Éjjel elrajtol a történelmi NBA-döntő! • SportTV

Éjjel elrajtol a történelmi NBA-döntő!

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 09. 30. 21:59    
Olvasási idő: 6 perc

Számtalan érdekességet tartogat 2020-as NBA-döntő, nagyon sok szempontból mondhatjuk, hogy „Ilyen még soha nem volt!”, és még ennél is több olyan ok van, amiért csak úgy szimplán érdemes lesz nézni. Ezek között vannak óriási dolgok, és persze kisebbek is. Az mondjuk biztos, hogy LeBron James főszereplő lesz, akár megdicsőült uralkodóként, akár bukott királyként.

LeBron James és Jimmy Butler megélt pá pár nagy csatát. (Fotó: Getty Images)

Az NBA történetének leghosszabb szezonja érkezett el a legutolsó fejezetéhez, a 2019-20-as NBA-szezon ugyanis a koronavírus miatt közel 1 évig tartott. Bizony, az első meccset 2019. október 22-én (magyar idő szerint október 23-án) hajnali kettőtől játszották. Kínával már zűrös volt a viszony, de hol volt még akkor a koronavírus? Kobe Bryant vélhetően a családjával volt, és készült megnézni a két Los Angeles-i sztárcsapat, a Lakers és a Clippers meccsét az első játéknapon, szinte biztos, hogy David Stern, a liga korábbi komisszárja is figyelemmel kísérte a rajtot. Azt sem gondolta senki, hogy pár hónap múlva az Egyesült Államokban polgárháborús hangulat lesz, és hogy a faji egyenlőségért fojtatott harc szintet lép, és hogy a szezon végén Black Lives Matter felirat lesz az NBA parkettáján.

Mikor Torontóban feldobták a labdát, még úgy tűnt, elkezdődik egy rendkívül izgalmas NBA-szezon, amely kiegyenlítettnek ígérkezik, de 3 nagy esélyese van, a Los Angeles Clippers, a Los Angeles Lakers és a Milwaukee Bucks.

Izgalmas lett, egy folyamatos hullámvasút, és egy picit olyan, mint az egész 2020-as év Tele tragédiákkal és a tragédiákra adott válaszokkal. Összességében tehát érzelmes, és több szempontból is felejthetetlen évadon vagyunk túl. A Walt Disney mentette meg az NBA-t attól, hogy gazdaságilag lenullázódjon, és a buboréknak köszönhetően születtek olyan pillanatok, amiket sosem feledünk. De egyébként mindenki azt szeretné, hogy az ilyenek soha többé ne üres csarnokokban történjenek majd.

Mert itt tartunk. Kezdődik az NBA-döntő, amelyet a két résztvevő csapat, a Los Angeles Lakers és a Miami Heat játékosainak családtagjai látnak majd egyedül a helyszínen ezen a világon. És mégis…Olyan bizsergést érez az NBA-szurkoló a párharc előtt, ami elmondhatatlan.

Hiszen ez már csak a körülmények miatt is történelmi lesz. És bárhogy is alakul, a vírus ellenére is lesz döntő.

A parketta például így néz ki a döntő alatt:

Meg például azért is, mert először fordul elő a liga történetében, hogy két olyan csapat játssza a döntőt, amely az előző szezonban rájátszásba sem jutott. Bizony, a Heat és a Lakers is csak tizedik volt 2019-ben keleten és nyugaton. Talán ennyit jelent a Butler- és a Davis-faktor, de valójában a két csapat átgondolt, okos 2019-es nyári üzleteinek köszönhető ez.

Miami Heat

Pár héttel ezelőttig szinte senki (kivéve Szaniszló Csabi) nem gondolta komolyan, hogy a Miami Heat bejut az NBA-döntőbe. Úgy sikerült bemasírozni, hogy papíron minden párharcban hátrányból indult a csapat, a negyedik kiemelt Pacers, az első kiemelt Bucks és a harmadik Celtics is esélyesebb volt papíron. De hol érdekelte ez Jimmy Butleréket? 12-3-as győzelmi mutatóval megérkeztek. Ez annak köszönhető, hogy nagybetűs CSAPAT az övék, és hogy a kispadon az az Eric Spoelstra ül, aki 2011 és 2014 között már négy döntőbe vezette a Heat-et, és ott szerzett két bajnoki címet. Arról nem is beszélve, hogy az ő főnökét

Pat Riley-nak hívják, aki zsinórban a hatodik évtizedben is NBA-döntőbe jut valamilyen formában:

Az 1970-es években a Lakers játékosaként, az 1980-as években a Lakers edzőjeként, az 1990-es években a Knicks edzőjeként, a kétezres években a Miami Heat elnökeként és edzőjeként, a 2010-es és 2020-as években pedig a Heat elnökeként. Egyébként hat szezonban volt a Lakers játékosa, 3 évig segédedző, majd 9 éven át vezetőedző is volt az aranysárga liláknál. Ezer szállal kötődik tehát az ellenfélhez is…

LeBron James

Hatalmas bravúr, hogy eddig nem írtam le Lebron James nevét a cikkben, csak a bevezetésben. Pedig LeBron James lesz ennek a párharcnak a főszereplője. A liga elsőszámú szupersztárja a tizenhetedik szezonjában, lassan 36 évesen a tizedik NBA-döntőjére készül, a negyedik játékos, aki idáig jut Bill Russell, Sam Jones és Kareem Abdul-Jabbar után, és Danny Greennel ők lehetnek a harmadik és negyedik játékos, akik három csapattal is felemelhetik a bajnoki trófeát. Szóval, ha nyer a Lakers, LeBron James lesz a főszereplő. Akkor is, ha ő lesz az MVP, akkor is, ha nem, és esetleg Anthony Davist éri ez a megtiszteltetés. Nagyon sokan kíváncsiak, hogy James hajlandó lenne-e úgy megszerezni negyedik bajnoki címét, hogy nem ő a csapat vezére és a döntő MVP…Jó kérdés. a Miami Heatnél egy döntő elment azon, hogy James és Dwyane Wade ezt a játszmát nem játszotta le egymás között.

Old Team vs New Team

Hol? A Miami Heatnél! Bizony, LeBron James 2010 és 2014 között négy szezonra South Beachre költöztette a tehetségét. Így először fordul elő, hogy LeBron James korábbi csapata ellen szerepel a fináléban. Ez is ad némi pikantériát a csatának, főleg, hogy állítólag 2014-ben a játékos és Riley nem a legjobb barátságban vált el, amikor az hazatért Clevelandbe. Az akkori keretből már csak Udonis Haslem van ott a buborékban (bár ő inkább csak mentorként), de a vezetőedző ugyanúgy Eric Spoelstra, mint James idejében. És ha valaki kívülről ismeri a Királyt, az Spoelstra.

Kobe Bryant

Nem mehetünk el amellett, hogy a Los Angeles Lakers szurkolói (a Lakers Nation) számára mit jelenthet ez az év…2016 óta, Kobe Bryant visszavonulása óta várták, hogy történik valami a csapattal, de 2018-ig nem jött össze semmi a klubnak, aztán először James érkezése sem váltotta meg a világot. Ám a 2019-20-as szezonban összeállt a James-Davis tengely, és remekelt. Januárban azonban óriási csapás érte a klubot és az egész világot, mikor elhunyt Kobe Bryant. Talán magyarázni sem kell, hogy

milyen sokam gondolhatják most azt, hogy egy Lakers-győzelem most Kobe Bryantről is szólna.

Anthony Davis egy meccsnyerő tripla után simán Kobe Bryant nevét kiabálta, benne van a fejekben a megalkuvást nem tűrő, munkamániás, a győzelemért mindent megmozgató egykori ikon.

Jimmy Butler hazatért

A liga legrosszabb csapattársa. HAHAHA. Bomlasztó, kemény, nyers, nem lehet neki megfelelni. Kemény csávó, ez igaz, de ő volt az, akit a saját édesanyja kirakott gyerekkorában otthonról, és a barátainál húzta meg magát, majd megvalósította az amerikai álmot. Kemény melóval sztárkosaras lett belőle. Ez sem ment egyik napról a másikra, kiegészítőemberből dolgozta fel magát jó védőnek, majd All-Starnak, és vannak olyanok (Karl-Anthony Towns és Andrew Wiggins), akik nem szeretik, ha nem csak simogatják őket, ahogy olyan edzők is (Brett Brown), akik nem tudnak az ilyen fickókkal mit kezdeni. De Eric Spoelstra, és ez a komplett Heat bebizonyította, hogy nagyon jó Jimmy Butlerrel együtt játszani, és ha te megdöglessz a pályán, mert nyerni akarsz, akkor egy rossz szava sem lesz hozzád, sőt… Itt épp Tyler Herro gimis mezében páváskodik, miután az újonc 37-et dobott a Celtics ellen.

Butler az egyik olyan játékos, akit alkalmasnak tartanak arra, hogy lelassítsa (nem megállítsa) valamelyest LeBron Jamest. Érdekes adat, hogy karrierjük 34 egymás elleni meccsén 17-17-es döntetlen a mérleg, az mondjuk igaz, hogy a rájátszásra szűkítve ez 8-3 (és két győztes párharc) Jamesnek. De hogy milyen komolyan veszi Butler a párharcot, arra az egyik legjobb példa, hogy nevelőanyukája egy interjúban elmesélte, hogy 2015-ben ki kellett a családtagjainak dobni minden LeBron-csukát, mert tiszteletlenség lett volna tőlük, ha egy vesztes Heat-Bulls után ilyet hordanak.

LeBron vs Andre Iguodala

Iggy nem kezdőjátékos a Heatben, de az NBA aktív játékosai közül ő játszotta a második legtöbb playoff-meccset (160-at) LeBron James (254 mögött). Úgy hozta a sors, hogy a memphisi kitérőnek és a Grizzlies-Heat üzletnek köszönhetően a 2015-ös döntő MVP-je zsinórban hatodik döntőjére készül. Az előző ötöt a Golden State Warriors színiben játszotta. A James elleni négy ütközetből vannak gyönyörű emlékei

és kevésbé szépek:

2015-ben ő volt az az ember, aki le tudta lassítani (ő sem tudta megállítani) valamelyest LeBron Jamest, és bár vélhetően idén nem csak az övé lesz ez a szerep, az mégis csodásan hangzik, hogy hat év alatt öt döntőt játszanak egymás ellen…

Bam Adebayo és Anthony Davis

Sokan azt fejtegetik, vajon Bam Adebayo képes lesz-e tenni valamit a Los Angeles Lakers legjobb pontszerzőjével, Anthony Davisszel. Bam-Bam tud földöntúli energiát mozgósítani a győzelemért:

De Anthony Davis hatalmas falat, viszont egy kiváló mérce arra, hogy a jól összerakott zónavédekezés és Adebayo egyéni képességei együtt vissza tudják-e vetni Davist és a Lakerst pontszerzéesben. Davis egy szupersztár, és a liga legjobb hat játékosa között van (hatodik lett az MVP-szavazáson), de róla is elmondható, hogy soha sem játszott még ilyen nagy tétért, a bajnoki címért. Kiderül, mit hoz ki belőle a döntő.

A megnevezett urakon kívül is rengeteg csodálatos karaktert felvonultat majd ez a finálé, szinte mindenkire érdemes lesz odafigyelni, és bár ez főleg a Miamira igaz, de bárkitől jöhet egy csodameccs, gondoljunk csak bele, miket játszott Goran Dragic, Tyler Herro vagy Duncan Robinson a rájátszásban, vagy hogy Rajon Rondónak és Dwight Howardnak egy megváltás lehet, ha jól játszanak. Lesz tehát kikre figyelni a legnagyobb sztárok mellett is!

Tuti, hogy lesz aranygyűrűje

Egy olyan játékos már biztosan van, aki mindenképpen kap bajnoki aranygyűrűt. Dion Waiters a Miami Heatben kezdte a szezont, és csak a balhéival került be a hírekbe. Például azzal, hogy túladagolta a füves a gumicukrot. 3 meccsen lépett pályára, majd Iguodala és Jae Crowder megszerzése érdekében a Memphishez passzolták, a Grizzlies kirakta a keretéből, és a koronavírus miatti leállás előtti napokban kapott mentőövet a Lakerstől, amit néhány jó meccsel hálált meg a buborékban.

A közvetítés:

A Miami Heat és a Los Angeles Lakers rajtra kész, ahogyan a Sport TV is. Terveink szerint így néz ki a döntő első négy mérkőzésének közvetítése. A kommentátorpárosok egyelőre csak tervek, de nagyjából így készülünk:

Los Angeles Lakers – Miami Heat (1. mérkőzés): október 1., csütörtök 3:00, 14:15 és 23:30, Sport1 (Kommentátor: Szaniszló Csaba és Németh István)

Los Angeles Lakers – Miami Heat (2. mérkőzés): október 3., szombat 3:00, 12:00 és 21:45, Sport1, illetve vasárnap 0:30, Sport2 (Kommentátor: Haraszti Ádám és Tőrös Balázs)

Miami Heat – Los Angeles Lakers (3. mérkőzés): október 5., hétfő 1:30, 23:00, Sport1 és 14:15, Sport2 (Kommentátor: Méhes Gábor és Zsivera Gábor)

Miami Heat – Los Angeles Lakers (3. mérkőzés): október 7., szerda 3:00, Sport1 és 14:45, Sport2 illetve csütörtök éjfél, Sport1

Arról pedig már írtunk, hogy milyen kiváló dokumnetumfilmekkel készülünk a döntő ideje alatt, és a következő hetekben. Tessék szépen mindet megnézni!