Kemény Dénes: Fiatal ember vagyok, nekem még vannak terveim • SportTV

Kemény Dénes: Fiatal ember vagyok, nekem még vannak terveim

2020. 09. 25. 16:54    
Olvasási idő: 2 perc

Részlet a Heti helyzetből. 2000. október elsején nyerték első olimpiai aranyérmüket a Kemény-legények, azaz a Kemény Dénes által vezetett férfi-vízilabda válogatott, amely 2000 és 2008 triplázott az olimpiákon. A Sport TV Heti helyzet című műsorában Kemény Dénes beszélt a múltról és a jövőről, és természetesen Benedek Tibor is szóba került.

Kemény Dénes, a sikerkapitány.

2000. október elsején lett először olimpiai bajnok a Kemény Dénes vezette aranygeneráció. Sydneyben nyertek először, majd 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben is sikerült a csúcsra érni. Kemény Dénes a Sport TV Heti helyzet című műsorában elmondta ezzel kapcsolatban, hogy nem jutnak eszébe napi szinten a korábbi sportsikerek, de gyakran eszébe juttatják. „Van egy viszonylag szép antik szerkény a ház egyik helyiségében, ott van sok minden, ami eszembe juttathatná, de azért raktam az üvegajtón belülre egy függönyt. Ha elmegyek mellette, ki kell nyitni, ha valamit meg akarok ott nézni. Ha ezt tettem volna kapitányként, játékosoként vagy edzőként, akkor ez az egyenes út ahhoz, hogy többé ne nyerjél. Én fiatal ember vagyok, nekem még vannak terveim. Előre nézek, nem pedig hátra, ez nagyon lényeges. Az életem rendszeresen olyan fejezeteket produkált, amelyek lezárásához volt szükség, hogy a következő jól működjön.”

Részlet a Heti helyzetből:

Kifejtette, a tervei között az szerepel, hogy a vízilabda 80 éves szabályait segítsen átírni, hogy a sportág élvezetesebb legyen. „Sokkal rövidebb, sokkal egyérteműbb, és tényleges segítséget ad a szurkolóknak, hogy a bíró mit és miért ítél. Most a 80 évvel ezelőtti szabályok alkalmazhatatlanok. Amiket ítélnek, azokat tudják a játékosok, az edzők és a póló szerelmesei, de más átlag sportvezető nem érti. Pláne nem érti, ha elolvassa a szabályt, akkor még rosszabb. Azt gondolom, én még sok mindenben tudok segíteni annak a sportágnak, amitől rengeteg örömöt kaptam, és ez a dolgom.”

A 2000-es, a 2004-es és a 2008-as csapatnak is tagja volt, sőt csapatkapitánya volt Benedek Tibor, a műsor másik vendége, Szabó Bence elmondta, szerinte Benedek nélkülözhetetlen volt ennek a csapatnak. Kemény Dénes is ejtett néhány szót a műsor felvételén egykori játékosáról, és ebből kiderült, Benedek Tibor pontosan érezte 20 évvel ezelőtt, hogy az a csapat Sydneyben csak győzhet: „Még nagyon friss a gyász, friss a tragédia, de rögtön bevillant egy olyan interjú a Tibivel, amikor az utolsó csoportmeccsnek vége lett, jöttek a ki-ki meccsek. Egy csapat voltunk a nyolc között, és én utólag láttam, hogy ő azt nyilatkozta akkor, a két csoportvereség után, hogy ’Lehet itt bármi, ez a csapat egy csapat, ez egységes marad.’ Sok kritika érte a csapatot a két vereség miatt, mindkettő ilyen szoros mérkőzés volt, de nyilván az ember nem akar kikapni. De lehet jót tett, mert nekünk adott egy lökést, hogy mi azért ennél jobbak vagyunk, és akkor most megmutatjuk. Talán jobb, hogy az utolsó három meccsen mutattuk meg, nem az első ötön.”

A teljes műsor pénteken 22:45-től a Sport1-en és szombaton reggel 9-kor a Sport2-n lesz látható. A 2000-es olimpiai döntőről bővebben is szó lesz sok más érdekesség mellett. A műsorvezető: Ágai Kis András vendége Kemény Dénes és Szabó Bence.