A Milan a csoportgyőzelemért játszik • SportTV

A Milan a csoportgyőzelemért játszik

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 10. 10:51    
Olvasási idő: 2 perc

A sorozat egyik fő esélyesének tartott Milan már továbbjutóként lép fel a prágai Letnában a szintén nagy múltú Sparta vendégeként. A csoportelsőségről még nem mondott le, hiszen ez a pozíció nagy valószínűséggel -másodikat hozhat számára a 32 közötti kieséses fordulóban, a nyolcaddöntőbe jutásért.

Frank Kessié (balról) és Adam Karanec Prágában is jó néhányszor összecsaphat csütörtök este (Fotó: Getty Images)

A két klub már a harmincas évek nagy kupasorozatában, a KK-ban is több ízben elindult, de akkor még nem találkoztak. Az ötvenes évektől futó modern, összeurópai sorozatokban a Milan 1955, a Sparta 1964 óta szerepel. Előbbi a plusz döntőket leszámítva közelít a 400., a prágai csapat a 300. szerepléséhez, eddig mégis csupán négyszer futottak össze, azaz ez lesz a 8. összecsapásuk. Az eddigi 7 mérkőzés egyetlen közös jellemzője, hogy a cseh(szlovák) rekordbajnoknak még egyszer sem sikerült legyőznie a milánói ördögöket. Öt Milan-győzelem mellett csupán két döntetlen sorakozik az eredménysorban, ráadásul a Spartának csupán egyetlen egy gólt sikerült eddig elérnie a párharcban (Jun talált a kapuba a BL-nyolcaddöntőben a milánói 4–1-es mérkőzésen), azaz a hazaiak most nemcsak a becsületért, hanem az első gólért is harcolnak, amelyet otthon sikerülne elérniük a 7-szeres BEK-/BL-győztes ellen. (Nem mellesleg a Milannak emellett van két KEK-trófeája is, csak a „harmadik kupa” serlege hiányzik még a Via Turatin kiállított gyűjteményből. Erre hajt most a lombardok egyik szeme fénye…)

Három az ibériai góllövő klasszis. A spanyol Brahim Diaz, valamint a portugál Diogo Dalot és Rafael Leao szerezte a Milan három gólját a Sparta ellen a San Siróban október 29-én (Fotó: Getty Images)

A H-csoport első és második helye már elkelt, a Milanon kívül az egy ponttal vezető Lille jutott a legjobb 32-be, a frnciák glasgow-i és az olaszok prágai vendégjátéka dönt a csoportelsőségről. Kettejük egymás elleni összevetése a Lille szűámára kedvezhő, amely nagy meglepetésre 3–0-ra nyert  San Siróban, a franciaországi találkozó aztán  1–1-gyel ért véget. Azaz lombard óriás csak akkor szerezheti meg az elsőséget, ha nyer, vetélytársa pedig nem győz az utolsó körben.

A bajnoki formákat tekintve is a vendégek vannak előnyben. A Sparta a legutóbbi fordulóban hazai pályán kapott ki 3–0-ra az örök városi rivális Slaviától, amely mögött ezzel ötpontosra nőtt a hátránya a táblázat második helyén. A Milan viszont szintén ötpontnyira van egy másik csapattól, ennyivel vezet az ugyancsak városi vetélytárs Inter előtt. Ráadásul az első 10 fordulóban nem is talált legyőzőre a Serie A-ban, legutóbb 0–1-ről fordítva vitte el a három pontot Genovából a Sampdoriától.

Szóval a továbbjutás már nem, „csak” a csoportelsőség a tét az olaszoknak, a hírnév – a Milant megverni mindig „esemény” egy kelet-európai klub történetében –, minimálisan az első hazai gól megszerzése a cél a hazaiaknak. Ebből akár még egy jó kis meccs is kikerekedhet a Generali Arenában (bocs’, UEFA, a Letná Stadionban…)

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI EURÓPA LIGA 6. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:55 Young Boys (svájci)–CFR (román), CSZKA Szófia (bolgár)–Roma (olasz), A-csoport
18:55 Rapid (osztrák)–Molde (norvég), Dundalk (ír)–Arsenal (angol), B-csoport
18:55 Leverkusen (német)–Slavia Praha (cseh), Hapoel Beer-Seva (izraeli)−Nice (francia), C-csoport
18:55 Standard Liege (belga)–Benfica (portugál), Lech Poznan (lengyel)–Rangers (skót), D-csoport
18:55 PAOK (görög)–Granada (spanyol), PSV (holland)–Omonia (ciprusi), E-csoport
18:55 Napoli (olasz)–Real Sociedad (spanyol), Rijeka (horvát)–AZ (holland), F-csoport
21:00 Braga (portugál)–Zorja (ukrán), Leicester (angol)–AEK Athén (görög), G-csoport
21:00 Sparta Praha (cseh)–Milan (olasz) Sport1 20:45, Celtic (skót)–Lille (francia), H-csoport
21:00 Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Sivasspor (török), I-csoport
21:00 Tottenham (angol)–Antwerp (belga), Ludogorec (bolgár)–LASK (osztrák), J-csoport
21:00 Dinamo Zagreb (horvát)–CSZKA Moszkva (orosz), Wolfsberg (osztrák)–Feyenoord (holland), K-csoport
21:00 Hoffenheim (német)–Gent (belga), Liberec (cseh)–Crvena zvezda (szerb), L-csoport

Sport2 20:00 az El-játéknap elé (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 Sparta Praha–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor); Sport2 23:00 az El-játéknap összefoglalója (kommentátor: Haraszti Ádám és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor)