Anthony Davisnél jobb csapattársa még soha nem volt LeBron Jamesnek • SportTV

Anthony Davisnél jobb csapattársa még soha nem volt LeBron Jamesnek

2020. 10. 04. 21:00    
Olvasási idő: 4 perc

A Los Angeles Lakers villámrajtot vett, és 2-0-ra vezet a Miami Heat ellen az NBA-döntőben. Ehhez az kell, hogy a Lakers szuperpárosa, LeBron James és Anthony Davis parádézik, ráadásul a Heatből több játékos is kisebb vagy nagyobb sérüléssel küzd. De ki lesz az MVP, és volt-e már ilyen csapattársa LeBron Jamesnek?

A Lakers két szupersztárja bombaformában kezdte a döntőt. (Fotó: Getty Images)

Immár hivatalos, hogy LeBron James még nem kosarazott az NBA-ben olyan játékossal, aki jobban passzolt volna a játékához, mint Anthony Davis. Az egyetlen szóba jöhető másik játékos, Dwyane Wade ezt maga ismerte el:

Kendrick Perkins, az ESPN szakértője állította ezt, és Dwyane Wade jól láthatóan egyetért vele. De nézzünk a dolgok mögé picit. Mielőtt LeBron James a Miami Heathez szerződött 2010-ben, a 28 éves Dwyane Wade ötödik lett az MVP-szavazáson (LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant és Dwight Howard mögött), övé volt az ötödik legmagasabb pontátlag a ligában, és bekerült az All-NBA első csapatba. Ezután négy egymást követő szezont játszott együtt Jamesszel Miamiban, mind a négyszer döntőbe jutottak, kétszer (2012, 2013) bajnoki címet is szereztek. Wade háromszor került be valamelyik All-NBA-csapatba (de az elsőbe már egyszer sem), és ugyanennyiszer az MVP-szavazáson is szerepelt a neve.

Konkrétan az a helyzet, hogy Davis és James sokkoló dolgokat produkált egész szezonban, de főleg a rájátszásban és a döntőben. Azt már megénekeltük párszor, hogy James lassan 36 évesen is elképesztő, de a még mindig csak 27 éves (!!!) Davisről picivel talán kevesebb szó esik. Vegyük csak a legalapvetőbb dolgot,

LeBron James pályafutása során először nem csapata legjobb pontszerzője.

Nem mintha a 25,3 pontos alapszakaszt és eddig 27 pontos rájátszást szégyellni kellene, hiszen karrierje során először hivatalosan is irányítót játszik, és az alapszakaszban meccsenként kiosztott 10,2 gólpasszával ligaleső volt, és a rájátszásban is 8,9-et ad meccsenként. Ettől függetlenül az tény, hogy Davis átlagai, ha nem is sokkal (26,1 az alapszakaszban és 29,3 a rájátszásban), de magasabbak.

Davisnek sikerült az is, ami Wadenek anno nem ment soha James mellett, bekerült vele együtt az All-NBA első csapatba. Míg James második lett Giannis Antetokounmpo mögött az MVP-szavazáson, ugyanezen a listán Davis hatodikként szerepel, és a szezon második legjobb védőjének látták a szakértők (sokak szerint hibásan, mert elsőnek kellett volna lennie…).

A rájátszásban már volt egy olyan jelenete, ami örökre beleég majd a tudatunkba, mikor meccsnyerő triplája után Kobe Bryant nevét üvöltötte. Tulajdonképpen nem is volt rossz meccse a playoffban eddig lejátszott 17 találkozón, kétszer nem érte csak el a 25 pontot ezeken, de ezeken 20 pont feletti különbséggel nyert a Lakers, nem kellett megszakadnia. Jamesszel együtt eddig hét olyan meccsük volt a playoffban, amin mindketten legalább 25 pontot dobtak, és legalább 50 százalékban dobtak mezőnyből. Ez egyrészt brutális hatékonyságra vall, másrészt már NBA-rekord, attól függetlenül, hogy lesz-e még ilyen meccs a döntőben, vagy sem. Michael Jordan és Scottie Pippen 1992-ben, Julius Erving és Doug Collins 1977-ben 5-5 ilyen meccset játszott…

A döntőben két könnyed győzelemmel nyitottak az aranysárga-lilák, de tegyük hozzá, a párharc első meccsén kidőlt Goran Dragic és Bam Adebayo, akik a második meccsen nem is tudtak játszani.

