Milan: újabb lépés a ”kupateljesség” felé? • SportTV

Milan: újabb lépés a ”kupateljesség” felé?

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 25. 09:28    
Olvasási idő: 3 perc

Az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért folytatott 16 párviadal közük egyetlenegy olyan akad, amelyben két korábbi európai kupagyőztes csap össze egymással: a Milan és a Crvena zvezda. A belgrádi 2–2 után a vörös ördögök helyzete tűnik biztatóbbnak, ha tovább mennek, közelebb kerülnek egy igencsak exkluzív virtuális klubtagsághoz.

Belgrádban Theo Hernández 11-esével szerzett előnyt a Milan a 61. percben (Fotó: Getty Images)

Egy európai klub számára öt(féle) trófea érhető el a kezdetektől fogva a nemzetközi küzdőtereken. A kontinensről a BEK/BL, a (már megszűnt) KEK, a VVK/EVK/UEFA-kupa/Európa-liga, az európai Szuperkupa, interkontinentális jelleggel pedig a világkupa/klub-vb. Ezt a „mesterötöst” eddig öt klub tudta összehozni, időrendben az Ajax, a Juventus, a Barcelona, a Bayern München és a Manchester United. (Az UEFA számítása szerint csak négy, mert az európai szövetség hiúsági okokból nem tekinti jogelődnek az egykori VVK-t és EVK-t, amelyek akkoriban egy FIFA-bizottság hatáskörébe tartoztak, s a katalánok „csak” 3 VVK-t nyertek…)
Több olyan kontinentális óriás van, egyebek közt a „mennyiségi rekorder” Real Madrid, meg például az Inter és a Liverpool, amelyek a KEK megszüntetésével örökre száműzettek, másoknak egy-egy még létező serleg hiányzik, a teljesség igénye nélkül az Atléticónak, az Arsenalnak, csak a vk-klub-vb a Chelsea-nek, míg többeknek, köztük a Milannak az El, amelynek elhódításával 7 BEK/BL, egy KEK-, 5 szuperkupa és 4 vk/klub-vb siker után tehetné teljessé a kollekciót.
Ehhez „csupán” le kellene győznie a Crvena zvezdát (vagy legalább gól nélküli öntetlent vagy 1–1-et elérnie), amely annak idején három évtizede éppen a duplázó ördögöket követte a BEK-győztesek listáján.
A két együttes ötször találkozott eddig tétmérkőzésen, a csillagosok még egyszer sem győztek. Az első négy összecsapás a bajnokok serlegéért zajlott, 1988-ban a későbbi győztes Milan útjába Cz gördítette a legnagyobb akadályt, a San Siróban és a Marakanában is 1–1-re végeztek, aztán a 88. és félezer üvöltő belgrádi poklában a vendégek céloztak pontosabban, a három holland „tuiipán” közül csak Van Bastennek és Rijkaardnak kellett lőnie, a csereként beálló Gullitra már nem is került sor… 2006-ban már a selejtező utolsó, harmadik körében összefutottak, a Milan kettős sikerrel ment tovább (1–0 és 2–1). A babonásabb vörös-fekete drukkerek már biztos összekapcsolták a kettőt: mindkét Cz elleni továbbjutást követő évben a Milan kapitánya, Franco Baresi és Paolo Maldini emelhette fel elsőnek a serleget. A belgrádi 2–2 után egyes rossonerók  már-már Gianluigi Donnarummát vizionálják a serleget a magasba lökni…

Milan-gól a Milannak:  Milan Pavkov a 93. oercben egyenlített ki 2–2-re a Marakanában egy héttel ezelőtt (Fotó: Getty Images)

Odáig azért hosszú még az út. A csapatnak most először túl kell tennie magát azon a hatalmas csalódáson, amelyet a városi rivális Inter elleni 0–3 jelentett a Derby della Madonninán, amellyel négypontosra nőtt a hátránya a Serie A élén a legnagyobb vetélytárs mögött.  A Zvezda emlékei jóval szebbek az elmúlt hétvégéről, vasárnap 2–1-re győzött a Szpartak Szubotica ellen, és az egész idényben feleannyi vereséget szenvedett, mint ellenfele egy hét alatt – összesen egyet. Még október 22-én kapott ki Sinsheimben a Hoffenheimtől 2–0-ra. (Igaz, egy döntetlen sokkal jobban fájt annál a vereségnél, még szeptemberben a BL-playoffban Nicosiában egymeccses párbajban 1–1 után 11-esekkel elvérzett az Omonia ellen, így jutott az El 48-as táblájára.

Ha már a 11-es párbajoknál tartunk, a két csapat rekordja közt kicsi a különbség a kupahistóriában. A Milan 6 eddigi esetéből 5-ször győztesen került ki a viadalból, a Zvezda 7-ből nyert ugyancsak ötöt és veszített kettőt. Közös, hogy mindketten a legértékesebb trófeáért is párbajoztak már: a Milan 2003-ban legyőzte a Juvét, de két évre rá kikapott a Liverpooltól, a belgrádi csapat viszont egyetlen BEK-sikerét így érte el Bariban, 1991-ben a Marseille ellen.
A mérkőzés játékvezetője, Jesús Gil Manzano különleges emlékeket idézhet fel a milanosokban. A spanyol bíró vezette ugyanis azt a meccset, amellyel a Milan bejutott az El-mezőnybe. Horribile dictu: egy elképesztő, 122. perces 11-essel 2–2-re alakuló, végül  9-8-ra megnyert 11-es párbajban a portugál Rio Ave ellen Vila del Condéban… Ha csütörtök este ugyanennyi lenne a végeredmény, újra rúgóviadal döntene a továbbjutásról!

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ, visszavágó. Sport2 20:00 a mérkőzés előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Puhl Sándor); 20:45 AC Milan–FK Crvena zvezda (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Puhl Sándor); Sport2 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László ás Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Puhl Sándor)