Copa del Rey, élvonalbeliekkel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 17. 17:53    
Olvasási idő: 3 perc

A külföldifutball-rajongók, főként a spanyol futball kedvelői már észlelhették, hogy már megkezdődött a Copa del Rey, azaz a spanyol nemzeti kupasorozat 2020–21. évi kiírása. Három mérkőzést már kedden és szerdán megmutattunk felvételről, csütörtökön élőben is közvetítünk és mellette láthatták még a legutóbbi befejezett sorozat győztesét, a Valenciát is, ugyancsak felvételről.

Getafe-gólöröm. Vajon hány ilyent léthatunk Posada de Lalnerában (Fotó: Getty Images)

ANAITASUNA–GETAFE

Az első országos nagyfordulóban 112 együttes mutathatja meg az erejét, az elsőtől a negyedik osztályig (Tercera División). A 2. körbe így 56 csapat jut el, a harmadikba 28, hozzájuk csatlakozik majd a négy kiemelt, amelyek a Spanyol Szuperkupáért játszanak januárban (a 2019–20. évi bajnok Real Madrid, az ezüstérmes Barcelona és a legutóbbi le nem játszott kupadöntő két eredeti részese, az Athletic Bilbao és a Real Sociedad).
A további 16 élvonalbeli együttes közül kedden-szerdán csak ketten kényszerültek hosszabbításra, de egyikük sem búcsúzott. Csütörtökre hat élvonalbeli gárda maradt, kettőt mutatunk közülük. Mindketten negyedosztályú gárdával kerültek szembe.
A Getafe a Tercera Divisiónban jelenleg a 4. csoport A-alcsoportjában szerepel, amelyben 11 együttes közül az 5. helyen áll. csupán két ponttal elmaradva a 3. helyezett Sodupétől. (Az első három játszik később az úgynevezett bajnoki rájátszásban.) Feltűnően „békülékeny” gárda, eddigi 9 bajnokijának több mint fele, 5 döntetlenre végződött. Az 1934-ben alapított klub egyébként 20 idényt töltött Tercera Divisiónban (speciel akkor a harmadosztályt hívták így, most a negyedosztály hivatalos neve), fénykorát a nyolcvanas évek elején élte. Akkor 1981-ban a 6. helyen végzett, így a következő Copa del Rey-kiírásban indulhatott, amelynek első fordulóban mindkétszer kikapott az Eibartól. Két idénnyel később 1983–84-ben a kupasorozat első körében a hazai 1–1 után idegenben legyőzte 2–1-re az Aurrerát, a második fordulóban viszont 6–1-es összesítéssel kiesett egy másik baszk klub, az Alavés ellen.
Azóta többször megjárta a területi bajnokságnak megfelelő baszk ligát is, négyszer megnyerve azt a bajnokságot, de a feljutás után rögtön visszaesett. A vírus miatt nem befejezett előző idényben az ott elért helyezése alapján nyert beosztást a negyedvonalba.
A vendég Getafe kupamúltja azért veretesebb persze, két ízben a fináléig is elverekedte magát, de 2007-ben a Sevillától (0–1), 2008-ban a Valenciától (1–3) vereséget szenvedett – mindkét meccset annak idején közvetítettük a Sport TV-ben. Ebben az idényben inkább gyengélkedik, mint jól szerepel a bajnokságban. A 16. helyet foglalja el a húszcsapatos LaLigában, csupán két ponttal előzi meg a már kiesést jelentő helyen álló Levantét. A csapatnak van olyan játékosa is, aki járt már kupadöntőben, az állandó kezdőkapus David Soria a Sevilla tagjaként 2016-ban és 2018-ban is tagja volt a döntőben egyaránt a Barcától vereséget szenvedő együttesnek. (Az elsőnél még csak kerettag volt, a másodikban mind az öt gólt az ő kapujába lőtték Messiék.) Persze, Spanyolországban régi szokás, hogy a kupában többnyire az első számú tartalék véd, s mivel Soria számít most az elsőnek a Getafében, lehet, hogy a Copa del Reyben másik kapusnak szavaz bizalmat José Bordalás vezetőedző.

LLANERA–CELTA VIGO

Három a vigói gólszerző:  Iago Aspas, Nolito és Brais Mendez ünnepli valamelyikük gólját a Cádiz elleni hétfői bajnokin (Fotó: Getty Images)

Ugyancsak negyedosztályú csapathoz utazik a Celta is, Asztúriába, Posada de Llanera városába. A fiatal, 1961-ben létrehozott, majd 1981-ben újraalapított klub fennállása alig négy évtizedének zömében a területi bajnokságban szerepelt, első ízben 2016-ban jutott fel a Tercera Divisiónba, ahol azóta is folyamatosan szerepel. A legutóbbi idényben a vírus miatt félbeszakított bajnokságot a területi szövetség „minikupával” fejezte be, azaz az első négy helyezett között döntette el a feljutó kilétét. A Llanera a maga „elődöntőjét” elvesztette a CV Covadonga ellen 3–2-re, a góljait Abel és Dani González szerezte.
A gárda jelenleg a Tercera División 2. csoportjának B-alcsoportjában szerepel, 6 mérkőzésből 15 ponttal a 4., de a vesztett pontok tekintetében csak a listavezető Caudal szerepelt jobban nála. (Ott is hasonló a rendszer, mint az Anaitasuna esetében, lesz „bajnoki rájátszás”, amelyben alcsoportonként a legjobb három szerepel.)
A klub abszolút újonc a nemzeti kupában, korábban nem jutott el az országos nagyfordulóig.

Ellenfele, a Celta annál jelentősebb sikereket könyvelhet el. Háromszoros döntős (1948, 1994, 2001), ám egyik fináléját sem sikerült megnyernie. A La Ligában jelenleg jól szerepel, 16 pontjával a 9., de az Európa-ligát jelentő 6. pozíciótól csupán három pont választja el. Legutóbb hétfőn 4–0-ra lelépte az újonc Cádizt (gólszerző: Nolito, Iago Aspas-11-esből, Fran Beltrán és Brais Méndez). Kérdés persze, Eduardo Coudet mester mennyire használja legjobbjait, Nolitót és Iago Aspast alighanem csak akkor veti be, ha a csapat bajba kerül, mint például a Valencia Terrassában. Hogy aztán a csapat kerül-e zűrös helyzetbe, nem tudni, mindenesetre a galíciai csapat lesz az utolsó élvonalbeli fellépő a kupa első körében. Addig majd kiderül, bukik-e LaLiga-csapat az első körben…

COPA DEL REY, első forduló. Sport1 19:00 CD Anaitasuna–Getafe CF (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 21:00  UD Llanera–RC Celta Vigo (kommentátor: Haraszti Ádám)

Cookie beállítások