A Bayern visszaugrana az élre • SportTV

A Bayern visszaugrana az élre

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 03. 12:46     perc

Stuttgarti győzelmével a Lipcse majd’ egy napra minimum átvette a vezetést a táblázaton a Bundesligában. A rekordbajnok feladata: hazai sikerrel visszavenni a listavezető szerepét. A kisebb válságot átélő – közben edzőt is cserélő – Dortmund felzárkózna az élmezőnyhöz a vasárnap másik élvonalbeli meccsén. Elsőként azonban megmutatjuk a másodosztály legtöbbszörös Bundesliga-tagját, a harmadjára is minden erővel visszajutni akaró Hamburgot is, még ebédidőben.

Lewa betalát tavaly februárban azh Opel Arenában a Mainznak. Nem kétséges, az Allianzban is megpróbálja … (Fotó: Getty Images)

HAMBURG–REGENSBURG

A HSV az előző két idényben hosszan vezetett, majd a végére kifulladt, s mindkétszer elbukta a kötelező visszajutási terv végrehajtását. Ebben az évre korábbra esett a kis hullámvölgy, a hamburgiak hatalmas szurkolóserege bízik benne, hogy innen már csak újra felefelé vezet az út. Az „innen” aktuálisan a 3., osztályozós helyezést jelenti, de ebből a forduló végére lehet újra második, közvetlen feljutó pozíció is, ha otthon tudja tartani mindhárom pontot a jelenlegi 14. helyezett Jahn Regensburg ellen. Ezzel egyébként csak egyensúlyba billentené negatív örökmérlegét a Duna-parti csapat ellen, amelyet eddigi négy meccsükből csak egyszer tudott legyőzni, de már kétszer is kikapott tőle. (Mi több, matematikailag még a vezetést is visszaveheti minden idők második legeredményesebb nemzetközi kupacsapata – csak a Bayernnek van több eurokupagyőzelme a Hamburgnál – , de ahhoz az kell, hogy a listavezető Kiel pontokat vesszen otthon a 10. Osnabrück ellen.)

Simon Terodde: egy fejes gól az összesen 14-ből, már „Covid-időkben”, üres lelátók előtzt (Fotó: Getty Images)

A hazai gárda az említett, négyvereséges mélyrepülés után feljövőben van, legutóbbi három bajnokiját egyaránt megnyerte, a negyedik folyamatos siker kötelező az egygólos meccsenkénti átlag felett teljesítő Simon Terodde – 13 bajnokin 14-szer talált be –  és társai számára.

DORTMUND–WOLFSBURG

Futbal(l)ett, Wolfsburg–Dortmund módra. Előadják:  Lukas Nmecha (Wolfsburg , balról) és Mahmoud Dahoud akét csapat legutóbbi dortmundi meccsén, 2019. november 2-án (Fotó: Getty Images)

Ha Terzic edző ragaszkodik az általa favorizált 4-3-3-as szisztémához, ismét van klasszikus – és klasszis – centere, mert Erling Haaland elépült sérüléséből. Az egyetlen problémás poszt a középső középpályás helye, a mester dilemmája, hogy Delaneyt vagy Witselt állítsa a fontos pozícióba. A dánnak a védekező, a belgának a támadó kvalitásai a jobbak, tehát az dönhet, mennyire tart a tréner a wolfsburgi ellencsapásoktól.
A „farkasoknak” is lesz visszatérőjük. Az egyaránt vírusfertőzésből kigyógyuló Arnold és Schlager szinte biztosan visszakerül a kezdőbe, a hasonló cipőben járó Roussillon beállításán gondolkodik Glasner mester. Mbabu felválthatja Bakut a védelemben, a sokoldalú, a válogatottban is már bemutatkozott játékos előre kerülhet Steffen helyére a támadósorba. Könnyen lehet, hogy a vendégek meglehetősen defenzív felfogásban játszanak, hiszen nekik a döntetlen is elég lenne, hogy a BVB előtt maradjanak.

 

BAYERN–MAINZ

Szalai Ádám lőtt gólt már Manuel Neuernek az Allianzban. Igaz, nem ma, a felvétel 2012 szeptemberében készült, a két másik Bayern-játékos már réges-rég eltávozott Münchenből (Fotó: Getty Images)

A Bayern-hívek három kisebb sérülésről kaphattak hírt az új esztendő első napjaiban. Tanguy Nzanzou és Marc Roca sérülése alugha vált ki erősebb érzelmeket, Kingsle Comnéannál inkább. A francia csatár nem csupán második a házi góllistán, Lewandowski mögött, hanem a csapat legutóbbi 10 szerzett góljából 9-ben tevékenyen közreműködött, vagy ő szerezte vagy ő adta a gólpasszt. Komolyabb ijedtségre azért nincs ok, Hansi Flick a vasárnapi meccs előtti – „természetesen” online – sajtótájékoztatóján sietett megnyugtatni mindenkit, a támadó a két közepén visszatérhet a csapat edzéseire és a Mönchengladbach ellen már a játékára is lehet számítani. A Mainz ellen Musiala vagy Sané helyettesítheti. Pavard is kisebb lábsérülését érzi, ha nem játszhat, Sarr vagy Richards kerül a kezdőbe.
A Mainzból Kunde négy-hat hétre kiesett, Niakhaté öt sárga lapos eltiltása miatt nem játszhat, utóbbi helyére Hack kerül a csapatba a balhátvéd posztjára, a védelem közepére pedig Kilian. Szalai Ádám az évzáró kupameccsen tíz percet már játszott csereként. Sajnos ő hagyta ki a 11-es párbaj első mainzi lövését – később két társ is követte – , de már egészséges, tartalékként nevezve van és lehet, hogy az Allianz Arenában is kisebb-nagyobb szerepet szán neki Jan Siewert edző.

2. BUNDESLIGA, 14. forduló. Sport2 13:30 Hamburger SV–Jahn Regensburg (kommentátor: Méhes Gábor).
BUNDESLIGA, 14. forduló. Sport2 15:15 BV Borussia Dortmund–VfL Wolfsburg (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 18:15  FC Bayern München–1. FSV Mainz (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila)