Egykori BL-csapatok az El-főtábláért   • SportTV

Egykori BL-csapatok az El-főtábláért  

Sport TV avatar Sport TV 2020. 10. 01. 02:05    
Olvasási idő: 2 perc

Az Európa-liga főtáblájáért folyik a küzdelem csütörtökön. Az általunk közvetítendő két mérkőzésen egy-egy korábbi BL-résztvevő küzd meg eurokupa főtábláján még osem járó ellenfelével. Egyikük, a kolozsvári CFR  egy-egy BL- (2012) és El-főtáblával büszkélkedhet (2019), a másik, a Milan viszont az eurokupa-história óriásai közé tartozik a maga 7 BEK-BL- és két KEK-győzelmével... 

Lorenzo Colombo első gólja a Bodö kapujában a San Siróban (Fotó: Getty Images)

CFR–KUOPION PS  

A kolozsvári vasutascsapat első nagy felfutására jól emlékezhetnek az európai labdarúgá s követői. A nagyar tulajdonos, Pászkány Árpád irányítása alatt futott fel a csapat a román labdarúgás nagyjai közé, az évezred első évtizedének végén öt éven belül megszerezte első három bajnoki címé. A csúcspontot a BL-szereplés jelentette, nem is vallott szégyent az akkori gárda, 3. lett a csoportjában, megelőzve a portugál Bragát. Némi visszaesés után az elmúlt három évben sorozatban nyert újabb három bajnokságot az együttes, tavaly elérte az El-csoportkört, s erre hajt most is, miután a BL-kvalifikációban otthon 11-esekkel alulmaradt a zágrábi Dinamóval szemben.

Ellenfele, a kuopiói Palloseura hazai mutatóiban közel azonos, mint házigazdája. Szintén hatszoros bajnok, csak éppen első öt címét 1956 és 1976 között szerezte, az utolsót viszont tavaly. Ezen a jogon játszhatott a BL-selejtezősorozatban, amelynek első körében otthon súlyos, 5–0-s vereséget szenvedett a Fradi playoff-ellenfelétől a Moldétól. Átkerülve az El-kvalifikációba előbb otthon a Holman Dáviddal felálló Slovan Bratislaváűt verte ki, 11 után 11-esekkel, majd a litván Suduvát verte meg (2–0), amely tavaly volt az FTC El-rájátszásbeli ellenfele.

A különbséget az jelent a két ellenfél között, hogy a KuPS még sosem járt csoportkörben, most áll a legközelebb hozzá.

RIO AVE–MILAN  

Az 1939-ben alapított Rio Ave FC első 75 évének két emlékezetes momentuma volt csupán. Először a nyolcvanas évek elején, 1981–82-ben Félix Mourinho – José Mourinho apja – edzőségével az 5. helyen végzett az élvonalbeli bajnokságban. Másodjára 1984-ben bejutott az országos kupa (Taca de Portugal) döntőjébe.

Aztán újabb három évtizednek kellett eltelni, hogy ismét sokat beszéljenek a Vila do Conde-i csapatról. Ekkor egy másik ismert név, Nuno Espírito Santo vezetésvel mindkét kupadinéléba bejutott a csapat, de mindjettőt el i vesztette a bombaformában lébő Benfica ellem, harmadjára meg a szupekupa-meccsen is kikapott a lisszaboni sasoktól.  Első európai nekifutására azonnal elért az Európa-liga csoportkörét, ám a J-csoportban csak az utolsó helyen végzett a Dinamo Kijev, a  Steaua Bucuresti és az Aalborg mögött. Azóta két nekifutásr is az első ellenfél egyben a végállomász is jelentette számára.
A klubtörténet egyik legismertebb játékosa Fábio Coentrao, a Reallal két BL-győzelmet is szerző remek balhátvéd először 2008–­09-ben szerepelt – kölcsönben – a klubban, majd az elmúlt két évben itt fejezte be aktív játékos-pályafutását.
Ebben a kiírásban előbb a bosnyák Borac Banja Lukát győzte le 2–0-ra, majd Isztambulban 2–2-t ért el a Besiktassal, de a hosszabbításban jobban rúgta a 11-eseket (4-2). A Liga NOS-ban két döntetlennel kezdte az idényt, idegenben a Tondelával végzett 1–1-re, majd gól nélküli meccset játszott otthon a Vitótia Guimaraesszel.

A Milan noha Ibrahimovicra épít elsősorban, a zseniális svég koronavírus-fertőzése ellenére is kiválóan halad az idényben. Mind a négy meccsét megnyerte eddig, a Serie A-ban egyformán 2–0ra verte meg a Bolonát és a Crotonét, az El-selejtezőben  ugyanennyire Írországban a Shamrock Roverset, majd kissé csikorgós meccsen – pazar gólokat rúgva, de hatalmas bombagólt is kaova – csupán 3–2-re tudta legyőzni a norvég Bodö/Glintet – már Ibra nélkül. Viszont azon a meccsen – amelyet mutattunk is múlt héten a Sport2-n – mutatkozott be két rövid bajnoki szereplés után Európában Daniele Maldini, 65 esztendővel a nagyapja, 35-tel édesapja után. A nagypapa később tagja volt a Milan első BEK-győztes együttesének, a papája meg 12 kupagyőzelmével (beleérte az európai szuper- és a világkupákat is)  az egész európai kupahistória legeredményesebb játékosa. Roppant boldogok lennének a Milan-tifosók, ha az unoka pályája során ugyanolyan magasra jutna a klub az európai klubfutballban, mint amelyen a felmenők idején volt. De most még csak az Európa-liga 48-as főtáblájára jutás a tét…

EURÓPA-LIGA, rájátszás. Sport2 18:30 CFR Cluj–Kuopion Palloseura (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 21:00 Rio Ave FC–AC Milan (kommentátor: Engyel István)