LeBron James készülhet a 10. döntőjére • SportTV

LeBron James készülhet a 10. döntőjére

2020. 09. 27. 13:36    
Olvasási idő: 3 perc

Részben sikerült LeBron Jamesnek az, amiért Los Angelesbe költözött 2 éve. Döntőbe juttatta a Lakerst, az aranysárga-lilák 10 év után finalisták, LeBron James pedig a saját 10. fináléjára készül, az elmúlt 10 évben a kilencedikre.

Irány a 10. döntő. (Fotó: twitter / CBSSports)

A Los Angeles Lakers szezonja egy érzelmi hullámvasút, nyáron hurráhangulat volt a csapatnál, mikor sikerült megszerezni Anthony Davist, így összeállt a LeBron James-Anthony Davis tengely. Nem is okozott csalódást a páros és a keret, aztán januárban megzuhant az egész világ, de főleg Los Angeles és a Lakers, amikor Kobe Bryant elhunyt helikopterbalesetben. Onnantól már érte is játszottak Jamesék, és a koronavírusjárvány miatti leállás előtt március elején épp parádézott a csapat és LeBron James is. Egyrészt szine bebiztosították a nyugati első helyet, másrészt elkezdtek arról beszélni, hogy a végén még újra a Király lesz az MVP, nem Giannis Antetokounmpo. Azonban március 11-én beütött a COVID-19. A szezon visszatért, de a buborékban eleinte rossz volt látni azt a játékot, amivel előrukkoltak Frank Vogel tanítványai, és el is kezdte kicsit mindenki féltenő őket. Aztán elkezdődött a rájátszás, és a Los Angeles Lakers 3 egymást követő sima 4-1-es győzelemmel bejutott a döntőbe.

Anthony Davisnek elévülhetetlen érdemei vannak a sikerben, de a tündérmesét azért nem ő írja elsősorban, hanem LeBron James, aki még most is azt mondja, hogy semmit sem ér ez a siker, ha a végén nem jön össze a bajnoki cím.

Talán igaza van, talán nem, de az biztos, hogy LeBron James karrierje 10. döntőjére készül, ráadásul 10 év alatt a kilencedikre.

A negyedik játékos Bill Russell (12), Sam Jones (11) és Kareem Abdul-Jabbar (10) után, aki ennyiszer eljut az NBA-döntőbe. Még csak belegondolni is elképesztő, hogy 2011 és 2020 között csak 2019-ben nem láttuk Jamest a finisben, és hogy tejfelesszájú ifjoncként, mindössze 22 évesen már 2007-ben eljutott a San Antonio Spurs elleni párharcig egy harmatgyenge Cavaliersszel. Ha a Lakers behúzza a bajnoki címet, John Salley és Robert Horry példáját követi Danny Greennel együtt, és három különböző csapattal is bajnoki címet szerez. Biztosak vagyunk benne, hogy a döntő rajtjáig ránk váró napok arról szólnak majd, hogy látjuk a jobbnál-jobb összeállításokat James korábbi döntőiről. Van miből válogatni, na…

Ami Jamesben hihetetlen, az az, hogy lassan 36 évesen mennyire meg tud dögleni a pályán egy-egy sikerért, és ez a Denver Nuggets elleni ötödik meccs, és főleg ennek a negyedik negyede erre tökéletes példa.

38 pont, amiből 16 az utolsó negyedben született, 16 lepattanó, 10 gólpassz. Karrierje 27. rájátszásbeli tripla-dupláját hozta össze (ebben a rájátszásban a negyediket), közelít a rekorder Magic Johnsonhoz, akinek 30 van. Csak szemléltetésképpen, a harmadik mögöttük Jason Kidd 11-gyel. James Worthy után a második Lakers-játékos, aki 30-15-10-es tripla-duplát hoz össze a rájátszásban.

Azt mondja, a válla elég széles, hogy sok terhet elbírjon, és az elméje is rendben van.

James soha nem játszott ilyen keveset a rájátszásban, 35 percet meccsenként. Eddig 38,2 volt a legkevesebb 2014-ben, és karrierje során átlag 41,6 percet tölt a szezon ezen szakaszában a pályán. Ez 15 meccsre vetítve azt jelenti, hogy majd két teljes meccsel (99 perc) kevesebbet játszott összességében. A korát meghazudtoló teljesítményért megtesz mindent, okosan edz, okosan eszik, sokat alszik, hogy tökéletes formában tudjon maradni. És sikerül neki.

„A saját utamon akarok járni, mert ahogyan Frank Sinatra is mondja: ’Én a magam módján csináltam’” – LeBron James.

Van ugye az az általános vita, hogy ki minden idők legnagyobb kosárlabdázója, amelyben már csak Michael Jordan és LeBron James jön szóba. Nos, LeBron James soha nem lehet 100 százalékos NBA-döntőkben, soha nem lesz ő az, akinek köszönhetően globálisan ismert és imádott legyen az NBA, és nem miatta lesz olyan népszerű a kosárlabda, amilyen. De már Michael Jordan sem juthat be a hetedik döntőjébe, és ha bajnok lesz a Lakers, akkor valljuk be,

Jordan szempontjából nagyon jókor mutatták be a The Last Dance-t.

Az NBA korábbi nagyjai ennyi idős korukban:

  • Michael Jordan visszavonult a Bullsból, pár hónappal fiatalabb volt, amikor utoljára bajnok lett.
  • Larry Bird is lejátszotta már utolsó meccsét.
  • Kobe Bryant achillese már elszakadt
  • Shaquille O’Neal és Wilt Chamberlain már nem volt a régi.

A döntőben a Lakers ellenfele LeBron James korábbi csapata, a Miami Heat, illetve a Los Angeles Lakers franchise történetének legnagyobb ellenfele, a Boston Celtics lehet, tehát mindenképpen lesz pikantériája a párharcnak. James négy döntőjét is a Heattel játszotta 2011 és 2014 között. A Celtics pedig csúcstartó 17 bajnoki címével, ezen a listán a Lakers a második 16-tal. A Lakers legutóbbi bajnoki címét 2010-ben  a Celtics ellen szerezte, amikor még Kobe Bryant volt a csapat vezére.

A Heat 3-2-re vezet. Ha még elhúzzák pár napig, több ideje lesz a Lakersnek rápihenni a döntőre. A Celtics – Heat hatodik meccset fél kettőtől közvetítjük a Sport1-en, majd hétfőn 15:30-tól a Sport2-n és 22:30-tól a Sport1-en ismét meg lehet majd nézni.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Denver Nuggets óriásit küzdött ebben a párharcban, és ebben az egész rájátszásban. Kétszer fordított 1-3-ról. Nikola Jokics és Jamal Murray előtt nagyon szép évek állnak. Ezért a produkció előtt mindenkinek meg kell emelni a kalapját.