusban játszott döntetlent a Valerengával, azóta mind a 7 mérkőzésén győzött, közte a két litván Zalgiris elleni El-csatán is. A kaunasi alakulatot idegenben 6–1-re, a vilniusit otthon 3–1-re verte meg. (Igazi ritkaság, ha valamely csapat két azonos országbeli klubot kap egymás után, amelyek egyik neve ráadásul megegyezik…) A csapat két legeredményesebbje a remek támadó duó, a hazai Jens Hauge és a dán légiós Philip Zinckernagel, mindketten 16-16 gólt jegyeznek az idén, előbbit 14-et lőtt a bajnokságban, kettőt az El-ben, utóbbinál 13+3 a megoszlás.

EURÓPA-LIGA. Selejtező, 3. forduló. Sport2 20:30 AC Milan–FK Bodö/Glimt (kommentátor: Haraszti Ádám)