Az első meccs 116-98 lett:

A második 124-114:

Ez utóbbinál álljunk meg 1-2 szóra. James és Davis 65 pontot dobott együtt, és talán mondanunk sem kell, melyik Lakerses páros volt az, amelyik utoljára 60 pont felett dobott az NBA-döntőben. Bár az amerikai sajtóban mindenki 2002-t ír, ez nem igaz, mert a Pistons elleni vesztes döntőn is volt olyan, hogy Kobe Bryant és Shaquille O’Neal együtt 62 pontot szerzett, de 65 fölé utoljára a 2002-es New Jersey Nets elleni finálé harmadik meccsén jutott a legendás duó (71-ig).

Az még egy érdekes kérdés, hogy el tudunk-e képzelni egy olyan döntőt, ahol Lakers-győzelem esetén nem LeBron James az MVP…Mert ez most benne van a pakliban. Ha Adebayo hosszabb időt lesz kénytelen kihagyni, nincs olyan ember a Heat keretében, aki csak lelassítani képes lenne Davist, és James tömi a csapattársát labdával. De akkor is ezt teszi, ha esetleg az MVP cím múlik majd rajta?

A nyilatkozatok alapján egyébként elképzelhető, hiszen orrba-szájba dicsérik egymást ők ketten, és ahogy eddig leírtuk, nem alaptalanul. A döntős statisztikákat eddig nem is említettük, de Davis 33 pontot, 11,5 lepattanót, 3 gólpasszt, 1,5 blokkot, fél labdaszerzést és 63 százalékos (!!!) mezőnymutatót, James pedig 29 pontot, 11 lepattanót, 9 gólpasszt, 1 labdaszerzést, fél blokkot és 55 százalékos mezőnymutatót átlagol.

Ha ez így folytatódik, és egyrészt nyer a Lakers, másrészt ilyen statisztikát hoz a két sztár, legyen ember a talpán, aki dönteni tud majd kettejük között. Talán idén tényleg ki lehetne osztani egy páros döntő MVP-trófeát, amire még soha nem volt példa, mert nem is lehet talán megmondani, melyikük a jobb, melyikük a fontosabb a csapat számára. Ami azt illeti, ha megpróbálunk a szavazók fejével gondolkozni, szinte biztosre vehető, hogy a tisztelet miatt LeBron James felé húznának inkább, ha a helyzet valahogy így állna egy Lakers győzelem esetén.

De ne temessük a Heat-et, nyert már csapat 0-2-ről bajnoki címet, például a Heat is 2006-ban, és állítólag Adebayo szeretne játszani a harmadik meccsen. Talán tud még meglepetést okozni a Miami, hiszen esetükben ez az egész szezon egy óriási meglepetés.

Kyrie Irving

És miközben Dwyane Wade képes arra, hogy elismerje, Anthony Davis jobban passzol nála LeBron Jameshez, James korábbi csapattársa, Kyrie Irving Kevin Durant podcastjében azt mondta, várja már, hogy visszatérjen Kevin Durant, és életében először olyan csapattársa lesz a Brooklyn Netsnél, aki mellett nem ő lesz az egyértelmű elsőszámú opció a meccsek végjátékában, hiszen lesz olyan csapattársa, aki be tudja dobni a kosarakat… Ez persze tekinthető bóknak Durant felé, de a legtöbben másképp fordítják ezt le.

Kyrie Irving 3 szezont játszott együtt Jamesszel, és mivel mindenki úgy értette az üzenetet, ahogyan az hangzott, utólag magyarázkodnia kellett, és azt mondta, nem neki akart ezzel üzenni, és ha neki akart volna, ezt neki mondta volna el. Egyébként a podcastben arról is beszélt, hogy ennek a Netsnek nem is kell vezetőedző, mert Kevin Durant vagy ő is lehetne az edző. Mindezt azután, hogy nem is olyan régen Steve Nasht nevezték ki a csapat mesterének…

A döntő folytatódik:

Az NBA döntő folytatódik a harmadik mérkőzéssel, vasárnapról-hétfőre virradóra hajnali fél kettőtől élőben közvetítjük a Sport1-en, majd hétfőn 14:15-től a Sport2-n és 23 órától a Sport1-en ismét meg lehet nézni a találkozót.